Gyurkity Péter

Megtalálták a T. rex kisebb testvérét 

Az új fajként beazonosított családtag méretében kisebb, lakóhelyét tekintve északibb volt nagyobb testvéreinél.

Alig néhány nappal ezelőtt közölték egy tavaly őszi felfedezés eredményeit, amelynek köszönhetően immár Nanuqsaurus hoglundi néven szerepel az eredetileg egy egészen más fajként beazonosított példány, jóllehet ennek mindössze egyetlen részleges koponyája került eddig a kutatók kezébe. Az ikon státusznak örvendő, szintén sok millió évvel ezelőtt kihalt Tyrannosaurus rex egy kisebbik változataként tekintenek most erre az állatra, amely a megszokottól jóval északabbra élt.

A Nanuqsaurus (jelentése jegesmedve-gyík) a család többi tagjához hasonlóan húsevő volt, két lábon járt, mérete azonban jóval kisebb volt a T. rex-nél. Bizonyos fosszíliák (egyes növényevő dinoszauruszok maradványai mellett) már 2006-ban előkerültek Alaszka területén, ezekből rögtön látszott, hogy a koponya hossza mintegy fele az említett óriásénak (ezt akkor 60-70 cm közöttire becsülték), bővebb leírást és részletezést azonban csak a most közölt tanulmányban olvashatunk erről. Az állat hosszát a részleges koponyából és az egyéb maradványokból kiindulva felnőtt korban 6 méterre becsülik, ez nagyjából fele a T. rex méretének, amit azzal magyaráznak, hogy az északabbi régiókban jóval kevesebb élelem állt rendelkezésre - akkoriban a mostaninál jóval melegebb volt ezen a tájon, ám az év felében ugyanúgy sötét volt, így az élelemszerzés gondokat okozhatott. .

Ez utóbbival kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a Tyrannosaurus maradványokat eddig többnyire Észak-Amerika délebbi részein és Ázsiában fedezték fel, ezért is volt meglepő az alaszkai példány felbukkanása Fairbanks városától csaknem 650 km-re északnyugatra. Korát 70 millió évre teszik, ezzel szorosan illeszkedik a kréta időszak végén élt egyéb fajokhoz, a nagy eltérés hozzájuk képest a már említett méret és a lakóhely, hiszen itt a tundrán kívül nem sok mindent találni. A kutatók egyetértenek abban, hogy minden bizonnyal felnőtt példányról van szó, erre utalnak az állkapocs felső részén található üregek, amelyek a család többi tagjánál is kizárólag felnőtt korban láthatók.

A kutatás természetesen folytatódik, a szakemberek szeretnének minél többet megtudni erről a fajról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • W B #14
    Én középiskolában a biosztanárnak bevittem pár dínó rendszertanát és elképedt, hogy ő ezt nem érti. Konkrétan az iskolában tanult rendszertani kategóriákból jóval kevesebb van, mint amivel be tudsz kategorizálni egy Velociraptort.

    Iskolában a Linné féle rendszertant tanítják és a mai tudomány is ragaszkodik még ehhez. Ez 200 éve még elfogadható volt, ma már csak történelemnek lenne jó. A lényege, hogy ránézel az adott élőlényre, esetleg felboncolod, majd ezek alapján állapítod meg a rendszertanát. Ez úgy ahogy van téves.
    Mivel a helyes rendszertanhoz kell az evolúciós családfa, hogy mi miből fejlődött ki. Linné csak a jelenlegi állapotot vizsgálta, nem pedig az egész folyamatot.

    Olyan mintha egy fáról az alapján nyilatkozol, hogy megnézted a lombkorona legtetejét. Az ágak, a törzs és a gyökérzet teljesen kimarad, holott ezekkel is szerves része a fának, nem csak a felső zöld levelek.
  • wraithLord #13
    Mi ezt a "miből mi fejlődött ki" történetet nagyon nem így tanultuk anno, úgy tűnik, érdemes lesz utánanéznem...
  • W B #12
    Nem őshüllők. Abszolút nem hüllők. Sőt, a dínók fejlődtek ki a hüllőkből, de már nem hüllők. Emlősök is hüllőkből fejlődtek ki és már nem hüllők.
    A madarak pedig dinosaurusok.

    Őshüllő egy kifejezés nem pedig rendszertani kategória. Őshüllő ami régi és kihalt, meg hüllő. - Sőt biológiailag a krokodilok sem hüllők, sőt még a dínók idején éltek elvben melegvérű krokodilok.
  • wraithLord #11
    Tudom, hogy nem hüllők voltak, hanem őshüllők, amikből kifejlődtek a hüllők, a madarak és az emlősök.

    Az viszont új nekem, hogy melegvérűek voltak, legalábbis hogy univerzálisan mindegyik az volt. (igaz, nem nagyon szoktam a témával foglalkozni) Nem hinném, hogy ez igaz, különben miért lennének egyes csoportjaiknak hidegvérű leszármazott csoportjai (hüllők).

    Amúgy köszi a linket, és hogy "megpengetted" ezt a melegvérű dolgot. :)
  • W B #10
    wraithLord!

    A Dinosaurusok nem hüllők voltak. Melegvérű kültakaróval (pycnofibres illetve annak tovább fejlődött változata a tollak) rendelkező állat volt mind. Triceratops pl. tüskévé módosult tollakat viselt. A sarki dinosaurusok amik a hóban virgonckodtak pedig egyértelmű, hogy tollbundában rohangásztak.

    http://8primeval8.blogspot.hu/2014/03/uj-torpe-zsarnok-alaszkabol.html - Ezt a blogot ajánlom, ill rögtön a blogon eme fajról szóló cikk.
  • sempronius18 #9
    Ez volt a gyíkemberek őse is?
  • SanMaster #8
    Ez a kép..... a cikk elején. Nem túl szőrösek ezek a dínók? Mármint tollasok ;)
  • Blutarsky76 #7
    Hamarosan következik:

    Chickenosaurus:
    http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.sk/2011_10_01_archive.html
  • wraithLord #6
    Persze, de hideg égövek környékén szerintem a hőleadás magasan dominál.
  • Zero 7th #5
    A felület kétélű fegyver, nem csak leadod rajta a hőt, hanem azon is veszed fel.