Gyurkity Péter

Mesterséges intelligencia az új vadászgépekben 

A Pentagon a mesterséges intelligencia segítségével tenné még hatékonyabbá a következő generációs gépeket.

Ma már heti, sőt akár napi rendszerességgel olvashatunk újabb és újabb híreket a különböző drónokról, amelyek nemcsak a polgári, de a katonai szférában is több előnyt nyújtanak a hagyományos, pilóta által kézileg vezérelt járművekkel szemben. A Pentagon a jövő vadászgépeit azonban nem pusztán a távoli vezérlésre, hanem a komoly mértékben továbbfejlesztett mesterséges intelligenciára bízná, felszabadítva ezzel a pilótákat bizonyos feladatok alól.

Az ilyen irányú amerikai katonai fejlesztések egyszerre két vonalon zajlanak. A légierő egyelőre F-X néven fejleszti saját megoldását, amely a jelenleg szolgálatban álló, minden tekintetben csúcsfejlesztésnek minősülő F-22 Raptor vadászgépeket váltaná le. Ez utóbbi ugyan kifejezetten a ma létező alternatívák magabiztos lebirkózásának céljával készült el, ám a teszteken nem mindig szerepelt sikeresen, gyártása pedig igencsak költséges – a mesterséges intelligencia bevonásával a pilóta az egyéb feladatokra koncentrálhatna, ami közvetlen módon biztosítana számára bizonyos előnyöket.


Két hete repült először együtt önállóan egy robotrepülő és egy pilóta által vezérelt vadász

A haditengerészet eközben az F/A-18 Super Hornet vadászgépeket cserélné le, pontosabban azok közvetlen utódját, amely jelenleg F-35C néven készül. A Boeing Phantom Works jelenleg is dolgozik a projekten, amelynek eredménye F/A-XX Advanced Navy Fighter néven készül, és amely elődeihez hasonlóan anyahajókon állomásozna. Talán nem véletlen, hogy éppen ezekben a hetekben került sor egy drón és egy Super Hornet közös repülésére, amely egy ilyen anyahajóról történő fel- és leszállással egészült ki, immár a drónra bízva a navigációs feladatok megoldását.

A 2030-as évekre a tervek szerint mindennapossá válthat a drónok és az emberi pilóták közös bevetése, ehhez azonban arra lesz szükség, hogy előbbiek a pozicionálás, a navigáció, az időzítés, valamint a kommunikáció és a nagy adatforgalom terén is gond nélkül üzemeljenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Jawarider #13
  Először legyen hír , hogy van gondolkodó program stb-stb, majd max utána , hogy mire fogják be.
 • Papichulo #12
  CVN helyett a repülőgép-hordozó szót

  Mindenkeppen... de csak miattad ;)
 • Cat #11
  szerintem még elfért volna a hozzászólásodban néhány további betűszó, így még nem nézel ki elég tudálékosnak.

  (Fapadosrepüléssel foglalkozó indexen blogon is ugyanez megy, néhány földi kiszolgáló/csomagpakoló rövidítésekkel fitogatatja a tudását, amin mindenki csak röhög. És kérlek ne írd le most mindegyikről hogy micsoda, simán csak használd a jövőben pl. a CVN helyett a repülőgép-hordozó szót, már persze csak ha azt akarod, hogy mások értsék amit begépelsz.)
  Utoljára szerkesztette: Cat, 2014.09.08. 13:54:38
 • Papichulo #10
  A leszállás nem autonóm, mert a hordozótól kap infót, ahogy az összes pilóta is...

  Azon lehetne vitatkozni, hogy itt mi szamit autonomnak, mindenesetre nem taviranyitasu, ahogy kvp allitotta.

  Az UCAV-k meg jelenleg csak COIN környezetben életképesek.

  Jelenleg igen, de ezeknek a fejleszteseknek az a celja, hogy ez megvaltozzon.

  Az első félkomoly légierő és légvédelem halomra mészárolná a dollártízmillós drónokat...

  De addig sem a dollartizmillios negyedik generacios es dollarszazmillios otodik generacios gepeket meszarolja... nyilvan ezeket kontextusban kell hasznalni. Ketlem, hogy ezeknek a programoknak kidolgozoi (DoD) nincsenek tisztaban a hasznalat limitacioival. Feltetelezem, hogy te is ki tudnal talalni jopar scenariot, ahol hasznosan alkalmazhatoak lennenek.
 • Molnibalage #9
  A leszállás nem autonóm, mert a hordozótól kap infót, ahogy az összes pilóta is...

  Az UCAV-k meg jelenleg csak COIN környezetben életképesek. Az első félkomoly légierő és légvédelem halomra mészárolná a dollártízmillós drónokat...
 • Papichulo #8
  A UCAV-okat nem COIN-ra kell hasznalni! Amugy mar jo ideje vannak olyan fegyverek, amik felismerik a celpontot es ezek kozul valasztanak maguknak... es mukodnek!

  A video lathato dronok meg teljesen autonom uzemelnek,, beleertve a lesszallast a CVN-re, ami nem kis teljesitmeny. Arra siman alkalmasak, hogy megmondjak neki, hogy szalljon fel, repuljon egy adott koordinatara, ott semmisitsen meg SPG-ket vagy MBT-ket es repuljon vissza. Vagy mondok egy masik scenariot, CAS. Egy folyamatosan a harcter felett orjaratozo gepnek a FAC elkuldi, hogy erre a koordinatara (vagy akar lezerrel megjelolve), adott tipusu fegyverrel merjen csapast. Minderre mar ma is adott a technologia, csak ossze kell rakni.
 • kvp #7
  A legtobb mai dron csak sima taviranyitasu gep, amin a mesterseges intelligencia kimerul a robotpilotaban, ami mar az osszes nagyobb polgari gepen is van, sot ujabban a kisgepekben is szeriatartozekka kezd valni. (lasd: garmin 1000) Ezen kivul van barat-ellenseg felismero rendszer, ami kepes megkulonboztetni a gep kornyezeteben talalhato repulo objektumokat, ez kb. a 80-as evek technologiaja, ami ugyan egyre jobb lesz, de nem forradalmi lepesekkel.

  A hadseregek persze olyan rendszereket szeretnenek, amik kepesek a legi es foldi celok felismeresere es azok automatikus megsemmisitesere. Ezzel csak egy baj van, amit egy afganisztanban szolgalo amerikai katona orjarat kozben fogalmazott meg egy veluk forgato riporternek: 'Azt hiszem a talibok azok valojaban a helyi civilek...'. Szoval meg a katonak sem tudjak mindig ki az ellenseg, nemhogy egy mai mesterseges intelligencia. A 'mindenre lovunk ami mozog es nem ad ki barati azonosito jelet' pedig nem igazan hasznalhato strategia ha nem nepirtas a cel.

  Tehat lehetnek a jovoben okosabb dronok es vadaszrepulok, de tenyleges harci feladatot adni egy robotnak ma meg nem igazan lehet, mert csak ossze-vissza fog lovoldozni mindenre ami ele kerul. Ha meg ember dont, akkor tovabbra is csak taviranyitasu gepek maradnak, valodi intelligencia nelkul.
 • Ahoy #6
  Azért az a drón elég brutálisan jól néz ki. Tényleg sci-fi az egész.
 • zoliii #5
  Nem :D
  https://www.youtube.com/watch?v=goPki_V34xA Jó film.
  Karom 1-es :D
  Szereplők: Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx, Sam Shepard, Richard Roxburgh
 • A Nagy Menyus #4
  Csak nekem jutott erről eszembe a 2005-ös Lopakodó c. film ?