14
  • W B
    #14
    Én középiskolában a biosztanárnak bevittem pár dínó rendszertanát és elképedt, hogy ő ezt nem érti. Konkrétan az iskolában tanult rendszertani kategóriákból jóval kevesebb van, mint amivel be tudsz kategorizálni egy Velociraptort.

    Iskolában a Linné féle rendszertant tanítják és a mai tudomány is ragaszkodik még ehhez. Ez 200 éve még elfogadható volt, ma már csak történelemnek lenne jó. A lényege, hogy ránézel az adott élőlényre, esetleg felboncolod, majd ezek alapján állapítod meg a rendszertanát. Ez úgy ahogy van téves.
    Mivel a helyes rendszertanhoz kell az evolúciós családfa, hogy mi miből fejlődött ki. Linné csak a jelenlegi állapotot vizsgálta, nem pedig az egész folyamatot.

    Olyan mintha egy fáról az alapján nyilatkozol, hogy megnézted a lombkorona legtetejét. Az ágak, a törzs és a gyökérzet teljesen kimarad, holott ezekkel is szerves része a fának, nem csak a felső zöld levelek.
  • wraithLord
    #13
    Mi ezt a "miből mi fejlődött ki" történetet nagyon nem így tanultuk anno, úgy tűnik, érdemes lesz utánanéznem...
  • W B
    #12
    Nem őshüllők. Abszolút nem hüllők. Sőt, a dínók fejlődtek ki a hüllőkből, de már nem hüllők. Emlősök is hüllőkből fejlődtek ki és már nem hüllők.
    A madarak pedig dinosaurusok.

    Őshüllő egy kifejezés nem pedig rendszertani kategória. Őshüllő ami régi és kihalt, meg hüllő. - Sőt biológiailag a krokodilok sem hüllők, sőt még a dínók idején éltek elvben melegvérű krokodilok.
  • wraithLord
    #11
    Tudom, hogy nem hüllők voltak, hanem őshüllők, amikből kifejlődtek a hüllők, a madarak és az emlősök.

    Az viszont új nekem, hogy melegvérűek voltak, legalábbis hogy univerzálisan mindegyik az volt. (igaz, nem nagyon szoktam a témával foglalkozni) Nem hinném, hogy ez igaz, különben miért lennének egyes csoportjaiknak hidegvérű leszármazott csoportjai (hüllők).

    Amúgy köszi a linket, és hogy "megpengetted" ezt a melegvérű dolgot. :)
  • W B
    #10
    wraithLord!

    A Dinosaurusok nem hüllők voltak. Melegvérű kültakaróval (pycnofibres illetve annak tovább fejlődött változata a tollak) rendelkező állat volt mind. Triceratops pl. tüskévé módosult tollakat viselt. A sarki dinosaurusok amik a hóban virgonckodtak pedig egyértelmű, hogy tollbundában rohangásztak.

    http://8primeval8.blogspot.hu/2014/03/uj-torpe-zsarnok-alaszkabol.html - Ezt a blogot ajánlom, ill rögtön a blogon eme fajról szóló cikk.
  • sempronius18
    #9
    Ez volt a gyíkemberek őse is?
  • SanMaster
    #8
    Ez a kép..... a cikk elején. Nem túl szőrösek ezek a dínók? Mármint tollasok ;)
  • Blutarsky76
    #7
    Hamarosan következik:

    Chickenosaurus:
    http://kriptozoologia-kitalalt.blogspot.sk/2011_10_01_archive.html
  • wraithLord
    #6
    Persze, de hideg égövek környékén szerintem a hőleadás magasan dominál.
  • Zero 7th
    #5
    A felület kétélű fegyver, nem csak leadod rajta a hőt, hanem azon is veszed fel.
  • wraithLord
    #4
    Ha ilyen hideg területeken is éltek dinoszauruszok, akkor azoknak hogy volt megoldva a hőháztartásuk? Esetleg melegvérűek voltak?

    Gondolom a méretük egy táplálékmennyiség és testtömeg/felület arány közötti egyensúly eredménye. Kevés volt a táplálék, ezért kisebbek voltak, de elég nagyok ahhoz, hogy megfelelően kicsi legyen a felületük a tömegükhöz képest (hőveszteség szempontjából).
  • NEXUS6
    #3
    Kistestvér, csak 6 méter.
    Köszi!
    :D
  • who am I 7
    #2
    hirtelen hozzá akartam szólni, ehhez a cikkhez : http://index.hu/tudomany/2014/03/18/kozmikus_feszitovas_a_szenakazalban/ mert az sg-n szoktam meg ezekt :D aztán láttam, h nem az...itt nem akartok erről valamit? :D sorry az offért...am megtaláltam a legkisebb rex-et, most csinálom belőle a paprikás pöreszt.
  • endrev
    #1
    Érdekes volt, köszönjük a cikket egyébként, de: szóösszetételek, szóösszetételek, szóösszetételek még mindig...