Hunter

Kaphatunk egy második esélyt az éghajlatváltozás megállítására

Az elmúlt évtized hőmérsékleti adatai szerint van esély, hogy a nemzetközi egyesség által célul kitűzött 2 Celsius fokos globális felmelegedés alatt maradjunk.

Az adatok szerint a jelen évszázad során a Föld lassabb felmelegedésen megy át, mint amire számítottunk, némi időt adva az üvegházgáz kibocsátás visszaszorítására és a veszélyes klímaváltozás megelőzésére. Az éghajlat tudósok figyelmeztetnek, ez nem azt jelenti, hogy az éghajlatváltozás nem valós probléma, a hőmérsékletek jelenleg gyorsabban emelkednek, mint az elmúlt 11.000 évben.

A kormányok 2 Celsiusos korlátban állapodtak meg, a korábbi becslések szerint, ha ezt tartani akarják, a globális kibocsátásnak 2020-ig kellene tetőződnie, majd a tendenciának csökkenést kell mutatnia. Ez a jelenlegi trendek alapján teljesen irreálisnak tűnik. "Amennyiben a korábbi becslések igazak voltak, a világ 2 Celsius alatt tartása szinte lehetetlen lett volna, akármekkora is az emisszió csökkenése" - mondta Piers Forster, a brit Leeds Egyetem klimatológusa, az új tanulmány egyik szerzője. "Most úgy tűnik, van esélyünk, amivel élnünk kellene"

"Ezt megelőzően többségünk elég komoran látta a helyzetet, akármit tegyünk is 2 Celsius fölé fogunk menni" - tette hozzá Forster munkatársa, Myles Allen, az Oxford Egyetem kutatója. "Ez mostantól már nem egy előre eldöntött ügy" - vagyis az ENSZ éghajlat tárgyalásai még mindig sikerrel zárulhatnak. Amennyiben 2020-ban egyesség születik és gyors üvegházgáz kibocsátást eredményez, "jó esélyünk marad, hogy elérjük a 2 Celsiusos célt" - mondta Allen.

A 20. század végének gyors felmelegedése után az elmúlt évtizedben a folyamat lelassult, részben az éghajlati rendszer természetes ciklusainak köszönhetően. Alexander Otto és munkatársai az Oxford Egyetemen az utolsó adatok alapján számították ki, mennyi fosszilis üzemanyag emisszió melegítette eddig a Földet. Ezután megnézték, mit jelent mindez az elkövetkező néhány évtizedre levetítve és megállapították, hogy a 21. század globális hőmérsékletemelkedése valóban lassabb lesz, mint gondolták.

A csapat arra fókuszált, mennyivel lesz melegebb a bolygó abban az évben, amikor a széndioxid koncentrációk elérik az iparosodás előtti idők kétszeresét. A jelenlegi trend szerint ez valamikor 2050 és 2070 között következik be. A korábbi tanulmányok szerint a hőmérséklet 1,6 Celsius fokkal emelkedik, Otto 1,3 fokos emelkedést prognosztizál. "Rövidtávon egy kicsit alacsonyabb lehet a felmelegedés a vártnál" - mondta. "Ez öt vagy tíz évvel több időt ad a cselekvésre" - fejezte ki egyetértését Chris Forest, a Pennsylvania Állami Egyetem kutatója, hangsúlyozva, hogy a probléma ezzel együtt még jelen van.

Ami a hosszú távot illeti, a bolygó felmelegedése azon múlik, mennyire érzékeny az éghajlat a légkörben felgyülemlő széndioxidra. Az éghajlati rendszer eltolódásaiból adódóan a hőmérséklet emelkedés a széndioxid szint megkétszereződése után is folytatódni fog, akkor is, ha az üvegházgáz kibocsátás megáll. Az IPCC 2007-es jelentése az iparosodás előtti hőmérséklet fölötti 2 és 4,5 Celsius fok közötti stabilizálását jelezte előre, 3 fokban állapítva meg az éghajlati érzékenységet. Egyre több klimatológus véli úgy, hogy az éghajlat kevésbé érzékeny a széndioxidra, mint az IPCC becslései mutatják, ezért a hőmérséklet nem fog ilyen mértékben növekedni. Otto adatai alapján 2 fok körül várható az éghajlat érzékenység.

A kormányok 2015-ben tervezik az egyezmény aláírását, ami 2020-ban válik hatályossá. A korábbi éghajlat érzékenységi becslések szerint ez az időpont már enyhén szólva is megkésett lenne, Otto adatai azonban reménykedésre adnak okot. "Ha szerencsénk van, és az éghajlat érzékenység alacsonyan marad, valamint 2015-ben erős egyesség születik, akkor úgy vélem, meg lesz az esély az éghajlatváltozás 2 Celsiusos korlátozására" - mondta Corinne Le Quéré, a brit Tyndall Éghajat Változás Kutatási Központ munkatársa. "De sok a bizonytalanság"

Még ha technikailag lehetséges is a felmelegedés 2 Celsiusos korlátozása, ez nem jelenti azt, hogy valójában is megtörténik. "Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy a 2 Celsius nem annyira elérhetetlen, mint korábban gondoltuk, de nem hiszem, hogy az éghajlattárgyalások mindent megoldanának" - mondta James Annan, a Yokohama-i Földtudományi Intézet tudósa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • neszeneked20 #130
    mindenért mi vagyunk a felelősek
  • Molnibalage #129
    Ki ne találd már, hogy az akkori fajlagos energiafogyasztás és lakosságszám mellett te azonos mennyiségű CO2-t pumpáltak a légkörbe, mert elröhögöm magam. Nézd meg, hogy a világ primer energiahordozó fogyasztása hogyan alakult te.



