Berta Sándor

Nem hajlandó önszabályozásra a Facebook és a Google

A német kormány azt szerette volna, hogy a közösségi oldalak saját maguk szabályozzák és vállalják az adat- és gyerekvédelmi előírások betartását, azonban azok nem álltak kötélnek.

A piac legnagyobb szereplői nem voltak hajlandók aláírni azt a 2009-ben kidolgozott kódexet, amelyet a német belügyminisztérium készített, és amelyben vállalhatták volna az önszabályozást. A dokumentumot kizárólag a Lokalisten, a Poolworks (korábbi StudiVZ) és a wer-kennt-wen.de német közösségi platformok vezetői írták alá, a Facebook, a Google, a LinkedIn és a Xing képviselői viszont nem. Az utóbbi négy társaság arra hivatkozott, hogy ezekben a kérdésekben egységes nemzetközi szabályozásra van szükség és a nemzeti programokkal szemben aggályaik vannak.

A kódex adat-, gyerek- és fogyasztóvédelmi kérdésekkel egyaránt foglalkozott volna. Ezek közé tartoztak a magánszférát érintő beállítások, a címjegyzékek védelme az illetéktelen hozzáférésekkel szemben és a lehetséges arcfelismerő funkció. A kezdeményezés alternatívának számított a szigorú törvényi szabályozás mellett. Hans-Peter Friedrich, a szaktárca vezetője bírálta a nagyobb közösségi hálózatok "halogató taktikáját". Kijelentette, hogy ha a Facebook vagy a Google Németországban sikeres akar lenni, akkor be kell tartania a német adatvédelmi előírásokat. A társaságok elveszítették azt az esélyt, hogy átláthatóbbá tegyék az adatfeldolgozási folyamatot és a felhasználóbarát szabályok megalkotását, így most európai szinten fognak fellépni ebben a kérdésben.

A Google rámutatott, hogy a nemzetközi szolgáltatásai miatt nem tud részt venni minden nemzeti önszabályozó projektben, ennek ellenére a vállalat továbbra is támogatja a német kezdeményezést. A Facebook egyik szóvivője szintén azzal érvelt, hogy világszerte vannak önszabályozási programok és ezeket összhangba kell hozni egymással azelőtt, hogy bármilyen kódexet aláírnának. A dokumentum kapcsán január 25. óta eddig összesen 12 tanácskozásra került sor, ezek mindegyike több órán át tartott, emellett számos telefonkonferencia-beszélgetést is bonyolítottak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M2 #5
  "A Google rámutatott, hogy a nemzetközi szolgáltatásai miatt nem tud részt venni minden nemzeti önszabályozó projektben"

  Teljesen igazuk van, németeket nem is értem, miért nem EU szinten nyomják át a dolgot.
  (Illetve tudom: mert az IT cégek időhúzása kutyafarka ahhoz képest, amire az EU bürokraták képesek lennének.)
 • joghurt3 #4
  Már bocs, de ez nevetséges "érv". Hol van pár programozó fizetése ezeknek a cégeknek egy-egy országra vetített bevételéhez képest? Konkrét ellenpéldával élve: A Microsoft akkor hogyan lehet képes ennyi nyelven kiadni a programjait? Amúgy abból a 2-300 országból mondjuk Monaco vagy Andorra jelentősége és befolyása némileg elmarad Németországtól (vagy a teljes EU-tól).

  A hangsúly valóban a pénzen van. A Google és a Facebook nemcsak a programozók bérét sajnálja (az aprópénz), hanem főleg az adatgyűjtés korlátozása miatt kieső bevételüket.
 • csulok0000 #3
  teljesen jogos a face/google és társai fellépése. Van 2-300 ország a földön. Most képzeld el hogy mindegyik teljesen egyedi dolgokat erőltet rájuk akkor 2-300 egyedi működést kell leprogramozni bizonyos helyeken, szolgáltatásokon. Meg lehetne csinálni, de fölösleges és sok idő és ezáltal sok PÉNZ.
 • harmi2009 #2
  Ez az az eset ahol mindenkinek igaza van többnyire. Ilyenkor szoktak kompromisszumot kötni ami nem más mint kölcsönösen kedvezőtlen megegyezések elfogadása.
 • joghurt3 #1
  Hát, a németek azért nem szívbajosak. Simán blokkolhatják ezeket a szolgáltatókat, ha azok nem vesznek vissza az arcukból. Ráadásul az EU-n belül is erős a politikai befolyásuk, tehát simán összedobhatnak egy egész EU-ra érvényes szabályozást. Azt pedig még egy Google-méretű cég sem hagyhatja figyelmen kívül.