MTI

A görög művészet ihlette a kínai agyaghadsereget?

Az ókori görög művészet ihletésére születtek meg első kínai császár számára megalkotott agyaghadsereg katonái és a velük eltemetett más életnagyságú szobrok egy új tanulmány szerint.

A Qin Shi Huangdi császár Xi'an város közelében álló mauzóleumának védelmére négy méter mély vermekben eltemetett nyolcezer harcos között éppúgy ott vannak gyalogosok, lovasok, íjászok, szekérhajtók, mint tábornokok. Qin Shi volt az, aki hódításai révén egyesítette Kínát több mint 2200 évvel ezelőtt. Az i.e. 209-210-ben eltemetett 184-197 centiméter magasságú figurák között vannak hivatalnokok, akrobaták, táncosok, erőművészek is. "Teljeséggel lehetséges, hogy az első kínai császár számára alkotott szobrok a Görögország és Kína közötti korai kapcsolatok eredményei - írja Lukas Nickel, a Londoni Egyetem Keletkutató és Afrikai Tanulmányok Iskolájának oktatója az intézmény legfrissebb hírlevelében.


Nickel újonnan lefordított ókori feljegyzésekre hivatkozik bizonyítékként. Ezek hatalmas szobrok fantasztikus történetét tárják fel, amelyek a távoli nyugaton készültek, nemcsak arra ösztönözve Kína első császárát, hogy lemásoltassa őket palotája elé, hanem, hogy elkészítesse az agyaghadsereget. Korábban Kínában soha nem készítettek életnagyságú szobrokat. A gondolat, hogy hirtelen ilyen sok szobrot építsenek, azokból az ázsiai királyságokból eredt, amelyeket Nagy Sándor makedón uralkodó hódításai hoztak létre, és voltak hatással működésükre - érvel Nickel. Nickel ókori kínai feljegyzéseket fordított le, amelyek elmesélik 12 külföldi ruhába öltöztetett óriásszobor történetét, amelyek a Kína legnyugatibb részén fekvő Lintaóban jelentek meg. A feljegyzések nem szólnak arról, miként kerültek oda a szobrok, ki vitte oda őket, kiket ábrázolnak, csupán azt tárják fel, hogy életnagyságúnál is nagyobbak voltak, mintegy 11,55 méter magasak, lábuk 1,38 méter hosszú volt. Annyira lenyűgözték az első császárt, hogy úgy döntött elkészítteti mind a 12 másolatát palotája elé a háborúkban használt bronzfegyverek beolvasztásából származó anyagból.

Ez a feljegyzés, amelyet mintegy 1400 évvel ezelőtt készített Csan Si-ku egy korábbi írásos forrás alapján, hírül adja, hogy "a császár 26. évében, amikor egyesítette Kínát, és a fejedelemségeket tartományokra és körzetekre osztotta fel, létrehozta az egységes súly- és hosszmértékrendszert, Lintaóban megjelentek ezek az óriás szobrok..." Az első kínai császár elkészíttette másolatukat azon "égi tiltás ellenére, amely arról szólt, hogy katasztrófát hoz magára az, aki külföldi modelleket meggondolatlanul követ" - fogalmazott a 2200 évvel ezelőtt élt történetíró, Pan Ku. Ő annak a kínai dinasztiának dolgozott, amely megdöntötte az első kínai császár hatalmát és ezét negatív színben próbálta meg feltüntetni Qin Shi-t.


Ezek az óriásszobor-másolatok már nem léteznek, évszázadokkal Qin Shi halála után megsemmisítették őket. Mivel a császári palota előtt álltak, az ókori írók hagytak hátra róluk feljegyzéseket - mondta Nickel a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő hírportálnak. Ami az eltemetett félig meztelen akrobaták és táncosok szobrait illeti, a "szobrászok megpróbálták visszaadni az emberi csontozat, izomzat és az inak struktúráját, hogy egy személyt mozgás közben ábrázoljanak. Ez közel áll az emberi test megértéséhez, amely abban az időben csak a görögök által inspirált hellenisztikus Európára és Ázsiára volt jellemző - érvelt cikkében Nickel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #14
    Öőőőő... ez most izé.

