Gyurkity Péter

Gyorsabban olvad az északi jég 

Kanadai kormányzati anyagok szerint 2005 óta jelentős mértékben felgyorsult a folyamat.

A kanadai kormányzat belső használatra szánt anyagához jutott hozzá nemrég a Postmedia News, felhasználva a szabad hozzáférést lehetővé tévő jogszabályokat. Ezen anyagokból kiderül, hogy bár a fokozott olvadás már az 1980-as években megkezdődött, az utóbbi években sokat gyorsult a folyamat.

Az ország északi területein lévő gleccsereket (Devon, Meighen, Melville, Agassiz) megfigyelő programot a kutatók közösségén belül létrejött Earth Sciences Sector (ESS) végzi, ők pedig folyamatosan mérik a jégtakaró vastagságát, valamint a nyári olvadás folyamatát. Adataik szerint a jég fokozatos visszaszorulása már az 1980-as évek elején megkezdődött, ez azonban az utóbbi 9 évben jelentős mértékben felgyorsult, köszönhetően annak a Grönland felett kialakult magasnyomású rendszernek, amely rendszeresen melegebb levegőt húz ide a délebbi régiókból.

2013 érdekes módon a megszokottnál hűvösebb volt, így az olvadás is mérsékeltebbnek mutatkozott, amit egyébként az észak-amerikai országokban most is megfigyelhető hideg téli időjárás is jelez. Az előbb említett rendszer kialakulása tavaly elmaradt, ám a trendet ez még nem lassítja le, a sokéves átlagot nem tudja megtörni. Jellemző adat, hogy a hatvanas évek óta a megfigyelt gleccserek teljes tömegük 1,6-13 százalékát veszítették el, ennek nagyjából egyharmada azonban 2005 óta tűnt el. Megfigyelők szerint a folyamat nemcsak az északi régiókban élő emberek életmódját befolyásolja majd, de Kanada egyéb részein is komoly következményekkel járhat, hiszen árvizeket és komoly szárazságot egyaránt előidézhet, amennyiben minden marad a régiben.

Az ország egyébként fokozatosan eltávolodik a 2009-ben megkötött Koppenhágai Egyezménytől, mivel a gazdaság növekedése fontosabbnak tűnik, ez pedig magával hozza a károsanyag-kibocsátás növekedését. A 2020-ig megígért csökkenésből így valószínűleg semmi nem valósul majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zahnrad #10
    Eközben a déli sarkon:
    http://news.nationalgeographic.com/news/2013/04/130401-global-warming-antarctica-sea-ice-science-environment/
  • mr9 #9
    Úgy, hogy már tegnap volt és azóta minmeghaltunk... xD
  • NEXUS6 #8
    Amúgy a klímaváltozás olyan mint a gyorsvonat, nem megállítani kell, hanem elállni az útjából, túlélni, másrészt bármennyit hisztizel egyénileg, akkor is jön!
  • NEXUS6 #7
    Had kérdezzek vissza: a bolygó mit csinált az elmúlt 1 milkó év alatt az emberiséggel? Hányszor kerültünk a kihalás szélére?
    Miért van minden emberben több kg nem azonos genetikai állományú élő anyag (értsd gomba, baci, féreg, egyéb élősködő)?
    Miért halsz meg átlagban sokkal hamarabb, ha dzsungelben élsz, mintha városban?

    Szal nem kell ez az emós duma, az utolsó körömgomba is az életéért kűzd, miért veszed el ezt a jogot az embertől? Csak amíg az ember látja és meg tudja fékezni a saját tetteinek következményeit, addig a körömgomba és az emberen kívüli egész biomassza nem.

    Amúgy a bmw jó kis kocsi, mondjuk nem az alacsony ccm-jéről híres.
    ;)
  • bmw #6
    ja es hat persze csak az ember szamit a tobbi eloleny pusztuljon a rakba... es meg az ember mondja magat "okosnak"... ugyanmar... eloskodo faj vagyunk ennyi...
    Es meg mielott vki hulye dumaval jon, hogy elkeseredett emos barom lennek.:)) hat nem vagyok elkeseredve egyaltalan csak hat meg kell nezni az ember az utobbi kb 100 evben mit csinal a bolygoval es az allatvilagal...
  • bmw #5
    Minden orszagban nyomjak a nyomorek dumat, hogy gyerunk csinaljon mindenki minel tobb gyereket de hat mar most is osszedoloben van a hires emberi civilizacio... mellette meg ugye siman tonkre vagjuk a bolygot... gratula emberiseg....

    Aki meg ezt nem latja az vmi onimado beteg barom....
  • sempronius18 #4
    Hogyhogy nem volt még, hogy minmeghalunk??????
  • qrd0xQSt2rdvnu #3
    A lényeg az utolsó bekezdésben olvasható!
  • Lack #2
    Majd jön egy jégkorszak aztán megfagy minden és mindenki.
  • ostoros #1
    Hát persze, hogy a gazdaság fontosabb. Hisz a lakosságuk is növekszik. Folyamatosan engedik be a bevándorlókat, még jobban, mint az USA. Ahelyett, hogy egyfajta minőségen alapuló gazdasági növekedéssel próbálkoznának, ők is a mennyiségre mennek. Több ember, magasabb GDP.
    Pont, mint a szovjet mezőgazdaság: nem a hatékonyságot növelték, hanem a termésterületet.