Balázs Richárd

Alkoholfogyasztás: mit, hogyan, kivel...

Az újesztendő köszöntése szinte elképzelhetetlen pezsgő nélkül, végül is ez az ünneplés itala. Az is borítékolható, hogy a kedvünk éppen olyan pezsgő lesz tőle, mint a poharunk tartalma.

Mi lenne, ha égetett szesszel koccintanánk, vagy sörrel, ciderrel, esetleg borral? Mindenki tudja, hogy az alkohol hatása nem csak azon múlik mennyit, hanem azon is, hogy mit iszunk. Létezik tudományos vonulata az italozásnak? A borászok alighanem bőszen bólogatnának, a témában azonban elég szegényes az igazi tudományos irodalom.

Egy 1996-os tudományos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos alkoholfajták agresszívebbé és érzelmesebbé tesznek minket, mint mások. Hasonló és egészen konkrét következtetéseket vont le egy 1975-ös kísérlet, melyben 40 egyetemista fiút kértek fel alkoholfogyasztásra. A fiatalemberek bourbont illetve vodkát kaptak, majd áramütésekkel "provokálták" őket. Minél illumináltabb állapotba kerültek, annál erősebb sokkokat kaptak, a vodkafogyasztók pedig egyre agresszívebbé váltak. Miből adódhat ez a különbség?

Az egyik lehetséges válasz az ital úgynevezett kongenerjeiből adódhat. Ezek a molekulák eredhetnek az alkohol alapjául szolgáló növényből, vagy a lepárlási folyamat melléktermékei is lehetnek, megadva a borok, sörök, vagy az égetett szeszek jellegzetes aromáit. Elsősorban a kongenereket okolják a másnaposság hosszáért és súlyosságáért is, csak ezt követi az etanol. A magas kongener tartalmú alkoholok, mint a bourbon, sokkal kellemetlenebb érzetet nyújthatnak másnap reggel például a vodkával szemben, amiben egészen minimális van jelen.

Arra is akad bizonyíték, hogy a kongenerek közvetlenül befolyásolhatják magát az alkoholmámort. 2009-ben José Andrade, a portugáliai Porto Egyetemen egereket tankolt fel - mi mással, mint vörös borral. Eredményei szerint a bor kongenerei, egészen pontosan a polifenol antioxidánsok segítenek ellensúlyozni az etanol által okozandó károkat az agy hippokampusz részében. A vörös bor jobb irányérzékelést hagyott az egerekben, mint ugyanaz az etanol koncentráció vízben oldva. Andrade helyi specialitása, a 20 százalékos alkohol tartalmú portói rajongóinak rossz hír, hogy itt már nem érvényesül a polifenol hatása, az ital ugyanolyan erős, mint az etanol-oldat, ha a hippokampusz szétrongyolásáról van szó. Andrade ezt az ital magasabb cukor koncentrációjával magyarázza, szóval, ha a portói vagy egyéb magasabb alkoholtartalmú borok mellett döntünk, akkor jobb taxit hívni.

A hosszan érlelt whisky kedvelőinek sem árt alacsonyabban tartani a dózist. Takasi Hasebe, a tokiói Nippon Orvosi Egyetem kutatója ugyancsak egerekkel bizonyította be, hogy a tölgyfahordó, amiben a whisky-t érlelik, gátolja az alkohol dehidrogenáz enzim munkáját, ami normál esetben lebontaná az alkoholt a véráramban. Egy 20 éves whisky-költemény tovább marad a vérben, mint egy 5 éves.

A szintén kedvelt gin-tonik kombináció másnaposság generáló hatása is igazolást nyert, amit a városi legendákkal ellentétben nem a tonik kinin tartalma magyaráz, sokkal inkább a tonik szénsavtartalma. A szénsav megnöveli a nyomást a gyomorban, gyorsabban ürítve azt, ami gyorsabb lerészegedéshez vezet, mivel a gin kevesebb ideig van kapcsolatban a gyomorfallal, ami ugyancsak segít lebontani az alkoholt olyan vegyületekre, amik nem szívódnak fel.

A hazavezető utat megbonyolíthatják a koffein-alkohol keverékek is. A Bristol Egyetem tavalyi kutatása igazolja, hogy a koffeinnel kevert alkohol bár a reakciókat felgyorsítja, a mozgást esetlenebbé teszi. Mivel a koffein felébreszt, úgy érezzük, hogy kissé magunkhoz tértünk, ezért hajlamosak vagyunk további alkohol mennyiséget bevinni szervezetünkbe elsöpörve gátlásainkat. Egy energiaitallal feltuningolt vodka szárnyakat adhat, a magasból azonban nagyot lehet esni.

A történet nem csupán arról szól, hogy mit iszunk, esetleg mivel isszuk, hanem hogy hogyan isszuk, figyelmeztet Vijay Ramchandani, az Egyesült Államok bethesdai Nemzeti Alkohológiai Intézetének munkatársa. Egy erős likőr ledöntése, a bor szürcsölgetésével, vagy a sör kortyolásával szemben gyorsabb etanol bevitelt eredményez a vérbe, ami befolyásolja az ittasság kialakulásának gyorsaságát. A svéd Nemzeti Törvényszéki Orvosi Bizottság kutatása aligha lep meg bárkit. Az üres gyomor lassítja az alkohol kiürülését a véráramból és ez mindkét nemre igaz, ugyanakkor a nők jobbak az alkohol feldolgozásában a férfiaknál, mivel májuk nagyobb a testükhöz viszonyítva, szögezi le a tanulmány.

Van azonban még egy csavar, ez pedig a mentális kapcsolatunk az alkohollal. Az alkohol hatásával szemben elvárt érzet nagyban befolyásolja az alkohol hatására kialakuló tényleges érzetet. Ha azt várjuk egy pohár bortól, hogy ellazít, de nem üt ki annyira, mint a sör vagy a szeszek, akkor pontosan ez is fog történni. "Legtöbbször a különböző emberek különböző italokat választanak, és mindig ott van egy önmagát beteljesítő jóslat" - tette hozzá Damaris Rohsenow, a Brown Egyetem Alkohol és Addiktológiai Központjának kutatója.

Tehát a pezsgő jó eséllyel azokat vidítja fel, akik eleve ilyen beállítottságúak, és/vagy mert ezt várják az italtól. Emellett a társaság is szerepet játszik abban, mennyire sikerül berúgni. Ha kellően ittas a csapat, akkor máris kevésbé vagyunk feszélyezettek, hogy mi se maradjuk józanak. Szóval egy jó tanács a szilveszteri italozáshoz: nem csak az a lényeg mennyit iszunk, hanem az is, mit iszunk, hogyan isszuk és kikkel isszuk. Egészségünkre! És Boldog Új Esztendőt!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hun7eR #2
    A lényeg, hogy lazulj, az nem árthat ;)
  • Relixo #1
    ÉS mi lenne,ha tojnék arra,hogy mit KELL ilyenkor csinálni és helyette azt tenném amit VALÓBAN AKAROK?

    Azért is energiaitallal koccintok vagy ásvány vízzel! Erről ennyit...