MTI

Kína szondát küld a Holdra

December elején a Holdra készül a Csang'o-3 ember nélküli kínai űrszonda. Küldetése során először száll le kínai űrszonda Földön kívüli égitest felszínén - jelentették be Pekingben.

Az űrszonda egy Jütunak (Jáde nyúl) elnevezett, a Hold felszínét kutató holdjáró járművet is visz magával, amely december közepén kezdheti meg tevékenységét. A hatkerekű, 140 kilogrammos robot három hónapra szóló feladatot kapott. Erről Vu Cse-csien, a nemzetvédelmet szolgáló tudományos, technológiai és ipari hivatal szóvivője nyilatkozott a sajtónak. A Csang'o-3 (Holdistennő-3) küldetése a kínai Hold-program második szakaszának része, az eddigi legbonyolultabb feladat - jelentette ki Vu, emlékeztetve arra, hogy a 2007-es és a 2010-es missziók is a soron következő lépés sikerét segítették. Hozzátette: a Csang'o-3-nál alkalmazott technológia több mint 80 százalékban új.


Az űrszonda a Föld körül fog keringeni, majd leszáll a Holdon, végül visszatér a Földre. Egyúttal nagyfelbontású felvételeket is készít majd a Hold teljes felszínéről. Hordozórakétája már túl van a teszteken, az északnyugat-kínai kilövőállomás, illetve a földi irányítás rendszere felkészült az indításra. A szakember hangsúlyozta, hogy nagy körültekintéssel készültek fel az űrszonda távirányítására, a súlytalanság körülményei közötti landolásra, továbbá a holdjáró robot leválasztására és működtetésére. Mindezt hatalmas kommunikációs és technológiai kihívásként jellemezte.

A 2010-ben útra bocsátott Csang'o-2, amely nagyfelbontású felvételeket készített a Hold felszíni részleteiről, különösen a Szivárvány-öbölről, ahol a hírek szerint az új kínai holdszonda leszáll, immár több mint 60 millió kilométerre van a Földtől. Műszaki állapota továbbra is jó, várhatóan a jelenlegi távolságnak az ötszörösére fog eltávolodni. Az új kínai misszió kétszárnyú rovere magas hatékonyságú eszköz, amely a Hold felszínét fogja vizsgálni, talajelemzéseket készít és alkalmas lesz a különleges hőmérsékleti körülmények közötti munkára - ismertette Li Pen-cseng a Hold-program parancsnok-helyettese. A holdjáró nevére egy hónapon át lehetett szavazni két honlapon, s végül a 190 ezer javaslatból 14 tagú zsűri választotta ki a tíz "legalkalmasabbat". Az utolsó körben a 3,4 millió szavazóból 650 ezren választották a Jáde nyulat. A fehér nyúl egyébként ugyanazon kínai mitológia része, amelynek főszereplője Csang'o, a holdistennő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • item #32
  Az amcsi robotot is kínai alkatrészekből építhették,biztos,ami biztos így mindenből kettőt csináltak és elrakták a jobb időkre..
 • gforce9 #31
  Jogos. Félreolvastam.
 • kvp #30
  A jarmu nevere lehetett csak szavazni. Azon a helyen szallnak le amelyik teruletet az elozo szonda jo alaposan felterkepezett. A jarmu meg tenyleg ugy nez ki, mintha a nasa elozo generacios rover-jet benyomtak volna a fenymasoloba. Mondjuk mivel mar a ket lunokhod is sok kerekes tereparo volt ezert sok valtozas a design-ban nem tortent az elmult 44 ev alatt.
 • gforce9 #29
  Én azt nem értem, hogy miért kellett "népszavazásra" bocsátani a leszállási helyszínt. Ha a küldetésnek konkrét céljai vannak, akkor nem azok határozzák meg az optimális leszállóhelyet?
 • gothmog #28
  Rosszul tudod, csak azt hiszi, hogy egy FAP-ot hoz neki.
 • hihy #27
  Az a baj, hogy reagáltok a szamárra, ami neki egy FAP-ot hoz.
 • hihy #26
  Szamár, te már itt is bizonygatod, hogy milyen ütődött troll vagy?
 • gothmog #25
 • Richard Donkies #24
 • gothmog #23
  Úgy érted olyan csoportok eredményei, akikről úgy hiszed, hogy egymástól függetlenek? Olyan eredmények, amikről a csoportok tagjai úgy hiszik, hogy helyesek? Olyan eredmények, amikről úgy hiszed, hogy ezektől a csoportoktól -akiknek elhiszed a létezését- származnak? Vagy olyan eredmények, amiknek a létéről egy sg.hu cikkben olvasol és elhiszed?