Gyurkity Péter

Fehér háztetőkkel hűtenék le a nagy­városokat 

A fehér háztetők nemcsak fekete, de zöld társaiknál is hatékonyabban tartják távol a hőt a lakásoktól.

Néhány alapvető összefüggésre hívja fel a figyelmet az az amerikai tanulmány, amely a tengerentúlon alkalmazott háztetőket hasonlítja össze a globális felmelegedés és a téli-nyári hőmérsékletek szempontjából. Az eltérő színek felhasználásának jelentősége ugyan eddig is nyilvánvaló volt, ám a kutatók most konkrét adatokkal támasztják alá az eddigi feltételezéseket.

Egy korábbi anyagban arról olvashattunk, hogy 100 négyzetméterre vetítve a fehér háztetők pályafutásuk során mintegy 10 tonna szén-dioxid kibocsátását teszik feleslegessé, ami különösen a hagyományos, lapostetők esetében alkalmazott kátránnyal összehasonlítva válik látványossá. Az ezen a területen kissé szokatlan szín alkalmazása azonban nemcsak a globális felmelegedésben, hanem a városok hűvösen tartásában is segít, különösen a nyár közepén, mivel a fehér tető értelemszerűen visszaveri a fényt, távol tartja azt a felső emeletektől, ezzel pedig valószínűleg a nagy hőségben bekövetkezett halálesetek számát is csökkentené.


A kutatócsapat most arról értekezik legújabb tanulmányukban, hogy a zöld lapostetőkhöz képest is jobb lenne a fehér szín alkalmazása, bár mindkettőnek megvan a maga előnye. Előbbi esetében a lapostetőre telepített fűréteg ugyan nyáron a párolgás által még hűvösebben tartja a belső tereket, télen pedig jobban szigetel, a telepítés költsége azonban jelentős lehet, vagyis a fehér festéssel olcsóbban kijöhetünk. Ez utóbbi egy kifejezetten egyszerű és kényelmes megoldást jelenthet a nagyvárosok lakosainak, különösen, mivel fényvisszaverő tulajdonsága verhetetlen.

A csapat számos nagyváros számára ajánlja a hagyományos fekete lapostetők adminisztratív úton történő száműzését, ezzel szerintük a cikkben említett összes hátrányos tényezőn enyhíthetnénk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #29
    Ez nem így van. Azért visel fehéret, mert az állatok bundája fehér. A fekete több fényt nyel el, ezért is fekete a jegesmedve bőre a szőrméje alatt.
  • ostoros #28
    Ha megfelelően tárolják, bizony vannak olyan típusú paradicsomok, amely több hónapot is kibír. Csak az drágább a raktározás miatt, mint üvegházban felnevelni a szart.
  • ostoros #27
    A tescos egy hulladék. Ezt tapasztalatból mondom. Láttál te már valaha erjedt sárgarépát? Amikor már szaglik a benne képződött alkoholtól? Hát én életemben egyedül ott láttam. Persze csak otthon derült ki, miután felvágtam, kívülről nem látszott.
  • gyuuula #26
    Általános iskolában tanultuk, hogy a sötét színű tárgyak jobban elnyelik a sugárzást és jobban is sugároznak, míg a világos testek visszaverik a sugárzást és kevésbé is nyelik el.
    Nyáron tehát hűt a világos háztető, téli éjjszakákon pedig jobban megtartja a hőt. Hiába fekete a háztető, télen a napsütéses órák száma alacsony, több hőt sugároz el mint amennyit begyűjt.
  • teddybear #25
    A fekete háztető nagyobb hőveszteséget jelent télen, és nagyobb hőfelvételt nyáron. Ez közismert tény, ezért visel minden hideg területen élő bennszülött télen fehéret. Az eszkimók is, de a sarki indián törzsek is.
  • jackoneill90 #24
    Fehér háztető, jaj de jó. Télen meg fekete kell heló kedves tudósok
  • Vol Jin #23
    Még mindig téged minősít, amit a nálad szegényebb emberekről állítasz. Megveted a tanárokat, munkásokat, akik nem képesek anyagilag felemelkedni.

