Hunter

Einstein a fénysebességen túl is releváns marad

Ausztrál tudósok új formulákat fejlesztettek ki, hogy lehetővé tegyék Einstein elméleteinek fénysebesség fölötti működését. Mindezek ellenére az továbbra is rejtély, hogy mi történik a kozmikus sebességhatárt átlépő anyaggal.

James Hill, az Adelaide Egyetem alkalmazott matematika professzora és munkatársa, dr. Barry Cox a Proceedings of the Royal Society A. szaklapban publikálta Einstein speciális relativitáselméletének általuk készített kiterjesztését. "A speciális relativitáselmélet a világ egyik legsikeresebb elmélete. Sok-sok esetben igazolták már" - mondta Hill. "Mi megpróbáltuk kivetíteni ezt az elméletet a fénysebességen túlra"

Einstein nézetei szerint semmi nem haladhat gyorsabban a fénynél. Az emberek évtizedeken át próbáltak újabb és újabb elméletekkel előállni, melyek szembeszállnak ezzel a tézissel, most azonban Hill és Cox egy új megközelítéssel próbálkozott. "Amennyire tudom, ez az első természetes logikai kiterjesztése Einstein saját elméleteinek" - tette hozzá Hill. "Ezzel nem váltjuk ki Einsteint. A két elmélet teljes egészében összeférhető"

Hill és Cox új formulái két különböző, térben elhelyezkedő test, avagy vonatkoztatási rendszer (A és B) relatív sebessége, és egy harmadik, megfigyelt test (C) sebessége közötti kapcsolat einsteini értelmezésének kiterjesztése. A relatív sebesség az A és B sebessége közötti különbség. Amikor a relatív sebesség nulla, mindkét test úgy látja, hogy C azonos sebességgel mozog. Azonban, ha az A és B közötti sebesség nő, a két test különböző méréseket ad C sebességéről. Amikor a relatív sebesség megközelíti a fénysebességet, a formulák határozatlanná válnak, a speciális relativitás pedig összeomlik.

Hill és Cox formulái egy olyan helyzetre térnek ki, amiben a relatív sebesség végtelenné válhat. Ez alkalmazható arra, hogy leírják, mi történik a fényénél nagyobb sebességeken. Mindazonáltal, akárcsak az eredeti Einstein elméletnél, a formulák határozatlanná válnak, amikor a relatív sebesség lecsökken a fénysebességre. "A fénysebesség mindkét elméletben egy matematikai szingularitás marad" - hangsúlyozta Hill.

Hill szerint ez a fénysebességen jelentkező matematikai bizonytalanság azt tükrözi, hogy még mindig nem tudjuk, mi fog történni a közönséges anyaggal, amikor ténylegesen átlépi ezt a sebességet. "Az élet az a terület, ahol a fény sebességénél lassabban haladunk, és van egy olyan érzésem, hogy a világ drámai módon megváltozik, amint átlépjük a fénysebességet" - mondta. "Felcserélődhet a tér és az idő. Az emberek mindig is kíváncsiak voltak mi történik - mindannyian elporladunk? Atomjaira hullik az űrhajó? A hangsebességnél tudjuk, hogy az átlépése egy nagy robbanással jár. Azt gyanítom, hogy a fénysebesség átlépése ennél érdekesebb lesz"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #18
    @OGMontana: Sokáig nemtudták megmagyarázni ,ha egy kályhát résnyire nyitunk ki, akkor az infravörös sugárzás miért nem égeti ki az ember retináját.

