Hunter

"Idegen" bolygó a Tejútrendszerben

Csillagászok megerősítették egy "idegen" bolygó felfedezését galaxisunkban. A Jupiter-szerű bolygó egy másik galaxisban született csillag körül kering, amit 6-9 milliárd évvel ezelőtt kebelezett be a Tejút. A galaktikus kannibalizmus eredményeként először került csillagászati közelségbe egy ilyen, galaxison kívüli bolygó.

"Nincsenek meg az eszközeink más galaxisok csillagainak a közvetlen megfigyelésére, hogy bolygókat keressünk körülöttük, illetve meg is erősítsük azok létezését" - nyilatkozott a Science magazinban november 18-án megjelent tanulmány társszerzője, Rainer Klement, a heidelbergi Max Planck Csillagászati Intézet munkatársa, aki az okot a hatalmas távolságokkal magyarázza.

A felfedezés a bolygók kialakulásáról és túléléséről alkotott elméleteik újra gondolására is késztetheti a csillagászokat, mivel ez az első bolygó, amit egy olyan csillag környezetében találtak, ami egyrészt nagyon öreg, másrészt alig tartalmaz fémeket. A fémekben szegény csillagok szűkében vannak a hidrogénnél és a héliumnál nehezebb elemeknek.

Az újonnan felfedezett, a Földtől 2000 fényévre, a Kemence csillagképben található bolygó, a HIP 13044b túlélte csillaga vörös óriás fázisát, amibe körülbelül 5 milliárd év múlva a Nap is be fog lépni, ezért tanulmányozása fontos információkkal szolgálhat saját naprendszerünk sorsát illetően, állítják a kutatók.


Egy művészi ábrázolás szerint így nézhet ki a két galaxison kívülről érkezett égitest

A Jupiternél körülbelül 25 százalékkal nagyobb HIP 13044b elképesztően közel helyezkedik el csillagához, ami most újra összezsugorodott. A bolygó 16,2 nap alatt járja végig pályáját, aminek a csillaghoz viszonyított legkisebb távolsága 8 millió kilométer, ez mindössze 5,5 százaléka a Nap-Föld távolságnak.

Az élete vége felé közeledő HIP 13044 csillag tömegét tekintve megegyezik a Nappal, mint említettük már túl van a vörös óriás fázison, amikor a Naphoz hasonló csillagok megnőnek, miután kimerítették magjaik hidrogén fűtőanyagát. A legnagyobb különbség a Naphoz viszonyítva, hogy a HIP 13044 fémtartalma mindössze 1 százaléka szülőcsillagunkénak, azaz szinte teljes egészében hidrogénből és héliumból tevődik össze, ezáltal elnyerte a fémben legszegényebb, bolygóval rendelkező ismert csillag címet.

A kutatócsapat az Európai Déli Obszervatórium (ESO) chilei La Silla Csillagvizsgálójának egyik távcsövével figyelte meg a HIP 13044-et. Hat hónapnyi megfigyelést követően parányi mozgásra lettek figyelmesek, ami egy bolygó gravitációs hatásáról árulkodott. "Számomra óriási meglepetés volt" - nyilatkozott a SPACE-com-nak a tanulmány vezető szerzője, Johny Setiawan. "Kezdetben egyáltalán nem számítottam rá"

Tavaly egy másik kutatócsapat is bejelentette egy bolygó észlelését egy másik galaxisban, az Andromédában, azonban ezt a távoli leletet szinte lehetetlen megerősíteni. A csillagászok a gravitációs mikrolencsézés módszerével bukkantak rá a bolygóra, ami csak akkor működik, ha a bolygónak otthont adó csillag egy vonalba kerül egy másik csillaggal, ezek az események azonban nagyon ritkák. Másrészről a HIP 13044 a Helmi csillagáramlathoz tartozik, ami egykor egy szomszédos törpe galaxis részét képezte, ezt nyelte el 6-9 milliárd évvel ezelőtt a Tejút. Bár technikailag lehetséges, hogy a bolygó a Tejútrendszerben született, majd szülőcsillagától elszakította a másik galaxisból bekerülő HIP 13044, ennek az esélye egészen minimális, vélik a kutatók, akik szerint szinte bizonyos a HIP 13044b galaxison kívüli eredete. "A Tejútrendszerben alapvetően nem történnek csillag találkozások. Annak az esélye, hogy a csillag egy másik csillagtól szakította volna el a bolygót, nagyon csekély" - összegzett Klement.

Az eddig felfedezett közel 500 exobolygó fémben gazdag csillagok körül kering, a fémben gazdag csillagok pedig a nagy bolygók kialakulásáról szóló elmélet alappillérei. Az elmélet azt tartja, hogy a fiatal csillagok körül cirkuláló gáz- és porrészecskék egymáshoz tapadnak és fokozatos növekedésbe kezdenek, kialakítva a kőzeteket, sziklákat, végül pedig az olyan gázóriások sziklás magját, mint a HIP 13044b.


