Gyurkity Péter

Elkészült az első repülő drónhordozó

Házibarkács jelleggel készült el az első olyan drón, amely további drónok otthonául szolgálhat.

A drónok a repülés iránt érdeklődők számára abszolút slágertémának számítanak, így nem meglepő, hogy egyre többen állnak elő saját, házilag összebarkácsolt megoldásaikkal. A Facebook oldalán most egy érdekes fejlesztést ismerhettünk meg, amely gyakorlatilag repülő drónhordozóként szolgál – a katonai alkalmazás még távolinak tűnik.

A rövid videóban egy primitív, lecsupaszított anyahajóra emlékeztető drónt láthatunk, amely azonban maga is a levegőben közlekedik. Egy másik egység ezen drón fedélzetén állomásozik, a megfelelő vezérléssel pedig gyorsan és könnyedén emelkedik maga is a levegőbe, hogy azután végrehajtsa a számára kijelölt feladatokat. A landolás ugyan nem tekinthető meg a videón, ez nyilván jóval összetettebb és bonyolultabb manőver lenne, de csak idő kérdése, hogy a terület iránt érdeklődő fanatikusok előálljanak a megfelelő megoldással.


A fejlesztés katonai alkalmazása még távolinak tűnik, ami elsősorban a méretekkel, valamint a nagyobb egységek óriási energiaigényével magyarázható. A haditengerészet által használt anyahajók levegőbe emelése egyelőre csak a mozikban valósult meg, ez ugyanis az űrkutatásban használt nagyobb rakétákkal összevethető energiát emésztene fel, a gyakorlati előnyök pedig nem ellensúlyozzák a hatalmas költségeket. Az amerikaiak az általuk közzétett, a soron következő évtizedre vonatkozó koncepciójukban továbbra is a hagyományos felszíni és légi eszközök alkalmazásával számolnak, itt számukra az utóbbi napokban az volt a legfontosabb előrelépés, hogy sor került az F-35C vadászgép első, anyahajón történő landolására.

Hogy a terület milyen irányban és milyen lendülettel fejlődik, azt a következő években folyamatosan figyelemmel kísérjük majd, itt nyilván még számos, hasonlóan érdekes kísérleti eszközzel találkozunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #24
    "Magyar mentalitás", ahhoz szólsz hozzá, amiről kurvár fingod nincs... Nem értem, hogy mióta lett az divat, hogy polkorrekt módon tapsikolni kell vagy legalább megfontolásra érdemesnek tartani akkora baromságokat, amiről szakembereknek ordít, hogy ökörség az egész. Mert ez az...
  • Molnibalage #23
    Amen.
  • Molnibalage #22
    És tedd hozzá, hogy fékpadon és tengerszinten, a magasság növekedésével csökken, ahogy a hőmérséklet emelkdésével is...

    Drón szinten érdekes bohóckodás, de gyakorlati haszna semmi, nagyobb gépek esetén meg főleg...
  • Tetsuo #21
    A rotorok keltette légnyomás csak úgy dobálná a földet és vagy 10km-ről már lehetne hallani! :-D
  • EnxTheOne #20
    Az antonov teljesítménye 1380 kn.
    Szóval a carrierre 220,800 kn teljesítményű hajtómű kéne. :D
    Meg az se ártana ha egy helyben tudna leszállni meg felszállni is. :D
  • wraithLord #19
    Végül is csak 160x nehezebb, mint egy Antonov An-225 full terheléssel. :D Majd akkor fogunk tudni ilyet gazdaságosan a levegőbe emelni (és lesz értelme), amikor USS Enterprise csillaghajónak valamiért le kell szállnia a Földre... :D
  • SirBubu #18
    ezekkel a röpködő meg lebegő cuccokkal (drónok meg repülő autók) csak az az egy aprócska bibi van, hogy ami felment, annak eccer le is kell jönnie, akár így-akár úgy
  • teddybear #17
    Érdekes, érdekes. Ennyire találva érzed magad? Tudod tanulhatsz akármennyit, lehet egy kosár diplomád, de ha nincs igazi érzéked az adott témához, akkor mindig csak egy közepes szakmunkás maradsz. Addig lehet eljutni tehetség nélkül.
  • teddybear #16
    Annak sincs sok értelme, hogy drónokat indíts egy hagyományos repülőgépről. Azok a drónok ugyanis el fognak veszni, mert a parazita-gépes tapasztalatok szerint képtelenek lennének visszacsatlakozni a hordozóra. Az egyszer használatos drónok meg több szempontból is hátrányosak. Például az ellenfél kezébe kerülve értékes technikai információkat lehet kielemezni belőlük, az információs hálózat rejtjelezéséről, a használt frekvenciáiról. Esetleg az egész rendszert tönkre lehet tenni, vagy meg lehet hülyíteni, ha ezek alapján hamis adatokat tudsz bejuttatni, vagy az ellenfél szándékait tudhatod meg a belső utasítások dekódolásával.

    Sokkal jobb, ha a drón jön, körbenéz, és visszarepül egy biztonságos távolban lévő bázisra. A kikémlelt meg észre sem veszi.
  • SupraMKIII #15
    Csessze már meg, mi lenne ha elolvasnád, mire válaszolsz?
    Mondom HAGYOMÁNYOS, SZÁRNYAS REPÜLŐ! Igen, annak kurva rossz az üzemanyag felhasználása, azért használják mindenhol, pl. vitorlázó repülő, a föld körberepülése, meg hasonló marhaságok.

    Nem tudom mi van, az agyára ment az embereknek a péntek?