    Hát, ha valakinek a hülyeségét emlegetem, igyekszem utalni rá, hogy az nem az enyém, csak arra utalok, hogy a másik hülye. Merthogy ez tényleg hülyeség. És tényleg úgy nézett ki, mintha a tiéd lett volna. Elnézést a kellemetlen afférért.

    A latin-amerikaiak szerint rasszista indíttatású, ha valaki kapcsolatot keres az indián és a keleti kultúra között? Hát a történészek tényleg nem asztrofizikusok, biokémikusok akik rajonganak egy új elméletért.
  • Pares #13
    Félreérted. A rasszista kapcsolatot a wikipédiáról vettem:

    "Many are more critical and regard the promotion of such unfounded theories as a form of ethnocentric racism at the expense of indigenous Americans."

    Nekem is új volt, hogy még ebbe is bele tudják keverni a rasszizmust, csak hogy valamiféle képpen megbélyegezhessék az elméletet. Szóval ennyi lenne a történet, nem kell mást belelátni...
  • Vol Jin #12
    Ööö nem.

    Egyszerűen csak meglepett, hogy erről az olmék kultúra és a kínai, afrikai kapcsolata jutott eszedbe, ami miatt támadásokat szenvedsz el rasszista létedre. Az egész zavaros. Nem az olmék kínai kapcsolat, hanem az üldöztetésed ezzel kapcsolatban. Nekm ez az egész olyan, mintha dimenziólényekről félnél, akik a kanapéd mögül kirajzva lopkodnák a zoknidat a világvégét előkészítve. Nem azt támadom, hogy rasszista vagy (sok barátom is az, szóval ez nem zavar), még az olmék kínai hatással sem szállnék vitába, mert lövésem sincs róla, hogy az valami UFÓ-szakkörös hóbort vagy történelmi tény. Egyszerűen csak a kettő összekapcsolása döbbentett meg.
  • Pares #11
    Vergődik a halacska! :D
  • Vol Jin #10
    Nem kérlek meg rá, hogy fejtsd ki bővebben, mert minden bizonnyal logikus amit mondasz, csak egy másik dimenzióban. Gondolom, ott is mindenről a zsidók tehetnek, mint például ezen a világon. Elsőként említve az agyagkatonákat, meg az olmék kultúra afrikai és kínai megfertőzését, ami már a szabadkőműves sion bölcseiben is meg vagyon írva.
  • Pares #9
    Ha már szobrok, úgy néz ki, hogy a Közép-amerikai olmékoknak a kínaikultúra és az afrikaiak voltak az etalon a szobrászatban... Persze ez is csak véletlen (és természetesen már maga a feltételezés is rasszista).
  • Pares #8
    Érdekes történet. Semmiből megjelenő "óriás" "szobrok", "égi" tiltások, bálványimádás... Ismerős.
  • Eneff #7
    És még az evolúcijjó is egy nagy hazugsááág!!4
  • Richard Donkies #6
    " Korábban Kínában soha nem készítettek életnagyságú szobrokat. A gondolat, hogy hirtelen ilyen sok szobrot építsenek, azokból az ázsiai királyságokból eredt, amelyeket Nagy Sándor macedón uralkodó hódításai hoztak létre, és voltak hatással működésükre - érvel Nickel."

    Nem is tudom mire emlékeztet ez az érvelési technika.
    Tipikus "ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes."

    Mikor a szerte a világon fellehető piramisokról van szó, akkor azt mondják a történészek, régészek, hogy mindenkinek ez jutott eszébe, egymástól függetlenül. Most meg, hogy életnagyságú szobrokról van szó, ez bizony már nem juthatott csak úgy, maguktól a kínaiak eszébe, hanem másolniuk kellett a görögöktől.
  • hypno #5
    Háááááát...

    Ha az angol kutatók ezt állapították meg...