Balázs Richárd

A neander­völgyiektől kaptuk a világos bőrt?

Meglepő dolgokat művelhet egy kis etye-petye. Az emberek és a neandervölgyiek szexuális találkozásai tehettek minket olyanná, amilyenek most vagyunk, mind a külsőnket, mind a betegségekre való hajlamunkat illetően. A neandervölgyiek genetikai hagyatéka ugyanakkor arra is rávilágít, mennyire különbözünk testvérfajainktól.

A neandervölgyiek körülbelül a 200.000-30.000 évvel ezelőtti időszakban éltek Európában és Ázsiában. Fajunk, amit modern embernek nevezünk, körülbelül 65.000 évvel ezelőtt jutott el Eurázsiába az afrikai kontinensről, vagyis a két fajnak elegendő ideje volt összemelegedni. 2010-ben fedezték fel a genetikusok, milyen közeli szomszédságban élt a két faj valójában. Egy neandervölgyi génállomány szekvenálásából megállapították, hogy olyan géneket hordoztak, amik szintén megtalálhatók az európai és ázsiai emberek genomjaiban, vagyis fajunknak kereszteződnie kellett a neandervölgyiekkel.

A legújabb tanulmányok, amik a ma élő embereknél vizsgálják a neandervölgyi géneket, kezdenek képet adni arról, hogyan befolyásolta ez a kereszteződés a fajokat. A Harvard Egyetem tanulmánya 1000 emberi genomot vizsgált és megállapította, hogy a neandervölgyi DNS génállományaink azon területein a leggyakoribb, amik a legnagyobb genetikai változatossághoz vezetnek, ezáltal a természetes kiválasztódás elsőszámú célpontjai. Annak ellenére, hogy a neandervölgyi DNS csupán 1,6-1,8 százalékát teszi ki az eurázsiai genomnak, igen jelentős biológiai hatásokat válthat ki.

Egy másik tanulmányban a Seattle-i Washington Egyetem kutatói további 665 embernél tanulmányozták a neandervölgyi DNS-t. Mindkét tanulmányban felbukkan egy olyan terület, ami jelentősnek nevezhető a genetikai öröklődésben. A terület a keratinnal kapcsolatos géneket érinti, ez az a fehérje, ami hajunkban, bőrünkben és körmeinkben található. Az egyik szóban forgó gén a BNC2, ami a bőr pigmentációjában játszik szerepet, melyből feltételezhető, hogy az eurázsiaiak világosabb bőrüket részben a neandervölgyiektől örökölhették. A világos bőr előny a magasabb szélességi fokokon, mivel hatékonyabban generál D-vitamint a napfényből, vagyis a neandervölgyi DNS segíthetett a modern embernek alkalmazkodni az Afrikán kívüli élethez.

Ha a feltevés helytálló, az alkalmazkodás évezredeket vehetett igénybe, hogy általánossá váljon. Egy harmadik tanulmány, ami a héten jelent meg, egy kőkorszakban, körülbelül 7.000 évvel ezelőtt élő ember DNS elemzését írja le, ami azonban arra utalt, hogy a bőre sötét volt. Elképzelhető, hogy a neandervölgyi keratin a korai eurázsiaiak haját befolyásolta, talán kiegyenesítve azt.

Nem minden neandervölgyi gén előnyös. A Harvard tanulmányában Sriram Sankararaman és David Reich megállapították, hogy az örökségünkben számos olyan gén is felfedezhető, ami hajlamossá tesz betegségekre, köztük a 2-es típusú cukorbetegségre, a lupuszra és a Crohn-betegségre, de akadnak olyan gének is, amik terméketlenséghez vezethetnek. Sankararaman elemzései szerint az X kromoszóma szinte teljes egészében mentes a neandervölgyi DNS-től, ami arra utal, hogy az X kromoszómához csapódott neandervölgyi DNS csökkenthette "viselője" termékenységét, ami gyakori hatás, ha két egymással távoli rokonságban lévő faj kereszteződik, ezáltal gyorsan eltűnt az emberi génállományból. "Ez is bizonyítja, hogy a modern ember és a neandervölgyiek valóban két különböző faj" - tette hozzá Fred Spoor, a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetének genetikusa, aki nem vett részt a fent említett tanulmányokban.

Mindezt a genetikai bizonyítékok is alátámasztják. A neandervölgyi DNS szabálytalanul oszlik el a modern ember genomjában, nem lehet azt mondani, hogy valóban keveredett volna. Ez arra utal, hogy nagyon ritkák voltak a két faj közötti kereszteződések, Sankararaman becslése szerint mindössze négy alkalommal történt meg. "Ez a viszonylag kisszámú párosodás azonban egyértelműen fontos esemény volt a nem afrikaiak történetében" - zárt le a témát Reich.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #19
    Mar bocs de eddig is hasonlo nezeteket vallottak.
    Idezem az alaptezist:

    "A neandervölgyi ember (Homo sapiens neanderthalensis) vitatott besorolású emberféle. Egyes vélemények szerint az emberfélék (Hominidae) egy kihalt faja. Más vélemények szerint nem faj, hanem alfaj (H. sapiens neanderthalensis) és nem kihalt, hanem keveredett az északra hatoló Homo sapiens sapiens alfajjal, létrehozva a paleoeuropid rasszot. Mintegy 200-250 000 éve jelent meg és kb. 28 000 évvel ezelőtt tűnt el. Európa és a Közel-Kelet egyes területein élt, az utolsó időkben a mai emberrel (Homo sapiens) egy időben és helyen. Köznapi nevén az ősemberek közé tartozik. A neandervölgyi emberek génállománya megtalálható az európai lakosságban (1% - 4% közötti mértékben) ami egy közös ősre is visszavezethető. A kutatók nem tudnak megegyezni abban, hogy történt-e hibridizáció, vagyis keveredés a mai ember őse és a neandervölgyi ember között."
  • Jakuza1 #18
    "Ez arra utal, hogy nagyon ritkák voltak a két faj közötti kereszteződések, Sankararaman becslése szerint mindössze négy alkalommal történt meg."