    Továbbá az a tény, hogy te egy panelből jöttél igazolja azt, amit írtam rólad. Egy felcsövesedett beképzelt majom vagy. Lenézed azokat, akikhez tartoztál.

    Tényleg nem érted, hogy mi a probléma veled?
  • johnfly #22
    Aki el akar menni a panelból, és akar érte tenni, az meg tudja oldani, és meg is fogja. Ne mondd, hogy nem, mert én is egy panelban kezdtem, albérletben. Ma a saját kezemmel épített házamban lakok.
    Aki meg van elégedve a betonkockával, változtatni nem akar, csak fikázni mindenki mást,aki viszont igen, meg hibáztatni még az égen a csillagokat is a nyomorúságáért, azt miért ne nevezhetném panellakó létformának, ha egyszer az?
    Vegye csak nyugodtan magára, aki akarja, én csak örülök neki, mert legalább addig is tudom, hogy eljutott az agyáig valaki más véleménye, ami az övével nem egyező, és nem pedig elengedte a füle mellett, mint egyébként szokta.
    Mindazonáltal én ezt kulturált vélemény nyilvánításnak vélem, (magamat földtúró létformának tartom), viszont a te kirohanásod az utolsó tanyaközpontban álló, falraköpködős, késdobáló kricsmiben elhangozva sem ütné meg az átlag intelligenciát.
    Paraszt vagyok, ismerek rengeteg velejéig paraszt embert, de ilyen alja beszédet még azok sem engednének meg maguknak. Azok annál kifinomultabbak.
  • kvp #21
    A zold tetonek van egy nagy elonye, az hogy adaptiv. Tehat nyaron zold es parologtat, mig telen nem zold, hanem jellemzoen foldszinu es hot nyel el. Tehat nyaron hut, telen fut.

    A feherre vagy feketere festes olyan orszagokban hasznos ahol mindig vagy jellemzoen meleg vagy jellemzoen hideg van, tehat vagy a hutes a nagyobb gond vagy a futes.

    Ahol valtozo a homerseklet, ott a ketto atlaga, tehat a szurke szin a nyero. Ilyen szinu a beton teto, a zuzott kovel burkolt teto es a palaval fedett teto is. Hazankban ha csak a szinnel lehet varialni, akkor ez tunik nyeronek es veletlenul pont ilyen szinu sok teto jelenleg is.

    A panelhazak tetejere a kovetkezo dolgokat lehet telepiteni:
    -napelemek (lehetoleg delnek tajolva a nap atlagos magassagi szintjehez igazitva)
    -savonius szelturbinak (allo tengelyes, ez kis szelben is uzemkepes)
    -zoldseges kert, akar foliaval is (ez munkaigenyes, tehat ha nincs ra ember akkor nem eri meg)

    Meglepo modon az obudai kinai nagyfal hazra a fenti 3-bol kettot felraktak. (a hoszigetelesi es festesi munkak soran) Egesz jo lett...
  • Vol Jin #20
    Szerintem meg ez jellemzett téged:

    " Az emberi tényező, és a panellakónak nevezett létforma."

    Akkor most elmondom neked, hogy a lakosság felének egyáltalán nincs lakása, háza. Az emberek fele más ingatlanában él albérletet fizetve. Téged baromira nem jogosít fel semmi arra, hogy azokat, akik panelben laknak panellakónak nevezett létformáknak nevezd. Tidod, volt itt egy szocialista rendszer, és abban ilyen panelházakat épített az állam. És jelenleg nem olyan a gazdasági helyzetünk, hogy ezeket ledózerolják, és építsenek helyette mást az emberek maguknak. Gyakorlatilag jelenleg a lakosság tizedének van arra lehetősége, hogy ingatlant szerezzen magának. Úgyhogy a 90% marad abban, amije van, vagy bérel attól, akinek van. Ha nem érzed, hogy mekkora bunkó voltál, az nagy probléma. Persze lehet megsértődni a kritikámon, ami valóban mocskos volt, de az kijárt neked, mert nagy pofával viccesen belerúgtál úgy egy-két millió honfitársunkba.