Hunter
Nem csak az orr érzékeli a szagokat?
Kutatók úgy vélik, a szagok sokkal fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mint korábban feltételeztük, mivel felfedezték, hogy a szív, a vér, a tüdő, és testünk más területei is rendelkeznek ugyanazokkal a szaglószervi receptorokkal, mint amivel az orr érzékeli a szagokat.
Eddig a tudósok meg voltak győződve arról, hogy az orr monopolhelyzetben van a szaglószervi receptorok terén. Az orr nyálkahártya hámrétegében elhelyezkedő receptorok fogadják a különböző ételek és anyagok szagáért felelős, levegőben terjengő kémiai összetevőket. Amikor egy molekula kapcsolatba lép egy receptorral, biokémiai események egész láncolatát indítja el, melyek az agyban adott szagokként és illatokként kódolódnak.
Peter Schieberle, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, a szaglószervi receptorok felfedezése más, nem szaglószervi sejtekben teljes meglepetésként érte őt és csapatát. "Az orrban ezek a receptorok az odoránsoknak nevezett összetevőket érzékelik, melyeket egy illatként fordítanak le, amit az agyban kellemesként vagy kellemetlenként értelmezhetünk" - magyarázta. "Amikor megeszünk egy ételt, összetevői a gyomorból a véráramba kerülnek. Jelentheti-e mindez azt, hogy a szív képes érezni az általunk elfogyasztott sült illatát? Erre kérdésre nem tudjuk a választ"
Schieberle szakterülete az észleléstan, ami megmagyarázza, hogyan érzékeli a száj és az orra a főbb aromákat, például az ételek ízeit és textúráját. A kutatók ennek a területnek a segítségével próbálják alaposabban megismerni, miért érezzük a különböző ételeket étvágygerjesztőnek, vagy éppen ennek ellentétnek. Egy másik kutatásban felfedezték, hogy bár a kávé 1000 potenciális illat összetevőt tartalmaz, ezek közül csupán 25 lép ténylegesen kölcsönhatásba az orr szaglószervi receptoraival és fejeződik ki illatként.
Az új eredmények talán legkülönösebb aspektusa, hogy az emberi vérmintákból izolált elsődleges vérsejtek vonzódnak adott odoráns molekulákhoz. Schieberle az egyik kísérletében egy több kamrás rendszer egyik oldalán egy vonzó odoránst helyezett el, a másik oldalon vérsejteket, melyek elkezdtek közeledni az illathoz. "Az illat összetevők a testbe kerülnek, mindazonáltal az még tisztázatlan, hogy ugyanúgy funkcionálnak-e, mint azt az orrban teszik. Ezt szeretnénk megtudni" - összegzett.
Eddig a tudósok meg voltak győződve arról, hogy az orr monopolhelyzetben van a szaglószervi receptorok terén. Az orr nyálkahártya hámrétegében elhelyezkedő receptorok fogadják a különböző ételek és anyagok szagáért felelős, levegőben terjengő kémiai összetevőket. Amikor egy molekula kapcsolatba lép egy receptorral, biokémiai események egész láncolatát indítja el, melyek az agyban adott szagokként és illatokként kódolódnak.
Peter Schieberle, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője elmondta, a szaglószervi receptorok felfedezése más, nem szaglószervi sejtekben teljes meglepetésként érte őt és csapatát. "Az orrban ezek a receptorok az odoránsoknak nevezett összetevőket érzékelik, melyeket egy illatként fordítanak le, amit az agyban kellemesként vagy kellemetlenként értelmezhetünk" - magyarázta. "Amikor megeszünk egy ételt, összetevői a gyomorból a véráramba kerülnek. Jelentheti-e mindez azt, hogy a szív képes érezni az általunk elfogyasztott sült illatát? Erre kérdésre nem tudjuk a választ"
Schieberle szakterülete az észleléstan, ami megmagyarázza, hogyan érzékeli a száj és az orra a főbb aromákat, például az ételek ízeit és textúráját. A kutatók ennek a területnek a segítségével próbálják alaposabban megismerni, miért érezzük a különböző ételeket étvágygerjesztőnek, vagy éppen ennek ellentétnek. Egy másik kutatásban felfedezték, hogy bár a kávé 1000 potenciális illat összetevőt tartalmaz, ezek közül csupán 25 lép ténylegesen kölcsönhatásba az orr szaglószervi receptoraival és fejeződik ki illatként.
Az új eredmények talán legkülönösebb aspektusa, hogy az emberi vérmintákból izolált elsődleges vérsejtek vonzódnak adott odoráns molekulákhoz. Schieberle az egyik kísérletében egy több kamrás rendszer egyik oldalán egy vonzó odoránst helyezett el, a másik oldalon vérsejteket, melyek elkezdtek közeledni az illathoz. "Az illat összetevők a testbe kerülnek, mindazonáltal az még tisztázatlan, hogy ugyanúgy funkcionálnak-e, mint azt az orrban teszik. Ezt szeretnénk megtudni" - összegzett.