Ötvös Tibor

A NASA megtalálta a Föld leghidegebb pontját


Cseppet sem meglepő, hogy a világ leghidegebb pontját az Antarktiszon találhatjuk meg. Az már annál inkább, hogy ez -93,2°C, ami 4 fokkal hidegebb, mint az eddigi rekordot jelentő -89,2°C.

Az Antarktisz (Déli-sarkvidék) mindenki számára az egyik leghidegebb terület volt mindig is, ám azt talán már kevesebben tudták, hogy a negatív rekordokat is rendszeresen itt mérik. Az eddigi legalacsonyabb hőmérsékletet 1983-ban rögzítették a Vosztok kutatóállomáson, ez -89,2°C-ot jelentett. Most azonban megdőlt ez a szám, méghozzá kereken négy fokkal. Az újonnan fellőtt Landsat 8, valamint a MODIS és AVHRR műholdak adatai alapján ugyanis mostantól -93,2°C a negatív csúcs.


A mérést 2010. augusztus 10-én rögzítették a Dome Argus és a Dome Fuji csúcsok közötti hegygerincen található üregek egyikében. A hivatalos magyarázat szerint ha huzamosabb ideig napos az idő, akkor a Föld felszíne szinte az összes meleget kisugározza magából az űrbe, helyét pedig a szuper-hideg veszi át. Ennek a sűrűsége nagyobb, mint a körülötte található meleg levegőé, így a hó és a jég felett reked. Ez a réteg aztán lecsúszik a lejtőkön és megragad az útközben található kisebb zugokban, melyekben aztán tovább hűl.

"A levegő olyan hideg ezen a területen, hogy életveszélyes a belégzése" - árulta el Ted Scambos, a National Snow and Ice Data Center vezetője. "Azok, akik szeretnek megküzdeni a természettel légzőcsöveket használnak, melyek a kabátjukban futnak és a testhővel melegítik fel valamennyire a levegőt. Amikor pedig sétálunk ezen a havas-jeges részen, akkor az olyan hangot ad ki, mintha törött üvegszilánkokon mászkálnánk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #51
    :-D
    Ezt hogy hoztam össze? De ciki. :-D
  • teddybear #50
    Arktisz, nem Tarktisz. Legyünk pontosak, ha már szőrözünk. A többi OK.
  • teddybear #49
    Ha fogsz egy kisebb darab szárazjeget, és beleteszed egy üdítőitalos pohárba, egy olyan "misztikus" italt kapsz, amiből dől a pára. Megihatod, semmi bajod nem lesz tőle. A gótikus bulik elengedhetetlen tartozéka. Füstgenerátornak azonban kilószám kéne a szárazjeget vízbe tenni. Drága.

    A rockzenekarok viszont olyan ködfejlesztőt használtak, amilyent eredetileg katonai célra fejlesztettek ki, arra hogy a saját csapatokat ne lássa az ellenség, és így ne tudjon rájuk célozni. Eredetileg az angol tengerészet fejlesztette ki az elvet, és később kezdték a szárazföldi csapatok használni.
    Ez olajat égetett el(füstölt el), és sokkal olcsóbb volt üzemeltetni, mint egy szárazjegest.
  • Vol Jin #48
    Túl gyors a reakció, és a folyékony, nagyobb fajsúlyú víz több energiát veszítene, mint a levegő, vagy a pohár az asztalon keresztül, tehát jó közelítés az egyenlet.
  • Vol Jin #47
    Az a Tarktisz. Az Antarktisz az a Déli-Sark. Tudod, az egyik, az északi csak egy jégtábla, míg a déli egy kontinens. A hatodik vagy hetedik, attól függően, hogy Amerikát egynek vagy kettőnek számítjuk. Szerintem kettő, amelyiket egy földhíd köt össze. Észak- és Dél-Amerika, közötte meg Közép-Amerika a földhíd.
  • Vol Jin #46
    Én még gyerekként láttam egy kamiont, ami megállt egy kisközért előtt, és lepotyogott róla egy darabv jég, ami "füstölr" és szóltam a barátomnak, hogy meg ne fogja, mert szárazjég. A rakodó kesztyűben felkapta, mi meg megtapostunk egy kisebbet és tetszett a látvány. A rakodó is ránk szólt, hogy veszélyes, és valahogy akkoriban az rémlett, hogy a révében szárazjeget emlegettek az Omega koncerttel kapcsolatban. Még a dalukat is énekeltük, ahogy "füstöltek" a kisebb darabok. Az Omegának komoly technikája volt. Elvileg jobb stúdiójuk volt, mint a Hungarotonnak.
  • noland #45
    Az sem rossz ötlet, eredetileg "ideális" körülmények között gondoltam, tehát itthon a konyhában, 20 C fokon, pohárban, ahogy Öveges professzor csinálta volna. :)
  • Pares #44
    Lehet, nem tudom, én is csak egy nasa cikkben olvastam ennek a lehetőségéről (az NPB-t is egy lehetséges becsapódás nyomának tekintik). Lehet, hogy a gyenge gravitáció, gyenge mágneses mező, napszél és a becsapódások egyszerre játszottak közre.
  • EnxTheOne #43
    Azáért szivesen elmennék az északi sarkra pár hónapra egy bázisra :D
  • teddybear #42
    Nem ezt használták a koncerteken. A szárazjég túl drága abban a mennyiségben, amennyi egy rockkoncert "befüstöléséhez" kellett. Ráadásul nehéz is lett volna bármikor hozzáférni, mert azt frissen le kell gyártani, mert tárolni meglehetősen nehéz.

    A rockkoncerteken olajjal működő, elektromos meghajtású füstölőket használtak, mert az olcsóbb volt és bármikor rendelkezésre tudott állni.