Hunter

Óriás buborékokat találtak galaxisunkban

Egy szupermasszív fekete lyuk egykori kitörése fújhatta fel azt a most felfedezett két hatalmas gammasugár-buborékot, amik a csillagászati objektumok egy új típusát képviselik. A felfedezés olyan mérvű, mintha a Földön egy új kontinensre bukkantak volna.

"Ezúttal is bebizonyosodott, hogy az univerzum tele van meglepetésekkel" - mondta Jon Morse, a NASA asztrofizikai igazgatója. A Tejút közepén elhelyezkedő buborékok együttesen 50 000 fényév távolságba nyúlnak ki, a középponttól északi és déli irányba egyaránt 25 000 fényévet ölelnek fel, jól kivehető peremmel, energiájuk pedig 100 000 szupernóváéval egyenértékű.

A buborékokat a NASA Fermi Röntgensugarú Távcsöve találta meg, ami háromóránként végig pásztázza az égboltot a legmagasabb energiájú fényforrások után kutatva. A jelenlegi legérzékenyebb és legnagyobb felbontású gammasugár detektor által eddig feltérképezett 1500 forrás közül egyetlen objektum sem hasonlít a buborék alakú szerkezetekre, amik a látható égbolt több mint felén, a Szűztől a Daru csillagképig terjeszkednek. A korábbi műszerek nem tették lehetővé az észlelését, főként az úgynevezett diffúz emisszió, az égbolt egészén jelenlévő gammasugarak alkotta köd miatt.


Így nézhetnek ki a hatalmas szerkezetek

"Fel kell tennünk a kérdést, vajon honnan eredhet egy ilyen energia" - nyilatkozott Doug Finkbeiner, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza, aki elsőként ismerte fel a szerkezeteket. A buborékokra utaló jelek már évekkel a röntgensugarú vizsgálatok előtt, illetve az ősrobbanásból fennmaradt a kozmikus háttérsugárzás térképein is jelen voltak, a tudósok azonban a felfedezetteknél jóval kisebb szerkezetekre számítottak.

Jelenleg két lehetséges magyarázat van a Fermi-buborékokra. Az első szerint a galaxis közepében egy csillagformáló kitörés rövid életű, nagy tömegű csillagokat hozott létre erőteljes szelekkel, amik nagy energiájú részecskéket lövelltek ki az űrbe. Finkenberg kiemeli, hogy ebben az esetben némi időre lenne szükség a buborékokban észlelt energiamennyiség felgyülemléséhez, míg a szerkezetek alakja egy viszonylag gyors energiakibocsátásról árulkodik, ezért ő a második elméletet favorizálja. Utóbbi az energiát egy, a galaxis közepén rejtőző szupermasszív fekete lyuk kitörésének tulajdonítja.

Más galaxisokban már észleltek részecske sugarakat, amit a fekete lyukba beáramló anyag táplált, és bár arra nincs bizonyíték, hogy a Tejút megközelítőleg 400 millió naptömeggel rendelkező központi fekete lyukja is rendelkezne ilyen sugarakkal, a csillagászok meggyőződése, hogy a múltban előfordultak. "Tudjuk, hogy nem nőhetett volna meg ekkorára, ha csak szép csendben üldögél a galaxis közepén. Minden bizonnyal nagy akkréciós eseményeken ment keresztül a múltban, ahol anyag hullott bele, majd ennek az anyagnak egy része nagy energiájú részecskékből álló sugarak formájában kilövellve újra kikerült az űrbe" - magyarázta Finkbeiner. "Soha nem volt igazán jó bizonyítékunk minderre, talán ez lehet az első bizonyíték egy, a galaxis középpontjában elhelyezkedő fekete lyuk jelentősebb kitörésére."


A buborék alakú szerkezetek a Fermi adataiból készült teljes égboltot bemutató felvételen

"Rendkívül izgalmas az eredmény" - értékelt Simona Murgia, a Fermi tudósa. "Ezek a szerkezetek felfedhetik azokat a nem várt, ugyanakkor rendkívül fontos fizikai folyamatokat galaxisunkban, amikről egészen mostanáig semmit sem tudtunk, eltekintve a ténytől, miszerint ezek a jegyek akár akkorák is lehetnek mint maga a Tejút, és immár évmilliók óta jelen vannak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • gybfefe #125
  Legyünk lexikálisan korrektek, határozatlansági elv, nem tényező, minden bogaras fizikustól kérek elnézést, meo culpa.
 • gybfefe #124
  Mi az hogy nincs végtelen fizikailag? A határozatlansági tényező szerinted miről szól? Marhákról. :) Nincs ilyen hogy határozatlanság, csupán a számítási és vizsgálódási kapacitás hiánya az ami vezető fizikusok elméjét homályosítja. :) Köztük a mi kedves egyedem begyedem Edénk fón Teller tévóriáját is miszerint a világ éppen ezért megjósolhatatlan, kiszámíthatatlan. - Nem igaz. Csupán nem olyan emberek kezébe adja végzetét akik atombombával hancúroznak.
  Ma estére is csókolommal kell hogy elköszönjek. :)
 • Észventura 22 #123
  Mondjak egy végtelent?

  Matematikailag egy körben végtelen számú pont rajzolható.
  Fizikailag nincs végtelen, csak matematikailag.
  Az a tér amiben a világűr elhelyezkedik végtelen.

  Ahogy a tér, és az idő is végtelen, emberi fogalommal megszavazva.
 • Grr1234 #122
  Végtelen? Mondjatok nekem egy valamit, ami végtelen. Most jönnétek a számokkal, de azokat nem tudjuk "megfogni". Azokat csak "elképzeljük".
 • Grr1234 #121
  Bubi :O Pukkasszuk ki egy tűvel.
 • gybfefe #120
  ∞*0=1, fordítsuk csak el a szép rózsaszín nyolcast a képen, a csomópontját képező fekete lyukkal, ami egy kerek nulla és megtestesül a mi egyetlen galaxisunk csík egyese :)
 • Kara kán #119
  bugyborék
 • Kara kán #118
  És akkor mi van? Anyag, energia, téridő - és máris többet mondtam.
 • Tetsuo #117
  Az teny, hogy megis szingularitaskent kezelik, vagyis a fizikai torvenyek nem biztos, hogy ugy ervenyesek ra, mint altalaban az anyagra.
 • Kara kán #116
  Na, lett egy kis szabadidőm, és reagálok rád, bár nem érdemled meg.
  Ezt írod a 25-ösben:
  "Kisértetiesen hasonlít erre az éppen felrobbanó galaxisra ,tőlünk több 10ezer fény évnyire."

  Erre én rákérdeztem, hogy "Csak?", mire te "Mi csak?".

  Amikor szólok, hogy olvass figyelmesen, még neked áll fel, és köcsögözöl. Mentségedre legyen szólva, nem vagy egyedül, elszaporodtak itt a fórumon mindenféle alja emberek hozzászólásai (sokan vannak, nem sorolom fel őket).

  Amellett, hogy írni sem tudsz, a saját mondatod sem tudod értelmezni.
  Ha azzal fejezed be a hozzászólásod, hogy "tőlünk több 10ezer fény évnyire", amelyet helyesen így kellett volna írnod, hogy "tőlünk több 10ezer fényévnyire", akkor vajon mire vonatkozott az én "Csak?" kérdésem? Biztos arra, hogy csak 50 körüli lehet az IQ-d.