A HIP 13044 és bolygója, a HIP 13044b

Mivel szülő csillaga finoman szólva sem bővelkedik a fémekben, a HIP 13044b-nek valamilyen más módon kellett születnie, elképzelhető, hogy a gázmolekulák közötti vonzás hozta létre, amit a korong-instabilitás modell ír le, amiből az is következne, hogy a bolygó egyáltalán nem rendelkezik sziklás maggal. "Ezzel a módszerrel létrehozhatók tiszta gázbolygók" - tette hozzá Klement, aki szerint a puszta tény, hogy egy ilyen fémben szegény csillag bolygókkal rendelkezik, ösztönzően hathat a csillagászokra, hogy más hasonló csillagok körül is szétnézzenek, amiket eddig érthető okokból hanyagoltak. A felfedezés arra is utalhat, hogy a bolygók már az univerzum legkorábbi szakaszában is létezhettek, amikor a csillagokból egységesen hiányoztak a fémek. "Itt gondolhatunk a világegyetem legelső csillagaira, vagy a csillagok második, illetve harmadik generációjára" - mondta Klement. "Elképzelhető, hogy már ezek is képesek voltak bolygók létrehozására? Ez egy rendkívül érdekes kérdés"

Napunk ugyanazon az evolúciós pályán halad mint a HIP 13044, a tudósok becslése szerint 5 milliárd év múlva vörös óriássá nőhet, így a csillagászok a HIP 13044b és szülőcsillaga tanulmányozásával bepillanthatnak saját naprendszerünk sorsába, ami nem lesz túl kedvező a Föld szempontjából. A HIP 13044b is valószínűleg egykor távolabb keringett a csillagtól, azonban a vörös óriás fázis alatt a csillag levetett burkának súrlódása következtében egyre közelebb és közelebb keveredett. A belső bolygók kivétel nélkül elpusztultak ebben a folyamatban. Amikor a Nap is ebbe a fázisba lép, nagy valószínűséggel a Föld a belső bolygók sorsára jut, míg a Jupiter, a Szaturnusz és a külső bolygók közelebb kerülhetnek a Naphoz, pontosan úgy ahogy a HIP 13044b, véli Setiawan. Azonban a HIP 13044b sem kerülheti el végzetét, csillaga újra tágulni fog, amit már aligha él túl a sokat látott bolygó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mans #36
    Szerintem az csak az Illium lesz ahol az aszárik élnek.
  • Irasidus #35
    Nem koncentrálni kell arra amit tudunk, hanem az megtanulni. De ez nem kutatás, ez oktatás. A tudomány egyik pillére a tudományos-kételkedés, vagyis folyamatosan tesztelik, megkérdőjelezik a tudomány "jelenlegi" állításainak helyességét. Az érdekes ebben talán az, hogy ezt megláttad, és úgy gondolod ez valami új dolog. Nem az, a tudomány nincs válságban, csak eltávolodott a hétköznapi emberektől, mindennapoktól.

    U.i.: Ezek a felfedezések ("anomáliák":), arra világítottak rá hogy valószínűleg többféle bolygókeletkezés modell a helyes. Nincs ebben semmi válság, tudománytalan - konkrétan ez a tudomány.
  • NEXUS6 #34
    Nekem teccett az előadás, végül is jól összefoglalt egy csomó anomáliát, amelyek kilógnak az elfogadott bolygó keletkezési modellekből. Ráadásul mindegyik bolygó olyan szinten különbözik ezexerint a többitől, hogy tényleg marha nehéz eszek után egy hiteles átfogó elméletről beszélni.

    Mindez ellenben nem bizonyíték arra sem, hogy 5000 évve jött istenke és hülyegyerek módjára összerakott néhány színes golyót.

    Inkább arra világít rá, hogy az űr még annál is izgalmasabb, vagy más szóval kaotikusabb hely, mint azt gondoltuk pár éve, évtizede.

    A tudomány bizonyos szempontból válságba került. Nem azért, nem csak azért mert egyre kevesebben hisznek benne. Hanem mert a lényegétől eltérve soxor a tudomány képviselői, nem elismerik és kutatják az ilyen anomáliákat, hanem a szőnyeg alá söprik és azt mondják, hogy koncentráljunk arra, amit "tudunk".
  • hdo #33
    Ebből az előadóból nem nézek ki ekkora intelligenciát! :D

    Már egyetemen, a második évben rutinosabban tart referátumot az ember, mint ez a faszi. Persze ettől még a mondanivalója némileg releváns, csak rossz következtetést von le. Kijelenteni azt, hogy nincs evolúció, az kicsit meredek. Legalább annyira, mint kijelenteni azt, hogy minden egy szingularitással kezdődött. Én személy szerint a teremtésben hiszek, és onnantól elindulhatott az evolúció. De lehet hogy ugyanarról beszélünk, mert annak a szingularitásnak is valahogy létre kellett jönnie.
  • nearo #32
    Pedig ez is benne van a cikkben:
    ,,A HIP 13044b is valószínűleg egykor távolabb keringett a csillagtól, azonban a vörös óriás fázis alatt a csillag levetett burkának súrlódása következtében egyre közelebb és közelebb keveredett."
  • XymeAVF #31
    Nem, nem lehet. Éppen ezért számos más elmélet is létezik a kérdésekre, az előadó viszont szelektíven egyedül ezt hozta fel mindegyik esetben, hatásvadász retorikai elemként.
  • Kara kán #30
    Viasat6: 20:00, Star Trek: Voyager (am. sci-fi sor., 81. rész, 1998) - Palackposta
    film+: 18:55-21:30: Csillagok háborúja 1. - Baljós árnyak (am. kalandf., 1999) Star Wars I. rész: Baljós árnyak DVD
  • Kara kán #29
    Ma: Disc. Science, 20:10 Stephen Hawking univerzuma (angol ism. sor., 1997) - Egyedül vagyunk?
  • droidka #28
    XymeAVF mondta:

    "Ha egy előadásnak az a címe hogy Bizonyíték valamire, akkor jogosan várna az ember valami bizonyíték-szerűséget. Itt erről szó sem volt"

    - Jó, elismerem, hogy az előadás címe talán provokatív volt, és lehet, hogy ezzel elfogult volt az előadó valamennyire. De SZÁMOMRA azon van a lényeg, hogy vajon MINDENT meg lehet-e magyarázni a nagy égitestek becsapódásával, összeütközésével?
  • rágógumi #27
    "A bolygó 16,2 napon alatt járja végig pályáját, "

    napon alatt? WTF?