Hunter

Találkozás egy élő őskövülettel

A BBC tudósítója egészen közelből vehette szemügyre a világ egyik legfurább és legöregebb lényét, egy óriás szalamandrát.

"Ez egy dinoszaurusz. Elképesztő" - lelkendezik Claude Gascon a Conservation International (CI) tudományos programjainak vezetője. "Szalamandrákról van szó, amik rendszerint elférnek a tenyerünkben, ez azonban akár a kezem is képes lenne leharapni." Gascon jó néhány békát és szalamandrát látott már élete során, azonban azok mind eltörpülnek a szóban forgó faj képviselői mellett, melynek egy példánya megtekinthető a Tokiótól 800 kilométerre fekvő Maniwában.

A hanzakinak nevezett Andrias japonicus méretei valóban tekintélyesek, 1,7 méteres testét az évtizedek nyomait magán viselő bőrszerű képződmény borítja, vaskos fején a mozgásra érzékeny dudorok láthatók, amik a táplálékszerzésben segítik a kétéltűt. A helyi legendák szerint ez a faj csupán egy ebihal a Maniwa közelében látott legnagyobb példányokhoz képest.

"Csontszerkezete szinte teljes egészében megegyezik a 30 millió éves fosszíliák csontvázaival, ezért is nevezzük élő kövületnek" - mesélte Takeyoshi Tochimoto, a Hanzaki Intézet igazgatója. A hanzakinak csupán két közeli rokonáról tudnak, az egyik a kínai óriás szalamandra (Andrias davidianus), ami méretre, alkatra és viselkedésre is nagyon hasonlít a hanzakihoz, így a két fajt könnyű keresztezni. A másik a sokkal kisebb hellbender, azaz az amerikai óriásszalamandra (Cryptobranchus alleganiensis), ami az USA dél-keleti részén honos.

Az ilyen és ehhez hasonló lények már a dinoszauruszok korában egész biztosan jelen voltak a Földön. A fosszíliák szerint sokkal nagyobb területen voltak jelen, mint az a jelenlegi, viszonylag behatárolt elhelyezkedésük sejteti. Elvileg még Európa északi területein is megtalálhatók voltak ezek a lények.

"Rendkívül primitív lényeknek tartják őket, részben annak a ténynek köszönhetően, hogy ezek az egyetlen szalamandrák, amelyeknek külső megtermékenyítésük van" - magyarázta Don Church, a CI szalamandra szakértője. A megtermékenyítési rituálé éppen ezért elég különös látvány. A domináns hím tanyájául szolgáló folyóparti barlangba vagy hasadékba számos nőstény úszik be néhány alacsonyabb rendű hím társaságában. A domináns hím és a nőstények kieresztik mindenüket, majd forgásba kezdenek, hogy egy zavaros masszává elegyítsék a petesejteket és a spermiumot.

A kotyvalékhoz feltehetőleg az alacsonyabb rendű hímek is hozzájárulnak, az ő szerepük azonban nem egyértelmű. Amikor a víz elcsendesedik, csak a domináns hím marad a hasadékban, egyedül őrizve a fészket és a jövendő porontyokat. Ez nem éppen a legideálisabb módja a szaporodásnak, de mindenesetre működik. A párzási időszakon kívül a szalamandrák látszólag a lehető legfeltűnésmentesebb életet folytatják a folyóban, többnyire csak akkor mozdulnak ki rejtekeikből, ha valamilyen zsákmány közelít feléjük. A felnőtt példányok állkapcsát nem szabad félvállról venni, Tochimoto fotógyűjteményében látható egy véres emberi kar is, ami a szalamandra harapásának az eredménye.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #54
    .......szoktál te kételkedni?
  • TreDoR #53
    Vedd észre magad...
  • Nailboy #52
    Üdv a trollok táborában.
    Néha azért megetetem őket...
  • TreDoR #51
    Ámen, atyám!
  • trabiubi #50
    Néha örülök, ha hasonló ismeretterjesztő cikkek is vannak az sg-n :)
  • Nailboy #49
    Djhambi ugy tunik te is egy elo kovulet vagy. :)

    Ha elhiszed hogy egy forumon meg lehet embereket gyozni hogy tevedesben elnek.
    (vagy trollokat)
    Illetve hogy meg frusztral hogy az emberek nem igenyesek a dolgokkal szemben.

    Ebredj fel!
    Ma az a motto "egyel szart milliardnyi legy nem tevedhet".

    Ha kinyitod a szad es mondasz valami egyetemes tamadhatatlant akkor is lesz ezernyi hulye aki ellenkezik, es az egyetlen ervuk az hogy ok ezren ugyanugy gondoljak, te meg egyedul maskepp, tehat nincs igazad.
  • djhambi #48
    A sör már megvolt, de inkább kártyáztunk. Bridzs.
  • Tetsuo #47
    Na, szerintem most mindenki igyon 2-3 uveg sort, sztan nezzen egy termeszetfilmet..
  • Epikurosz #46
    bojtos...
  • djhambi #45