Gyurkity Péter
Szárazságtűrő árpával a klímaváltozás ellen
A globális felmelegedés eredményeként bekövetkező klímaváltozás sörünk minőségét és árát is befolyásolja.
A klímaváltozással foglalkozó ausztrál kutatók (köztük doktorandusz hallgatók) egy rövidebb kísérletben arra igyekeztek választ kapni, hogy az egyre gyakoribbá váló szárazságok miként befolyásolják az árpa belső tartalmát, ezzel pedig kedvelt italunk minőségét és árát. Arra a következtetésre jutottak, hogy mindenképpen szükség lesz a módosított, szárazságtűrő fajták széleskörű alkalmazására.
Az valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést, hogy a gyakoribb és drasztikusabb szárazságok negatívan befolyásolják majd a legtöbb, nagy méretekben termesztett növény minőségét. A kutatás azonban a részletekre is igyekszik rávilágítani, az eredményekből pedig kiderül, hogy az árpa esetében a kevesebb vízzel táplált példányokban mind a keményítő, mind pedig a fehérjetartalom megváltozik - ez utóbbiból például több lesz egy-egy növényben, a keményítő szemcséiben pedig hosszabb láncolat figyelhető meg. Ez természetesen kihat az ebből készült sör minőségére is, vagyis a szárazságok egyben magasabb árat és az eddiginél rosszabb színvonalat idézhetnek elő.
Ennek elkerülése érdekében a kutatók szerint szükség lesz a szárazságtűrő fajták, így például az úgynevezett "stay-green" árpa széleskörű alkalmazására. Ezen fajtákban az eredetileg a ciroknál felfedezett tulajdonságot emelik ki, ennek eredményeként a kevesebb víz felvétele nem idézi elő a keményítő minőségének romlását, vagyis elkerülhetők lennének az imént említett negatív következmények. Mivel maga a klímaváltozás és annak hatásai a szakemberek szerint elkerülhetetlenek, a jövőben egyre több népszerű növény esetében lesz szükség ilyen lépésekre, hogy az aktív művelés alatt álló régiókban elkerüljük a drasztikus visszaesést.
Érdemes megemlíteni, hogy az árpa étkezési célokra is felhasználható, annál is inkább, mert a csíra maga vitaminban és ásványi anyagokban gazdag.
A klímaváltozással foglalkozó ausztrál kutatók (köztük doktorandusz hallgatók) egy rövidebb kísérletben arra igyekeztek választ kapni, hogy az egyre gyakoribbá váló szárazságok miként befolyásolják az árpa belső tartalmát, ezzel pedig kedvelt italunk minőségét és árát. Arra a következtetésre jutottak, hogy mindenképpen szükség lesz a módosított, szárazságtűrő fajták széleskörű alkalmazására.
Az valószínűleg senkinek nem okoz meglepetést, hogy a gyakoribb és drasztikusabb szárazságok negatívan befolyásolják majd a legtöbb, nagy méretekben termesztett növény minőségét. A kutatás azonban a részletekre is igyekszik rávilágítani, az eredményekből pedig kiderül, hogy az árpa esetében a kevesebb vízzel táplált példányokban mind a keményítő, mind pedig a fehérjetartalom megváltozik - ez utóbbiból például több lesz egy-egy növényben, a keményítő szemcséiben pedig hosszabb láncolat figyelhető meg. Ez természetesen kihat az ebből készült sör minőségére is, vagyis a szárazságok egyben magasabb árat és az eddiginél rosszabb színvonalat idézhetnek elő.
Ennek elkerülése érdekében a kutatók szerint szükség lesz a szárazságtűrő fajták, így például az úgynevezett "stay-green" árpa széleskörű alkalmazására. Ezen fajtákban az eredetileg a ciroknál felfedezett tulajdonságot emelik ki, ennek eredményeként a kevesebb víz felvétele nem idézi elő a keményítő minőségének romlását, vagyis elkerülhetők lennének az imént említett negatív következmények. Mivel maga a klímaváltozás és annak hatásai a szakemberek szerint elkerülhetetlenek, a jövőben egyre több népszerű növény esetében lesz szükség ilyen lépésekre, hogy az aktív művelés alatt álló régiókban elkerüljük a drasztikus visszaesést.
Érdemes megemlíteni, hogy az árpa étkezési célokra is felhasználható, annál is inkább, mert a csíra maga vitaminban és ásványi anyagokban gazdag.