Hunter

A Virgin Galactic-kal szövetkeznek az aszteroida bányászok

A milliárdosokkal megtámogatott Planetary Resources, ami áprilisban jelentette be ambiciózus űrbányászati terveit, az űrturizmusra fókuszáló Virgin Galactic-kal próbál szövetkezni.

Az új egyesülés a feltörekvő kereskedelmi űrrepülési iparág önfenntartóvá válásának egyik első jele, melynek alapja a LauncherOne, egy költséghatékony műhold szállító rakéta, amit Richard Branson, a Virgin alapítója harangozott be július 11-én a brit Farnborough Nemzetközi Légibemutatón.


Az új-mexikói Las Cruces-ben működő Virgin Galactic a legtöbb ember számára a fizető turisták a világűr pereméig való eljuttatásának terveiről ismert. A utasokat szállító SpaceShipTwo rakétát a WhiteKnightTwo hordozó-repülőgép fogja 7 kilométeres magasságba emelni, ahonnan a rakéta hajtású űrrepülő önerőből kapaszkodik 100 kilométeres magasságba, ötpercnyi súlytalanságot és egyedi látványt nyújtva az utasoknak. A légi "kilövés" előnye, hogy a rakétának nem kell átpréselnie magát a légkör legűrűbb rétegein, ami rendkívül üzemanyag hatékonnyá teszi a kilövést.

A LauncherOne ugyanezt az alapelvet alkalmazná, rakterében műholdakat juttatva ki a légkörből. A Virgin tervei szerint 2016-tól állna szolgálatba, amit egy az egyben fel lehetne csatolni a WhiteKnightTwo kettős géptörzse közé, a SpaceShipTwo helyére. Branson szerint a kisebb, legfeljebb 225 kilogramm tömegű műholdak pályára állítására alkalmas rendszerrel megközelítőleg 10 millió dollárba kerülne egy kilövés, ami fele-ötöde a hagyományos műhold kilövési költségeknek.

Az alacsony költség azonnal megtetszett a seattle-i Planetary Resources-nek, ami Branson bejelentését követően ugyancsak bejelentést tett a két cég közötti partnerszerződésről, melynek keretében évente 10 műholdat juttatnának fel, ezek egyenként mindössze 50 kilogrammot nyomnak. A kis műholdak alkotják azt a korábban már az SG.hu-n is ismertetett rendszert, amivel a Planetary Resources felderítené az 50 és 500 méter közötti átmérővel rendelkező aszteroidákat, melyek reflektivitásából következtetni tudnak ásványkincseikre.

Eric Anderson, az aszteroida kitermelő cég társalapítója csábítóbbnak tartja a Virgin megoldását az ugyancsak légi kilövésű rakétákat kínáló virginiai Orbital Sciences Corporation megoldásánál, ami jóval nagyobb, akár 1500 kilogramm súlyú műholdak felbocsátását is lehetővé teszi - természetesen jóval magasabb költségekkel. "Ezek nagyobb rakéták és tízszer annyiba kerülnek, mint ami a Virgin terveiben szerepel" - mondta Anderson.

A Planetary Resources azonban másfél-két éven belül szeretné elkezdeni műholdjai feljuttatását, ezért kénytelenek lehetnek mindezt a Virgin nélkül elindítani, csak később váltva a brit-amerikai vállalkozásra. "Ha a Virgin nem áll készen, akkor is elkezdjük a fellövéseket" - tette hozzá Anderson. Az aszteroida-vadász műholdak csupán a Planetary Resources terveinek első lépcsőfokát jelentik. Amikor a műholdak azonosítják a kitermelésre alkalmasnak tűnő űrsziklákat a felderítő űreszközök egy másik flottája közelről is szemügyre veszi a potenciális munkaterületeket. A harmadik lépcsőt egy még kifejlesztésre váró űrhajó jelenti, ami magát a jövesztést, a bányászatot oldja meg. Anderson szerint műholdas hálózatuk kettős szerepkört tölt majd be, a cég érdekein kívül az egész emberiségét szolgálhatja egyfajta korai figyelmeztető rendszerként a bolygónkra veszélyt jelentő aszteroidák felderítésével.