    Talalgatas. Raadasul az ilyen kisaranyu keveredes a fajoknal egyaltalan nem jellemzo, foleg ha utodnemzesre is kepesek es hasonlo fajok.
  • Vol Jin #17
    "Igen, a Toba katasztrófa de ez azután volt.
    Pont erről beszélek, az egész "egy faj vagyunk" cucc most repült ki az ablakon, a cikk szerint a négerek külön faj, elég masszív táptalaj a rasszizmusnak."

    Nem külön faj. Az európaiak és ázsiaiak ősei összesen négy alkalommal párosodtak sikeresen a neandervölgyiekkel. A négerek meg köztünk négy zabigyerek a különbség.
  • gforce9 #16
    Hát igen. A rasszizmusnak semmi köze semmiféle fajisághoz, biológiához vagy bőrszínhez. Az az emberek fejében alakult ki.
  • wraithLord #15
    Most csak Neandervölgyiekről volt szó, de volt egy csomó más Homo faj, amelyekkel szintén keveredhetett (és keveredett) bármely környezetükben élő Homo sapiens (sapiens) populáció.
    Azóta pedig az eurázsiai Homo sapiens sapiens populációk is keveredtek az afrikai Homo sapiens sapiens populációkkal.

    Minél távolabb van földrajzilag két populáció egymástól (és/vagy minél izoláltabbak egymástól), annál inkább különbözik a génkészletük az eltérő környezet (beleértve a környező populációkat is) miatt, nincs értelme a sokezerből egyetlen egy eseményt kiragadva ilyen következtetéseket levonni.

    Amióta van genetika, genetikai jellemzők alapján döntjük el, hogy melyik élőlényt miként érdemes rendszerezni a saját magunk által, saját magunknak kitalált rendszerben... Ezt a rendszert pedig nem a rasszizmus megalapozására, hanem az élővilágban való rendszerteremtés céljából - a tudományos munka számára - találták ki.
  • haxoror #14
    Igen, a Toba katasztrófa de ez azután volt.
    Pont erről beszélek, az egész "egy faj vagyunk" cucc most repült ki az ablakon, a cikk szerint a négerek külön faj, elég masszív táptalaj a rasszizmusnak.
  • Vol Jin #13
    Amikor a kereszteződés történt pár ezer ember élhetett a Földön. Genetikai mintájból arra következtetnek, hogy 70 ezer éve egy katasztrófa, talán egy klímaváltozás miatt a populáció ezres nagyságrendre esett. Minden ma élő ember ennek a falunyi lakosságnak a leszármazottja. A neandervölgyiek sem lehettek többen, de ők kipusztultak. E cikk szerint négy sikeres kereszteződés volt. Lehetett több is, de azok lehettek sterilek is, ha valóban két különböző fajról van szó. Akik Afrikában maradtak, ebből kimaradtak. Az ázsiaiakban és az európaiakban ez a négy alkalom nyomott hagyott. Nem olyan kevés az a négy, ha összesen pár ezer ember utódai vagyunk, akik nagy területen szóródtak szét. Talán sok törzs kompletten kihalt egy betegségtől, vagy az időjárástól. Most nézőpont kérdése, hogy a négerek az áriák, vagy a négerek maradtak ki egy evolúciós lépésből az ázsiaiak és az európaiakkal szemben.
  • haxoror #12
    Na ez az, a négerek az "igazi" emberik mi meg hibridek vagyunk, most akkor egyelőek vagyunk? Vagy mégse? Vagy mivan?
  • Vol Jin #11
    Ez bizonyíték a fehér ember felsőbbrendűségére, mert mindannyiunkban van egy kis Chuck Norris. :-)
  • Vol Jin #10
    Ha cigányokra gondolsz, ők Indiából származnak. Nagy Sándor, hogy rohadna meg ahol van, amikor elette a fene Indiába magával cipelt a volt Perzsa birodalomig egy törzset, akik zenéléssel, mulatságok szervezéséből éltek, amolyan mutatványos szórakoztatóipari társaságot pár tízezres populációban, hogy szükség lesz rájuk a mulattságoknál. Ott is maradtak Perzsiában, csak amikor összeomlott a Macedón birodalom elzavarták őket, és elkezdtek kóricálni. A mai Oroszország, Ukrajna területén is elidőztek pár századot, majd valahogy kikötöttek Egyiptomban, és onnan jöttek a Német-Római császárság fénykorában Európába. Ezért a Fáraó népe elnevezést kapták, és innen ered a gipsy kifejezés az egyiptomira utalva. A Német-Római Császártól, Nagy Károlytól menlevelet kaptak, így végig csörtettek Európán a Spanyolokig. Egy részük beolvadt, más részük a szélrózsa minden irányába szétszóródott. AZóta sem találtak haza Indiába.

    Na bennük ugyanúgy van neandervölgyi gén, mert az megtalálható az európai és ázsiai népek mindegyikénél. A négerek maradtak ki egyedül a keveredésből a neandervölgyiekkel.

    Amúgy a mai napig él köztünk egy neandervölgyi ember.

    A linken található egy kép, amin rekonstruálták a neandervölgyi ember koponyájából az arcát:

    Neandervölgyi ember rekonstrukciója

    A képen egyértelműen Chuck Norris látható! :-D