Hunter

Csúcsragadozó-fosszíliák a Jeges-tengerből

Egy hatalmas és félelmetes tengeri ragadozó megkövült maradványaira bukkantak a Spitzbergákon, norvég nevén a Svalbard szigetcsoporton.

A "Predator X" névre keresztelt őslény 15 méteres hosszával és 45 tonnás súlyával a plioszauruszok egy új faját testesíti meg, melynek képviselői 147 millió évvel ezelőtt uralták a tengereket. A tengeri óriás feje kétszerese a hírhedt Tyrannosaurus rexének, míg harapását négyszer erősebbre becsülik. Fogai átlagosan 30 centiméter körüli hosszúságúak lehettek.


A maradványokat 2008 júniusában fedezte fel az Osloi Egyetem Természet Tudományi Múzeumának egyik expedíciója. "Anatómiája, élettani jegyei és vadászási stratégiája mind arra utalnak, hogy csúcsragadozó volt, a földi óceánokat lakó legveszedelmesebb lény" - olvasható a múzeum közleményében.

Az őslény méreteinek meghatározásában kulcsszerepet játszott egy gömbölyű csont, a koponyát a gerincoszloppal összekötő csontbütyök. "A megtalált csontbütyök átmérője 15 centiméter, ez a legnagyobb az eddig ismert plioszaurusz fajoknál" - mondta Jörn Hurum, a kéthetes expedíció vezetője. "Összehasonlításként a T. Rexnél ez a csont mindössze 8 centiméter, ami azt jelzi, hogy a Predator X koponyája legalább kétszer akkora volt."


Összességében a kutatók a lény csontvázának közel 20 000 darabját találták meg, amit a múzeumban állítottak össze. Négy uszonyának csontjai arról tanúskodnak, hogy a tengeri szörny az úszkáláshoz csak a két elülső uszonyt használta, a hátsókat csak akkor vetette be, ha üldözőbe kellett venni zsákmányát és nagyobb sebességre volt szüksége. A Predator X agya méretét és típusát tekintve is hasonló lehetett - persze arányosan - a mai fehér cápáéhoz, állítják a kutatók. A felfedezés teljes részleteit az elkövetkező hónapokban publikálják, az expedíció munkáját nyomon követő dokumentumfilmet pedig májusban mutatják be világszerte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • idebudanemoda #20
  jaj, csak nehogy a terroristák kezébe kerüljenek...
 • Tsol #19
  te buta te
 • toto66 #18
  Egyébként a melegvérűség feltétele, hogy a két vérkör elkülönüljön, magyarán a szívnek a két kamrája legyen, ami között nincs átjárása a vérnek. Ha jól emlékszem.
 • toto66 #17
  "hanem ősi hal, ezáltal melegvérű"
  Logikus a halak melegvérűek.
 • jaspercry #16
  Te a mai fehér bálna nem 80tonnát nyom?hát ez akkor nem olyan nagy,ha az ös cápa 25-30métert is elért,az abban az isöben csak egy átlagos ki halacska volt
  (ja baljós árnyak ,a kis halat megette a nagyobb hal,azt meg egy mégnagyobb ette meg,annak elromlott tőlle a hasa igy kipusztult)
 • W B #15
  az ichtylosaurus hüllő volt pupák :p
 • Praetor #14
  Hja, csak megfelelő csali kell a horogra. Mondjuk 2 véres féldisznó.
 • Motoroj #13
  Ezek már harapnak.
  Loch Ness.
 • Tsol #12
  Az Ichthyosaurus hüllő volt.
 • Loverman #11
  azért mert saurus-ra végződik egyáltalán nem biztos hogy hüllő volt, vagy dínó, vagy hidegvérű. az ichthyosaurus sem dínó volt pl, hanem ősi hal, ezáltal melegvérű. nem minden volt dínó ami akkoriban élt.