Hunter

Dinoszauruszvér egy 80 millió éves csontból

Egy 80 millió éven át eltemetett dinoszaurusz csontból amerikai kutatóknak sikerült fehérjéket és sejtekre emlékeztető mikroszerkezeteket kinyerni. Eredményük azért is jelentős, mivel eloszlathatja a korábbi beszámolót övező kételyeket, ami szintén azt állította, hogy dinoszaurusz-szöveteket nyertek ki őskövületekből.

A proteinek, mint a kollagén, sokkal tartósabbak, mint a DNS, azt azonban még róluk sem feltételezték, hogy képesek 65 millió éven át, az utolsó dínók kihalása után fennmaradni. Éppen ezért is keltett nagy vihart, amikor Mary Schweitzer, az Észak-Karolina Állami Egyetem paleontológusa bejelentette, sikerült kinyernie az első lágy szövetet, később pedig kollagént egy Tyrannosaurus rex lábcsontjából, ami egészen az ásatásokig érintetlenül pihent a föld mélyében.

A kritikusok persze a példátlan felfedezéshez példátlan bizonyítékokat is követeltek és protein szekvenciákat kértek, majd a minták szennyeződésére hivatkoztak, mivel a csont az ásatás során eltört. Schweitzer ezek után egy növényevő dinoszaurusz teljesen ép lábcsontját vette elő, ami ugyancsak 80 millió évet töltött egy homokkőbe zárva. Munkatársaival fáradhatatlanul tesztelte a mintát, végül egy a korábbi vizsgálatokban alkalmazottnál jobb tömeg spektrométerrel újra sikerült fehérjéket találni, amit szekvenáltak, majd azokat ellenőrzésre elküldték két másik laboratóriumnak.

Jelentésük szerint ezúttal nem csak kollagént találtak, ami igen csekély evolúciós információval szolgál, mivel szinte minden állatnál azonos, de mellette hemoglobinra, a vörösvérsejtek főalkotóelemére, elasztinra, a rostok, inak és szalagok proteinjének egyik fontos alkotóelemére, és a szöveti sejteknél létfontosságú lamininre, illetve olyan sejtszerű szerkezetekre bukkantak, melyek vér- és csontsejtekre hasonlítanak. Ezek a proteinek már jóval többet árulhatnak el a dinoszauruszok evolúciójáról, mert sokkal változatosabbak a fajok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Epikurosz #42
  Tudtak beszélni is?
 • Kecske2 #41
 • Epikurosz #40
  Érdekesek ezek a hírek, csak aztán elsüllyednek.
  Volt szó egy mammutbébiről is, amely feltűnően jó állapotban megmaradt a fagyos földben, aztán nem hallunk semmit róla, immár több éve. Lehet, hogy az oroszok már mammutfarmot csináltak, valamelyik titkos szibériai támaszponton?
  Előtte persze kivégezték az összes újságírót, aki látta a leletet, és a nem-titkosügynök tudósokat is.
 • Sir Ny #39
  "Én pölö hol kérdőjeleztem meg a jól megalapozott tudományos eredményeket? "
  akkor és ott, ahol és amikor akarod.
 • idebudanemoda #38
  dínó! mekkkora velőscsont lehet! pirítóssal nagyon finom!
  (csak nehogy a ....)
 • bvalek2 #37
  De jó nekünk hogy te, meg a többi hitgyülis troll majd megmenti a lelkünket a gonosz tudósoktól...
 • pasi29uk #36
  Szerintem egy ilyen kutatás ideális feladata lehetne ennek a robotnak. Kapna még négy kezet szemekkel és hajrá.... :)tudós robot
 • Nos #35
  Érdekes fajta ez az sg fórumozó :)
  - a második hozzászólás után képes teljesen elfordulni a témától
  - innen az indító téma már szinte nem is számít
  - nem szereti a művelt teroristákat (csak titokban)
  - kedvenc filozófiai irányzata a szkepticizmus, de ebből már annyi leágazást fejlesztett, hogy az csoporton belül is konfliktusforrás
  - istenben nem hisz, de sokat beszél róla
  - a kialakított elméleti pozíciót csak a teljes megsemmisülés árán adja fel
  - de itt nem lehet teljesen megsemmisülni, tehát senki nem tud semmiről meggyőzni senkit
  - elkülöníthető néhány nagyobb részcsoport: álomvilági, hiperszkeptikus, beszóli
  - és azért szerencsére minden egyedet érdekel a tudomány
  Csoporton belülről nehéz elemezni, de az "angol tudósok" majd kikutatják (csak nehogy . . . )
 • toto66 #34
  Bár igaz inakkal rendelkező állat valószínűleg hagyott volna hátra csontokat is... Tehát mégis lehetséges, hogy a dínóé...
 • toto66 #33
  Sőt még az sem bizonyos, hogy nem a megkövesedett dínó csontjában később élő organizmus maradványa. Erre is utal a cikk, persze a felfedező cáfolja. (ki ne tenné, hiszen akkor nem érne semmit a felfedezése)