Ötvös Tibor

Gyümölcs végzett az igazi King Konggal

Vannak olyan, a filmekben illetve a mítoszokban szereplő lények, melyek nem a semmiből bukkantak fel, még ha elsőre hihetetlennek is tűnik, hogy valaha létezhetett ilyen.

King Kong (magyarosan Kong király) talán az egyik legismertebb emberszabású majom a mozitörténelemben, számos filmet kapott már és legutóbb Peter Jackson nyúlt hozzá érdekes sztorijához. A hatalmas állat valós előddel rendelkezett a Gigantopithecus képében, mely nagyjából 400 ezer évvel ezelőtt halt ki. Az első Gigantopithecus-lelet 80 évvel ezelőtt bukkant fel Hong Kongban, egy holland régész, Gustav Heinrich Ralph von Koenigswald talált rá és a nevet is ő adta. A mai kutatások alapján orangután kinézettel bírt, 3 méter magasra nőtt meg, ehhez pedig 450 kilogrammos testsúly társult.

Ám a filmbeli állattal ellentétben nem emberáldozatokat fogyasztott, hanem gyümölcsöket, kimondottan a banán volt a kedvence. Azonban eme étrend okozta a végzetét is - erre mutatott rá most Yingqi Zhang, a Chinese Academy of Sciences's Key Laboratory of Evolutionary Systematics of Vertebrates egyik kutatója. Az úriember az eddig megtalált közel 100 darab fog és több állkapocs-lelet vizsgálata után állapította meg, hogy a gyümölcsfogyasztó lény nem volt képes táplálékot váltani, miután a megszokott étrendjét képező elemek eltűntek a lakhelyéről.



"A legtöbb fog el volt rohadva" - fejtette ki Zhang. "Ez a gyenge szájhigiénia miatt alakulhatott így. A vizsgálatok során arra az eredményre jutottam, hogy a kényszerű diéta okozta a Gigantopithecus kihalását. Ez a kényszer pedig a klímaváltozás miatt következhetett be, hiszen a kedvenc és az étrendjének alapjait képező banán ritkává vált és egyszerűen rosszul választott új csemegét."

A fogakon végzett vizsgálatok alapján a Gigantopithecus egy jóval kevésbé tápláló gyümölcsre váltott, mely ráadásul a fogakat nagyon károsító savval rendelkezett. Ugyanakkor a ma élő emberszabású majmok már alkalmazkodtak az új étrendhez. "A csimpánzok rengeteg olyan gyümölcsöt fogyasztanak, melyek komoly savtartalommal bírnak, mégsem megy tönkre a fogazatuk" - tette hozzá Kornelius Kupczik, a lipcsei Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology vezető kutatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • globint #14
    Most már teljesen biztos, hogy nem fogok zöldségeket, meg gyümölcsöket enni, csak húst, meg 52fokos gyümölcspárlatot. Nehogy már úgy végezzem mint KingKong!
  • blessyou #13



    Dejó, nem tudom, hogy épp pont az én ötletem nyomán történt-e az intézkedés, de épp azt vetettem fel a legutóbbi hasonló cikknél, hogy az evolúcióval (vagyis tagadásával) kapcsolatos trollkodásokat töröljék.
  • god25 #12
    Sorry, nem végig. Az Ötvös Tibor cikkeket el sem szoktam olvasni, mert nem játszom, de a "tudomány" oldalán van, nem pedig a játékoknál. :S
  • uwu420 #11
    Végigolvastad?
    Egyébként meg mégis mik az elvárásaid egy játékosok számára fenntartott oldal tudományos részével szemben?
  • god25 #10
    Tudtam, hogy sz@r a főcím, mikor ráklikkeltem a linkre, mert nem a gyümölcs végzett velük, hanem annak hiánya. De valószínű, hogy így többen klikkelnek rá. Viszont így bulváros lesz a weblap. Azt meg nagyon nem kéne!
  • Yagami #9
    Vol Jin: pedig nem olyan nehéz kitalálni :) Még van időd, ne aggódj...
  • Yagami #8
    gforce: mármint szerinted, és ez a te nézőpontod. Én csak agyhalottakat látok itt többnyire. Nem tudom mi volt az ominózus komment, de vannak elképzelseim, ha törölve lett.
  • sempronius18 #7
    Vol Jin hiszen ő ezt már megválaszolta, hogy azok az állatok nem is vótak, csak a gonosz evolúció terjesztő tudósok hamisítványai.

    Sajnos mindig mikor megírja az igazságot elhallgattatják.
    Szerintem kéne neki is egy emléknapot tartani, mert a holokauszt semmi ahhoz a megpróbáltatáshoz képest amit ő elszenved.....:(
  • Vol Jin #6
    Ricsike még mindig nem képes arra magyarázatot adni, hogy mi okozta a régi állatok eltűnését, és miért nincsenek a mai állatok többségének leletei. Miért lettek kisebbek az állatok, ha azt nem az evolúció okozta.
  • gforce9 #5
    Nem. A trollkodásodat törlik teljesen igazságosan, mert veled szemben normális emberek is járnak ide. Nagy különbség. Nagyon helyesen tették.