Gyurkity Péter

Felrobbant az amerikai hiperszonikus rakéta

Újabb rakétakísérlet végződött kudarccal, az amerikai hadsereg így kénytelen tovább várni új fegyverére.

Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a SpaceX kísérleti rakétája az egyik teszt során felrobbant. Az amerikai hadsereg szintén dolgozik saját kísérleti programjain, ezek között pedig megtalálható az Advanced Hypersonic Weapon névre keresztelt kezdeményezés, amelynek célja egy jóval gyorsabb, az interkontinentális ballisztikus rakéták alternatívájaként szolgáló fegyver kidolgozása – most ez vallott kudarcot a tesztelés során.

Történt ugyanis, hogy az alaszkai Kodiak-szigeten lévő kilövőállomásról felbocsátott új rakéta mindössze 4 másodperccel a kilövést követően felrobbant, szinte teljesen megsemmisülve. A baleset a kilövőállásban is komoly károkat okozott, ahogy az az időközben napvilágot látott rövid videón is jól látható, így a kísérleti program nyilván némi késedelmet lesz kénytelen elszenvedni. Nem sokkal később derült ki, hogy az irányítórendszer meghibásodása miatt maguk az illetékesek döntöttek az egység megsemmisítése mellett, mielőtt az lakott területre tévedett volna.

Az új eszköz több szempontból is komoly előrelépést jelent a nukleáris ütőerő gerincének tekintett ICBM-ekhez, valamint a B-1 és B-2 bombázókhoz képest. Először is, sebessége eléri az óránkénti 6100 kilométert, ezzel a hangsebesség ötszörösével szelheti a levegőt, a remények szerint kijátszva a jóval lassabb rakéták és bombázók ellen még alkalmas, jelenleg is használatban lévő védelmi rendszereket. A másik fontos szempont, hogy a nagyobb egységről nagy magasságban leváló kisebb rakéta egy hagyományos robbanófejet hordoz, ami jó eséllyel nem váltana ki nukleáris ellencsapást, de mégis lehetővé teszi a légierő, illetve a hadsereg számára, hogy nagy távolságban lévő fontos célpontokra mérjenek gyors csapást – az ICBM ezzel szemben a hangsebesség hússzorosát is elérheti és nem válik le egy hordozóegységről, vagyis a két támadásforma közti különbség azonnal észlelhető lenne.

Érdemes megjegyezni, hogy a DARPA által fejlesztett hiperszonikus repülő 2012-es tesztje során szintén kudarcot vallott, akkor a hatalmas sebesség elérésekor a hajtómű egyszerűen áthatolt a jármű saját külső burkolatán. A hivatalos magyarázat szerint a repülés kilencedik percében fellépő hatalmas vibrációt a gép már nem viselte el, ezért az automatika az óceánba kormányozta azt. Eddig a hadsereg projektje tűnt sikeresebbnek, ám a mostani baleset nyilván ezt is visszaveti majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Molnibalage #10
    Az ICBM indítás után nem állítható le. Ezt valamit cipelő gép az indításig visszahívható.

    @fonak
    Igen, ICBM-re tenni hagyományos robbanófejet emiatt lényegében nem lehet. Ezen felül a mai ICBM CEP-je is túl nagy...

    @Vol Jin
    Pontosan. Semmi értleme ennek a vacknak. Egy ilyan árából és igényéből egy B-52 útnak indít 12+ Tomahawkot. Egyszerűbb a mennyiségi túlterhelést megcsinálni, mint a minőségit. Persze a mennyiségi esetén is kell minimum minőség, mert pl. V-1-gyel ez értelmezhetetlen, de a Tomahawk az már nem bóvli...
  • Vol Jin #9
    Ez nekem sem egész világos. Ha egy ilyet kilőnek, mindenki más alapból azt feltételezi, hogy atomot juttat célba. Ez gyakorlatilag azt a feladatot látja el, mint egy robot-repülőgép, csak ötször gyorsabban. Meg vagy százszor drágábban. Egy tomahawk tud alacsonyan repülni, ennek olyan magasság kell, ahonnét mindenki látja. Ha ez elindul, mindenki rátenyerel a riadó gombra. Mert nem tudom elképzelni, hogy ezt egy tanya ellen vetik be, ahol valami terroristavezér találkozik az alvezéreivel. Arra elég egy tomahawk is, ami nem ekkora költség.
  • fonak #8
    Volt olyan elképzelés, hogy ICBM-ekkkel juttatnának célba nem nukleáris harci részt, de ugye az ICBM indításokat más atomhatalmak támadásnak értelmeznék. Az oroszok jelezték is gyorsan az amiknak, hogy nagyon nem jó ötlet.
    Ez a cucc elvileg nem stratégiai fegyver, jól megkülönböztethető az ICBM-től, csak hát persze ilyenkor sem tudhatja az ellenfél, hogy nem nukit visz-e. Ráadásul irányt is tud változtatni, potenciálisan kiszámíthatatatlan hová szánják egészen a becsapódásig.
  • zeneszp #7
    "Először is, sebessége eléri az óránkénti 6100 kilométert, ezzel a hangsebesség ötszörösével szelheti a levegőt, a remények szerint kijátszva a jóval lassabb rakéták és bombázók ellen még alkalmas, jelenleg is használatban lévő védelmi rendszereket. A másik fontos szempont, hogy a nagyobb egységről nagy magasságban leváló kisebb rakéta egy hagyományos robbanófejet hordoz, ami jó eséllyel nem váltana ki nukleáris ellencsapást, de mégis lehetővé teszi a légierő, illetve a hadsereg számára, hogy nagy távolságban lévő fontos célpontokra mérjenek gyors csapást – az ICBM ezzel szemben a hangsebesség hússzorosát is elérheti és nem válik le egy hordozóegységről, vagyis a két támadásforma közti különbség azonnal észlelhető lenne. "

    Ezt a bekezdést nem értem. Az új eszköz jobb, mint az ICBM, mert nem 20-szoros, csak 5-szörös hangsebességgel megy? Most melyik válik ketté és melyik nem? És miért jobb az egyik, mint a másik?
    Utoljára szerkesztette: zeneszp, 2014.08.29. 23:16:32
  • Molnibalage #6
    A fenti cikk csak simán fantáziál arról, hogy ez a valami csak nukleáris robbanófej hordozó lenne. Sok értelme nem lenne, mert csak nagy magasságból indítható, ami a taktikai követelménynek tökéletesen ellentmond... Kis magasságon nincs olyan fegyver, ami M2.5-nél többet bírna hosszútávon, mert akkor a hőterhelés... Ez a valami 20-30 km magasan rohangálna. A harci gépek reálisan értelmezhető szolgálati magassága meg 14 km táján végetér, de már a legerősebb harci gépek repteljesítménye is igen harmatos már 10 km közelében és felett is.

    A fenti írás összevissza keveri a US Army és USAF és a többi szervezetet is...
  • TokraFan #5
    Beteg világ...
  • ostoros #4
    A már a megelőző csapás megelőzésének a megelőzése. Paranoid állatok.
  • Jawarider #3
    Igen. Ha valaki elkezdi akkor nekik legyen előnyük.....
  • NEXUS6 #2
    Sajna nincsenek egyedül ezzel. :(
  • ostoros #1
    Mégis csak a harmadik világháborúra gyúrnak :(