14
  • Vol Jin
    #14
    Öőőőő... ez most izé.

    Hát, ha valakinek a hülyeségét emlegetem, igyekszem utalni rá, hogy az nem az enyém, csak arra utalok, hogy a másik hülye. Merthogy ez tényleg hülyeség. És tényleg úgy nézett ki, mintha a tiéd lett volna. Elnézést a kellemetlen afférért.

    A latin-amerikaiak szerint rasszista indíttatású, ha valaki kapcsolatot keres az indián és a keleti kultúra között? Hát a történészek tényleg nem asztrofizikusok, biokémikusok akik rajonganak egy új elméletért.
  • Pares
    #13
    Félreérted. A rasszista kapcsolatot a wikipédiáról vettem:

    "Many are more critical and regard the promotion of such unfounded theories as a form of ethnocentric racism at the expense of indigenous Americans."

    Nekem is új volt, hogy még ebbe is bele tudják keverni a rasszizmust, csak hogy valamiféle képpen megbélyegezhessék az elméletet. Szóval ennyi lenne a történet, nem kell mást belelátni...
  • Vol Jin
    #12
    Ööö nem.

    Egyszerűen csak meglepett, hogy erről az olmék kultúra és a kínai, afrikai kapcsolata jutott eszedbe, ami miatt támadásokat szenvedsz el rasszista létedre. Az egész zavaros. Nem az olmék kínai kapcsolat, hanem az üldöztetésed ezzel kapcsolatban. Nekm ez az egész olyan, mintha dimenziólényekről félnél, akik a kanapéd mögül kirajzva lopkodnák a zoknidat a világvégét előkészítve. Nem azt támadom, hogy rasszista vagy (sok barátom is az, szóval ez nem zavar), még az olmék kínai hatással sem szállnék vitába, mert lövésem sincs róla, hogy az valami UFÓ-szakkörös hóbort vagy történelmi tény. Egyszerűen csak a kettő összekapcsolása döbbentett meg.
  • Pares
    #11
    Vergődik a halacska! :D
  • Vol Jin
    #10
    Nem kérlek meg rá, hogy fejtsd ki bővebben, mert minden bizonnyal logikus amit mondasz, csak egy másik dimenzióban. Gondolom, ott is mindenről a zsidók tehetnek, mint például ezen a világon. Elsőként említve az agyagkatonákat, meg az olmék kultúra afrikai és kínai megfertőzését, ami már a szabadkőműves sion bölcseiben is meg vagyon írva.
  • Pares
    #9
    Ha már szobrok, úgy néz ki, hogy a Közép-amerikai olmékoknak a kínaikultúra és az afrikaiak voltak az etalon a szobrászatban... Persze ez is csak véletlen (és természetesen már maga a feltételezés is rasszista).
  • Pares
    #8
    Érdekes történet. Semmiből megjelenő "óriás" "szobrok", "égi" tiltások, bálványimádás... Ismerős.
  • Eneff
    #7
    És még az evolúcijjó is egy nagy hazugsááág!!4
  • Richard Donkies
    #6
    " Korábban Kínában soha nem készítettek életnagyságú szobrokat. A gondolat, hogy hirtelen ilyen sok szobrot építsenek, azokból az ázsiai királyságokból eredt, amelyeket Nagy Sándor macedón uralkodó hódításai hoztak létre, és voltak hatással működésükre - érvel Nickel."

    Nem is tudom mire emlékeztet ez az érvelési technika.
    Tipikus "ha akarom vemhes, ha akarom nem vemhes."

    Mikor a szerte a világon fellehető piramisokról van szó, akkor azt mondják a történészek, régészek, hogy mindenkinek ez jutott eszébe, egymástól függetlenül. Most meg, hogy életnagyságú szobrokról van szó, ez bizony már nem juthatott csak úgy, maguktól a kínaiak eszébe, hanem másolniuk kellett a görögöktől.
  • hypno
    #5
    Háááááát...

    Ha az angol kutatók ezt állapították meg...
  • teddybear
    #4
    Amennyire én tudom, Kína területén kb. 350-400 népcsoport él. Ezek nagy része nem is rokoni eredetű, előbb-később hódította meg őket a központi kínai császárság. Volt mikor a kínai császárt a mongolok(Dzsingisz kán leszármazottjai) adták.
    Általában tíz főbb, és több tucat kisebb nyelvet különböztetnek meg, ami még több száz nyelvjárásra tagozódik. Ráadásul ott van még ugye Tibet, ami önmagában is több tucat népcsoportot ölel fel, és igen hosszú ideig önálló állam volt.
    A kínai(a szárazföldi) vezetőség hivatalosan továbbra is kínai területnek tekint minden olyan földet, ami valamikor a kínaikkal egy politikai fennhatóság alatt állt. Így Kína része Tajvan, de Korea(mindkettő) és Mongólia is, valamint minden egyéb föld a mostani határaik mentén, de közel tengeri szigetek is, mint Okinava.
  • Cat #3
    A hanok a létszámfölényük miatt lenyomták a többi 50 másik népet. Több királyság volt, ezek egyesültek. Ma sem beszélik egymás nyelvét, ezért van feliratozva minden egyes tévéműsor és film. Az írás ugyanaz, de a kiejtés, illetve sokszor a nyelv is eltér. (Pekingben putonghua, Tajvanon és Hongkongban kantoni, Shanghajban és környékén shanghaji, stb.) Illetve az írás sem ugyanaz, mert Tajvanon, a szökött kommunisták szigetén nem egyszerűsítették a betüket, még klasszikussal írnak, amit nagyságrenddel nehezebb megtanulni, sokkal bonyolultabb, mint a szárazföldi kínai írás.

    Bővebb infó wiki adott szócikkeiben:
    http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%ADna_t%C3%B6rt%C3%A9nelme
    http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ethnic_groups_in_China
  • Vol Jin
    #2
    Ez találó volt.



    Nekem az volt furcsa, hogy Kína évezredekig a klasszikus értelemben nem létezett, hanem több különálló nép és ország volt, és a chin (Csin) dinasztia szóból ered a China, azaz Kína szó. Ezek mennyire voltak rokon népek, vagy mennyire beszéltek más nyelveket, esetleg egy nép egy nyelv volt, csak külön államok voltak?
  • fonak
    #1
    Már akkor is másoltak :)