    Az utolsó beszólásod meg tökéletes jelzése annak, hogy konteós balfasz vagy...
  • Molnibalage #128
    Ez sem igaz, mert a politikusi pénzosztás az nem terjed ki a cégek döntéseire és a világon számtalan akkora cég van, amik országoknál nagyobb tőkével bírnak, de még a jóval kevésbé masszívak is akkorák, hogy oda senki nem szól be, csak a tulajdonosok.
  • Mózsi bá #127
    Molnibalage: "...200 év kumulatít hatása az elég nagy eltérést jelent a természetes állapottól." Épp az iparosodás idején, mikor környezetvédelem a gyakorlatban nem létezett és nagyságrendekkel magasabb volt az emberi tevékenység által "éterbe" küldött co2 mennyisége... Nos, semmiféle hatása nem volt éghajlatunkra. Illetve némi hőmérsékletcsökkenés volt mefigyelhető, ami egyáltalán nem azt támasztja alá, hogy bármi közünk lenne a felmelegedéshez és az évszakok megbolondulásához. Inkább arra gyanakodhatnánk, hogy ez egy természetes folyamat. Vagy egy folyamat része. Ha kérdésed van, privátban küldök némi anyagot, mert gondolom, innen kimoderálják a linkeket.
  • vumbi #126
    Az ITER kb afel vilaggosszefogasal jon letre, fikazzad csak. Nagyobb technologiai kihivasrol van szo mint az acelgyartas, fisdzios eromu adott tortenelmi lepese. Fikazzad. Semmirol nincs sejtesed se. Fikazz. Emberileg ennyire vagy kepes. Csak viszonyitaskent: 7.000.000.000 veled behelyettesitheto ember el a Foldon. Tegyem hozza,hogy ennyre ertekes a velemenyed?
  • vumbi #125
    Oriasi tevefesben vagy. A kutatasi penzek nsgy redze jelenleg ismert technologiak mukodtetedere megy el azert hogy uj tudast tchnogiakat fejlesszen az ember. Lsd replaborok fenntartada egy ij tipusert, klinikai gyogyszetkutatasok ehy uj gyogyszer gyartadaval szemben.. Aramy1:100-hoz
  • vumbi #124
    10.000.000 huf. Korai enter. A lenyeg hogy kutatasra alig koltaz ember.

    Mi az ara egy rakbetegseg gyogyitasanak? Megmondom. Ehy feberje alapveto leirasa kozep europaban 45.000.000 huf. Egy jo hatoanyagkutatasa kb hasomlo. Egy gyogyszer jelolt klinikai tesztje (3fazis - allat kiserlettol kezdve az a tobb 1000-es humam tesztig) cca 1.000.000.000 huf. Kb ugyanennyi egyjo mennyisegu hidrogent , vagy szenhidrogen analogot termelo algatorzs kifejlesztese. Kb 2 T72-s ara. Olcsoooo. Es kit erdekel? A politikusokat nem. Es a penzt ok osztjak. Es miertnem erdekli oket?Nem hoz szavazatot. Miert? Merta valasztok leszsrjak a tudomanyt. Miert? Mert totalisan tavol all toluk a teny,hogy manapsag az uj dolhok ismerete a frontier tudomany feladata ami kvazi iparag. Penzt es idot igenyel, melle nyul idonkent, de megis stabilan termel.

    Senki le se szarja. Olvasd el a kommenteket egy random tudomanyos cikk alatt. Fikazas lesz akobon.

    Ez a tudomany megitelese, aze a tudomanye ami te szep uj vilagod elhozhatja. Szerencselovas total ertelmetlen politikusoK es befordult onsajnalo valasztokon mulik mindaz amiert imadkozol
  • vumbi #123
    Ertheto amirol irsz, de van egy nezetbeli hiba benne. Az egyeni dontes szabadsaga. Nem veszed figyelembe. Mindenki arra kolti a vagyonat aminek szuksget erzi. Az atlag ember totalisan kimarad a Foldet erinto kerdesekbol. Ertsd leszarja. Hiaba van dollar trillio toke a Foldon, ennek milliomoda megy el kutatasra. Lenyegeben 100% az egyeni es allami joletre es biztonsagra koltodik. Nevesitsunk. Vegyuk Msgyarorszag GDPjet 25000milliardnak. A tudomanyos akademia budzseje 1000000huf. 0.25%.
  • vumbi #122
    A gondolat miszerint kutatas nelkul nincs ujitas, jogos. Jelen helyzetben azonban helytelen. Kutatas van dogivel, de meg senki nem allt elo 10huf/kWh alatti energiaforrassal. Nincs mivel fozni csak amink mar van. Az alternativ energiaforrasok nagyon jok kiegesziteskent, de nem alapozo energiaforraskent.
  • duke #121
    "Kőolaj és földgáz nélkül nincs repülés, csak a széllel sodródó léghajók. Nincs motoros hajó, csak gőzös és vitorlás. Nincs korszerű és olcsó autózás, mert a gőzautó piszok drága és rengeteget fogyaszt."

    Persze, 10 ezer eve meg azt mondtak idezem: "már pedig, kő nélkül nincs balta".
    Azert nincs, mert senki nem foglalkozott az alternativ meghajtasokkal, akkumlator fejlesztessel, csak a sugarhajtomuvek, es a belsoegesu motorok fejlesztesevel.
    Es ha annak idejen, senki nem foglalkozott volna, femontessel, akkor mai is csak kobaltank lenne.