Ötvös Tibor

Hangosak a tengerek és az óceánok

Az óceánokba zuhanó jégdarabok hangosabb hellyé teszik a vizeket és ezzel megnehezítik a bálnák és a különböző élőlények tájékozódását, párkeresését.

Egy új tanulmány szerint nem csupán a hajózásra lehet veszélyes következménnyel, ha továbbra is hatalmas, legutóbb például Győr város területét meghaladó jégdarabok zuhannak le a vizekbe. Az óceánok élővilágát is hátrányosan befolyásolják eme történések, hiszen egy-egy ilyen becsapódás hangossá teszi a vizeket és ezzel nehezebbé válik például a bálnák tájékozódása illetve kommunikációja.

Ez a felfedezés újdonságnak számít, hiszen eddig a "hangzavar" okaként a megnövekedett vízi hajóforgalom és az egyre nagyobb viharok voltak megnevezve. "Az elmúlt 30-40 évben 10 decibellel emelkedett a zajszint a különböző ipari kikötők közelében" - állítja Haru Matsumoto, az Oregon State University mérnöke, a tanulmány társ-szerzője. "Ez nagyjából háromszoros növekedést jelent."



Számos tengerbiológus aggódik a hangosodó óceánok miatt, mely a delfinek és bálnák életét nehezíti meg a leginkább. A hangok miatt nehezebben tudnak navigálni, vadászni illetve a többiekkel kommunikálni. Azonban a Déli-sarkon nagyon alacsony a hajós forgalom, így találni kellett valami magyarázatot arra, miért hangosabbak mégis a vizek. Ezt végül a C19, azaz a legutóbb leszakadt, hatalmas nagyságú jégdarab adta meg - legalábbis Matsumoto mérései szerint. Megdöbbentő, de ezt a hangot a 8 ezer kilométerrel arrébb található mérőműszer is felvette.

Eme eredmény hatására a kutatók visszanézték a korábbi méréseket is, melyeket a Déli-sark kapcsán végeztek és arra jutottak, hogy télen, mikor a jég kiterjedése a legnagyobb elcsendesedik az óceán. "Mikor fagypont alá esik a hőmérséklet, az óceán elcsendesedik" - árulta el Matsumoto. "Ám mikor felmelegszik a levegő, a lárma megnő. Ebből arra lehet következtetni, hogy a jéghegyek mozgása miatt hangos a víz."

A globális felmelegedés miatt azonban ez a hangorkán tovább erősödhet, hiszen a Déli-sark nyugati részén egyre több és egyre nagyobb jégdarab zuhan majd az óceánba. Ezzel pedig tovább nehezedik a vizek élővilágának helyzete, főleg azon állatoké, akik a hangokat tájékozódási, vadászati vagy éppen párkeresési célokból használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Ha egyre tobb a zavaró tényezo, egyszer csak betelik az a pohár...

    Mivel ilyen gyorsan nemigen emelkedett még a homérséklett, katasztrófa nélkul, így az élo rendszer nem nagyon szokhatott hozzá az efféle gyors jégzajláshoz sem.
  • Amergin #3
    Amúgy meg érdekes, hogy az Antarktiszról leszakadó jég keltette "hangorkán" évmilliók óta k****ra nem zavarja a vizi élőlényeket, épp most kezdte el őket ez zavarni...
  • Tetsuo #2
    Nem kotekedés, csak megjegyzés:

    "A 10 dB, nagyjából háromszoros növekedést jelent."
    Ja, fizikailag, SPL-ben. Az az élolények hangérzetében "csak" kétszeres.
  • kissssss #1
    igen tudjuk a ku%*a ember a felelős még ezért is...