Gyurkity Péter

Kevesebben hisznek a klímaváltozásban 

Egy friss felmérés szerint 2012-höz képest kevesebben hisznek a globális felmelegedés tézisében.

Több nagyobb amerikai egyetem professzorai és egyéb szakértői közösen dolgozták ki a tavaly év végi adatokat összegző tanulmányukat, ebből igyekeztek levonni bizonyos következtetéseket. Megállapítják, hogy csökkent azok aránya, akik "hisznek" a globális felmelegedésben, míg a kétkedők száma egyértelműen nőtt.

2012-ben a tengerentúlon még 70 százalék válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy elfogadják-e a klímaváltozásról szóló beszámolókat, miközben alig 12 százalék tagadta ennek lehetőségét. Tavaly novemberre jelentős mértékben megváltozott az arány, hiszen 63 százalék tett hitet a jelenség mellett, míg a kétkedők tábora 23 százalékra bővült. A kutatók szerint ennek több oka van, ám míg ezek egy részét a médiában és a politikában kereshetjük, akad bőven kijavításra váró hiba és felelősség a különböző dolgozatokban és szakmai munkákban is.


Azt megszokhattuk, hogy a média rájátszik a tájékozatlan emberek által érzett félelemre, ezért is igyekeznek felfújni minden egyes negatív hangzású ügyet, hiszen ettől remélik a nagyobb nézettséget és példányszámot. Sok esetben elfelejtik megemlíteni az általuk kiemelthez képest ellentétes tartalmú anyagokat és véleményeket, emellett pedig előszeretettel teszik magukévá a politikai baloldal téziseit, amely különösen a környezetvédelem és a klíma terén vehető észre. A politika természetesen maga is sáros ebben, hiszen az elmúlt években szinte kisajátította a vitát, szintén az érzelmekre és félelmekre játszva rá, de olykor a szakmai anyagok is hemzsegnek a hibáktól és téves eredményektől, egymásnak tökéletesen ellentmondó következtetéseket produkálva. Jellemző példa ez utóbbira, hogy míg az egyik tanulmány szerint az utóbbi 4000 év leghűvösebb időszakát éljük meg, egy másik anyagban hőmérsékleti rekordokról számolnak be, mégpedig ugyanezen periódust véve alapul.

A szakembereket eleve gyakran éri kritika amiatt, mert nem rendelkeznek ezen szűk területtel (klimatológia) kapcsolatos végzettséggel, igaz, sokan közülük a kapcsolódó tudományokban jártasak (fizikusok, mérnökök, stb.) Az átlagembert azonban összezavarja, elbizonytalanítja az eltúlzott beszámolók és a felfokozott viták özöne, amelyet a szürke mindennapok követnek, emiatt is növekszik a kétkedők aránya - nem beszélve azokról, akiknek szent meggyőződése, hogy ebben a kérdésben is globális összeesküvést kell keresnünk, amelyből minden hatalmasság kiveszi a maga részét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #25
    Az a gond, hogy ez a természet egyensúlyra törexik, az ember meg nem, pont fordítva igaz. Az evolúció ugyanis nem előrecsatolva, egy idealisztikus paradicsomi állapot elérésért, hanem visszacsatolva a győztes mindent visz elven működik. Az egyensúly max dinamikus, és akkor alakul ki, ha jó pár faj gyakorlatilag döntetlenre áll az erőforások lerablásában.

    Az ember az, aki előrelátni, gondolkodni, mérlegelni képes, a természet, ami ráadásul tele van dinamikus, nemlineáris rendszerekkel marhára nem képes bárminemű globális homeosztászis megtartására.

    Ezért marhaság az a logikai is, hogy az embert egyedül teszik felelőssé a klímaváltozásáért.
    De hisz a klíma mindíg is változott, ha épp nem melegedett, akkor rohamosan hűlt, de egyensúlyi állapot az sajna nincsen.

    Az emberiség jelenlegi krízise az, hogy ugyan már előre látjuk azt a katasztrófát, valójában csak sima változást, ami tőlünk függetlenül zajlik, de sajna olyan az egész társadalmi rendszerünk, kultúránk, hogy csak akkor teszünk valamit valaminek a megakadályozásáért, ha un. igazságot akarunk szolgáltatni, megkeresve előbb a felelőst. Egyébként meg hagyjuk, hogy minden menjen a régiben, ahogy akar, mert az ember szabadnak született, meg demokrácia, meg egyéb maszlagok.
  • Vol Jin #24
    Baromi rosszul emlékszel. 10-15 éve is slágertéma volt a globális felmelegedés. 30 éve is az volt.
  • MsUser #23
    Nincs itt semmi gond.
    Majd ha -70 c és + 70 lesz akkor már nehezebben hisszük el hogy minden rendben?
    Az ember nem lát eléggé előre a természetéből adódóan a közeli problémákra koncentrál, mi lesz 100-200 év múlva kit érdekel.
    Igaz ez a hozzáállás majd a vesztét is okozhatja az emberek nagy részének.
    Emlékszem kb.10-15éve még le hülyéztek bárkit aki globális felmelegedésről vagy klímaváltozásról beszélt aztán szép lassan elfogadták mivel konkrét jelei mutatkoztak, de majd a gazdasági iránymutatók meghatározzák foglalkozunk-e vele vagy már úgy sincs mit tenni. :(
  • Zocsi #22
    @Vol Jin: És? Dilettánsok mindenhol vannak. Az ismerősöd bizonyára ismeri annyira az építőipart, hogy "nem lepődik" meg ilyen döntéseken. Kezelni pedig mindenféle problémát lehet, csak tudni kell mikor melyik gombot kell megnyomni.