Alan Stern, a NASA űrtudományi programjának egykori vezetője, a Hold bányászatát célul tűző kezdeményezés, a Moon Express vezető tudósa elismerően szólt a kereskedelmi űrvállalkozások együttműködéséről. "Ez a kereskedelmi űrgazdaság egyre érettebbé válásának jele, olyan megállapodásokkal, amik immár jövedelmezőek. Rendkívül ígéretes" - értékelte a bejelentéseket

. Nem a Planetary Resources az egyetlen cég, ami szemet vetett a Virgin LauncherOne megoldására. Ide tartozik az amerikai GeoOptics és SkyBox, sőt a jó nevű brit Surrey Satellite Technology is azt tervezi, hogy alkalmassá teszi CubeSat mikroműholdjait a Virgin rendszerével történő kilövésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • globint #27
  Ez a 75000 év hogyan jött ki neked?
  Nem tudom, honnan tudod, mekkora sebességgel megy az a leendő aszteroida, napvitorla, ion, vagy egyéb hajtóművel mennyire gyorsítják fel, stb., és így mennyi lesz a végsebessége.
  Te mindezekre gondoltál?
  Vagy csak trollkodsz?
 • teddybear #26
  Először jeget fognak bányászni a holdi bázis részére, meg a földkörüli űrtevékenységekhez. Olcsóbb a Holdról ellátni a földkörül keringő műholdakat üzemanyaggal, mint a földről.
 • Bannedusermail #25
  Galaktikus űrbázis...

  Ha most nekiindulnánk az Alfa-Centaurinak, cirka 75 ezer év alatt érnénk el. De azért galaktikus űrbázis... Nóóórmális?
 • Szefmester #24
  Üzemi balesetként lesz elkönyvelve.. meg amúgy is.. fujj atom... Lököttek ezek az emberi lények...
 • Krumplipuska #23
  Eddig a kóbor aszteroidáktól féltünk.
  Hamarosan maga az ember kóboroltatja ide azokat.
  Hmmmm,lehet hogy mi magunk idézünk elő egy komoly becsapódást ?
 • shamanist #22
  te meg erre a linkre...
 • Fregat #21
  Kattints erre a linkre, itt máris megnézheted, hogy mi is ez:

  KERESD MAGAD DEGESZRE
 • globint #20
  Annak nagyobb esélyét látom, hogy egy jól kiválasztott aszteroidát galaktikus útvonalú űrbázisnak építsenek át, mint onnan lecipelni a cuccot.
 • VRSDM #19
  a nagyvállalatok pénzesebbek mint a nasa.
 • NEXUS6 #18
  "Nehezen érthető, hogy miért kell nekünk legjobb esetben is 300.000.000Km-ről idehozni nyersanyagokat."

  Az űrben ez a 300 millió km nem ugyan az, mint ha a földön kell egy szállítási infrastruktúrát kiépíteni. Ott a haladás/mozgás nem kerül energiába. csak megfelelő páylára kell állítani aztán ideér.

  A felszínről alacsony LEO-ra vinni a dolgot az más kérdés. Visszahozni megint más, ez utobbi szintén minimális energiába kerül, amíg a fellövés óriásiba. Szóval ha fennvannak a bányász cuccosok akkor a kitermelt anyag a Földre már minimális energiával/költséggel lehozható. Ezért éri meg.

  Sok nyersanyag csak nehezen elérhető formában van már csak jelen a Földön, vagy csak nehezen bányászható lesz belátható időn belül, ami felnyomja az adott anyag piaci árát. Egy adott árszinten lehet, hogy jobban megéri az űrben bányászni, mint a Földön.

  Ez nem hókuszpókusz, bár a vállakozók részéről nagy adag optimizmus, sőt idealizmus tapasztalható. De ez nem feltétlenül gond.