    itt mire gondolsz?
  • Zombee #17
    Attól hogy Einstein mondott, vagy nem mondott valamit, még lehet úgy is, és máshogy is. Olyan dolgokról van itt szó, amik csak elméletben vannak, igazolni sem a fénysebesség átléphetetlenségét, sem az ellenkezőjét nem sikerült, a tér-idő görbület pedig még ennél is misztikusabb. Épp annyira nem hiszek ezekben, ahogyan az istenekben sem. Majd ha bebizonyítják...
  • SrAta #16
    Einstein sohasem mondott olyat, hogy a fénynél nem lehet gyorsabban haladni. DE a térben semmiféle részecske nem haladhat gyorsabban a fénynél, azonban Einstein nem zárta ki, hogy a tér tágulhat a fénysebességnél gyorsabban. Feltehetően a "Nagy Bumm" kor a tér a fénysebességnél jópár dekáddal nagyobb sebességgel tágult.
  • gforce9 #15
    "Az tény, hogy Einstein elmélete szerint nem lehet gyorsabban haladni a fénynél."

    Einstein elméletéből csak az következik, hogy nem lehet átlépni a fénysebességet. Azért ez közel sem ugyanaz. AZ elmélet nem zárja ki, hogy valami a fénynél sebesebben haladjon. Ugyanúgy ahogy ennél, cikknél fénysebességnél összeomlanak a képletek. Valahogy még matematikai szinten sem lehet átlépni a fénysebességet. Sem "alulról" sem "felülről".
  • OGMontana #14
    Az tény, hogy Einstein elmélete szerint nem lehet gyorsabban haladni a fénynél. De mint a kvantumfizikában a legtöbb törvény tartalmaz egy kiskaput is.
    Sokáig nemtudták megmagyarázni ,ha egy kályhát résnyire nyitunk ki, akkor az infravörös sugárzás miért nem égeti ki az ember retináját. A klasszikus fizikával nem lehetett megmagyarázni. Viszont miután lefektették a kvantumfizika alapjait megmagyarázható volt a dolog. De ehhez is kellett egy "kiskapu" a fizika törvényében, hogy rájöjjenek arra, hogy minden sugárzás azonos idő alatt nem mindig egyforma.
  • wednes #13
    Kezdetben minden hiányos. Mikor Kopernikusz előállt a Heliocentrikus világképpel, legalább annyi pontatlanságot tartalmazott, mint a ptolemaioszi. Tudományosan is lehetett vitatni, nem csak arról volt szó, hogy szembement az addigi nézettel és világfelfogással. Kellett hozzá Kepler, majd Newton, hogy pontosabb eredmények szülessenek. És még így sem volt 100%-ig pontos, mert kellett végül Einstein is hozzá, hogy a bolygómozgásokat tisztázzák.

    Kismillió dolog van, amit először csak elméletek jósolnak meg, aztán kiderül, hogy tényleg léteznek.
  • Co1e #12
    ha ez igaz... és át lehet lépni akkor nem kell védeni Einsteint ... tévedett azt cső.. volt már erre jó pár példa a történelem során.
  • asgh #11
    Semmilyen fizikai elméletet nem tekinthetünk axiómának. Einstein is azzal érvelt, hogy míg a matematikában nincs értelme megkérdőjelezni azt, hogy két pont között a legrövidebb út az egyenes, mert ez az egyenes definíciójából következik, ugyanakkor a fizikában nagyon is valós kérdés, hogy a térben kijelölt két pont között valóban az egyenes-e a legrövidebb út, mert maga a tér sem feltétlenül egyenes.
    A 2+2=4 tehát sohasem fog megdőlni, mert az matematikai definícióból adódik, de ahogy torreadorz is írta: a valóságban sok mindenről bebizonyosodhat, hogy ha kettőt meg kettőt összeadunk belőle, akkor nem feltétlenül négyet kapunk.
  • GerY5 #10
    Aminek hiányosságai vannak, az eleve nem lehet tökéletes.
  • gforce9 #9
    Newtonnál úgy volt: 2+2=4 illetve néha volt kis eltérés, de betudták mérési hibának stb. Viszont Einsteinnél 2+2=4 még mindig. Nem tudok olyan esetről, hogy olyan léptékben, amilyen léptékben a relativitás alkalmazható, eltérés lett volna a megjósoltaktól. Jó az az elmélet, szilárd. Nem fed le mindent. Ennyi.