    @petecz: Jogos. Vannak nagyobb ciklusok is, amik szintén váltogatják egymást. A mondandóm lényege inkább az próbált lenni, hogy a rendszerben alapjában véve az egyensúlyra való törekvés figyelhető még, viszont a "civilizált" ember inkább nem akar szimbiózisban élni semmivel, mert nem tud olyan dolgokat értékelni, amit kvázi készen kap - mint pl. a természeti és azok kincsei, de nevezhetjük bolygónak is, de egy olyan sportautónak is, amit aputól kap 18. születésnapjára. Nem a kis emberekkel van baj, hanem a döntéshozókkal. Őket pedig egyértelműen egy kitalált médium motiválja, amit úgy hívnak pénz. A bálvány ("in god we trust") ez, és nem az egyetemes teremtő erővel való azonosulás, azaz hogy harmóniára törekszel a környezeteddel, mely a korábbi hsz-em alapfelvetése is egyben... csak hogy ne értsük félre egymást! ;)
  • Vol Jin #21
    Re:Zocsi

    Egy ismerősöm egy amerikai cég magyarországi beruházásán lenne építésvezető. AZért lett elhalasztva a magyar beruházás, mert ilyen ítéletidőben nem lehet építkezni. Mert ott hideg van és havazás, az idióta azt hitte itt is. Pedig itt 15 fok volt. Ráadásul bontással kezdenének, és tavaszra befejeznék, amikorra az építkezés lényegi része elindulhatna.
  • petecz #20
    @Zocsi

    Ha itt 50 fok van, máshol is lehet 50 fok. Volt olyan időszak amikor a teljes Föld-et jégsapka boritotta. Az energia/hő átcsatolások nagyobb ciklusuak (is), a csillagászati tényezők miatt (is).
  • Zocsi #19
    +1
  • Zocsi #18
    Persze, rá lehet fogni, és szerintem uwu420-nek is igaza van a #9.hsz-nél. Csak ne felejtsük el az egyensúlyra való egyetemes törekvést. Ha itt +50fok van, akkor ott bizony -50fok lesz, ERŐSEN sarkosítva.
    Amennyiben leolvasztod az északi jégsapkát az ott található (eddig kiaknázatlan) erőforrások és kincsek megszerzéséért, akkor az a rendszerben valahol vissza fog ütni...
  • Zocsi #17
    Értem én, hogy mit mondasz, csak ott bukik az elméleted az ideális gazdasági-társadalmi-tudományos-mérnöki Világról, hogy az emberek ha csoportokba verődnek, akkor elfelejtenek gondolkozni. Hiába lehet minden ember géniusz a csoportból ha "n"-számú alany esetén már nézeteltérés alakul ki, mert más értékrendek alapján matekozzák az életet. Most ha ezt globális méretekben értelmezzük, akkor az egyenlet végén az áll, hogy ki fogunk pusztulni.

    Természetesen Veled értek egyet. A jelenlegi társadalmi és gazdasági rendszerek tarthatatlanok. Gyakorlatilag bolygó szinten már csak a tehetetlenségi nyomaték viszi előre ezt a rendszert. Lehet toldozni foldozni, de annyira sokváltozós és bonyolult lett, hogy a korábbi 20.sz-i módszerekkel már képtelenség kormányozni (és most nem politikai értelemben vett kormányzást értek). Erre vannak teóriák, hogy mi lenne a jó megoldás, de nem off-topicolok túl sokat egy hsz-en belül... ;)

    Tulajdonképpen annak vagyunk élő tanúi, ahogy kettészakad a civilizációnk és lesznek a maradi gondolkodású gazdagok és a felvilágosult szegények. Az egyetlen dolog, ami okán ez az eszmecsere létrejöhetett, hogy tudunk olvasni és írni (gépelni), és még képesek vagyunk önálló gondolatok alapján saját véleményt alkotni. Ez feltételez némi előképzettséget (itt mindenkitől), de sajnos globális szinten ez nem mondható el túl sok emberről. Persze ők is érzik, hogy valami gáz van, csak nem értik. És ez bizony az egyik legnagyobb probléma. Nincs feje az emberiségnek...
  • caius marius #16
    Az utolsó bekezdésig volt értelme annak amit irtál...