Hunter

Példátlan mértékben melegszik a sarkvidék

Idén is közzétették az Arctic Report Card elnevezésű éghajlati felmérést, amit először 2006-ban végeztek el, hogy általa kövessék nyomon a 21. század gyors változásait. Az idei jelentés szerint folytatódik az északi sarkvidék felmelegedése, hatást gyakorolva a helyi populációkra és ökorendszerekre, valamint az északi félteke lakott részeinek a többségén uralkodó időjárási sémákra.

A 69 tudósból álló nemzetközi csapat által elvégzett éves felmérés szerint Grönlandon soha nem mértek még olyan magas hőmérsékleteket és jégolvadást, mint 2010-ben. Ezzel példátlan mértékben csökkentek a gleccserek által borított területek, ráadásul a nyári tengeri jég is folytatja csökkenését. A 2009-2010 évi nyári tengeri jégtakaró kiterjedése a harmadik legalacsonyabb volt a műholdas megfigyelések 1979-es elindítása óta, és szintén aggasztó a jégtakaró folyamatos vékonyodása. A jégtakaró 2010-es minimuma ugyancsak a harmadik legvékonyabb volt 1979 óta, amit csak 2008 és a csúcstartó 2007 múlt felül, míg a hótakaró jelenlétének időtartama 1966 óta nem volt ilyen rövid.

A jelentés szerint az is bizonyítható, hogy a sarkvidék légkörét jellemző magasabb hőmérséklet hozzájárul az északi közepes szélességek légköri körforgásában bekövetkezett változásokhoz. A 2009-2010-es tél kapcsolatot mutat a kontinensünkön is tapasztalt szélsőségesen hideg és havas időjárással, valamint az északi sarkvidék szeleiben bekövetkezett változásokkal.

"Hogy az egyik NOAA-s kollégámat idézzem, 'akármi történjen is a világ többi részén, az először és a legnagyobb mértékben az északi sarkvidéken fog bekövetkezni'" - mondta Jane Lubchenco, tenger ökológus és környezeti tudós, a NOAA egyik vezető tisztségviselője. "Amellett, hogy hatással van a területüket otthonuknak tekintő emberekre és állatvilágra, a sarkvidék melegebb hőmérséklete és a fagyott altalaj, a hótakaró, a gleccserek, illetve a tengeri jég területi csökkenése szintén széles körű hatást fognak gyakorolni a világ többi részének fizikai és biológiai rendszereire. Az északi sarkvidék a világ éghajlatának és időjárásának fontos motorja, és számos globális jelentőségű madár, emlős és hal populáció táplálékszerző- és szaporodóhelye."

A jelentés egy színskála rendszeren értékeli a területi jegyeket, illetve a melegedés bizonyítékait. A NOAA weboldalán megtalálható értékelésen pirossal jelölték az egyértelmű bizonyítékokat, míg sárgával azokat a felmelegedési hatásokat, amik jelenleg még nem minden éghajlat-indikátornál és fajnál jelentkeztek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • makker25 #254
    olvad bizony olvad, kritikus a helyzet, mindenki hőbörög de semmit nem tesz.. én sem fogok.. majd páholyból nézem ahogy megtörténik.
  • NEXUS6 #253
  • Sir Ny #252
    ""ne a spekulánsok döntsék már el hogy mi mennyibe kerül"

    Hanem? Írjuk le az ötödik ötéves tervben?"

    Ötéves terv
  • NEXUS6 #249
    Na erre inkább priviben válaszoltam!
  • NEXUS6 #251
    Yesssssss!
    Na ez is megvolt.
  • NEXUS6 #250
    Na vajon vissza tudok menni az időben, mint superman?
  • Kara kán #248
    Én még emlékszem 1990 után, amikor a madöf próbálta a közmédiában lévő baloldali-liberális túlsúlyt icipicit a maga javára billenteni. Aztán megjelentek a "síró anyák", mint például Pásztor Magdolna, hogy elveszik tőlük a megélhetést stb... A madöfnek a lágy szíve megkönyörült rajtuk, aztán ők 2 kézzel, plusz 2 lábbal ekézték az új, naiv kormányt, hogy '94-ben meg is döntsék. A fidesz '98 után ugyanebbe a hibába esett. Meg ugye a maszopnak ott voltak az önkormányzati erődítmények (vecsési vagy a máig felderítetlen szegedi "számlagyárak"), amelyek révén lapátolták ki a pénzt pártépítésre, kampányra, néphülyítésre.
    Én hiszek az evolúcióban (evolucionista vagyok, nem kreacionista!), hogy az ember saját hibáiból tanul.
  • Kara kán #247
    Azt ugye senki nem gondolja komolyan, hogy a levitézlett szoclibekkel végig lehet vinni a reformokat? Páros lábbal kell őket kirúgni minden állam által fizetett posztról. Van helyettük rengeteg jól képzett szakember, aki kényszervállalkozóként vagy külföldön nyomorgott.
    Nehogy már a fidesz azokkal a közszolgákkal vigye végig a nagy országépítést, akik az előző rezsim seg..ét nyalták. Ez illogikus és igazságtalan lenne. Még a szakmai posztoknál is, nem beszélve a bizalmi állásokról.
  • Kara kán #246
    A közszférában az történik, amit a 2002-ben hatalomba jutott maszop-szadesz is csinált: először leépítettek, kirúgták a régi garnitúra embereit, majd apránkint felvették helyükre a saját embereiket.
    Ez természetes, a nettó munkaerőpiaci mérleg nulla lesz. Tehát, ez nem fogja növelni a munkanélküliséget.
  • NEXUS6 #245
    De hol húzod meg a határt?
    Az utóbbi 20 év szinte minden, a régi állami tulajdonból, vagy állami megrendelésből származtatható vagyonosodása, ha nem is bizonyíthatóan jogszerűtlen, de legalább is erkölcstelen volt.

    Én azt mondom a mai napig, hogy nem az az alapvető gond, hogy voltak ilyen dolgok, hanem hogy a középosztályt elfelejtették föltápolni az utóbbi 20 évben.
    Amíg nincs egy jelentős vásárlóerőt jelentő belső piac addig hiába nyomatják az egyes kormányok adhoc jellegűen a hozzájuk közel álló vállalkozókat (a köv kormányok meg veszik vissza a pénzt) a rendszer nem állítható növekedési pályára.

    Azt mondják 30 ezerrel csökkentik a közszférát. Ok. Kisebb lesz a kiadás, de ez rögtön ennyi munkanélküli.