Berta Sándor

A Szilícium-völgy lehetőségei miatt jelentős a Yammer

A 40 éves David Sacks a PayPal pénzügyi szolgáltatásnak köszönhetően lett ismert és gazdag, majd - kifejezetten cégek számára - megalapította a Yammer nevű közösségi platformot.

Az üzletember a Szilícium-völgyet a világ leginnovatívabb helyének tartja. Amikor a Szilícium-völgy szóba kerül, akkor a legtöbb embernek az Apple, a Google, a Facebook vagy az Amazon neve ugrik be először, holott rendkívül sok olyan kevésbé ismert vállalkozás van, amelyek sikeresek, népszerűek, de nem kerülnek sokszor a címlapokra. Gyakori, hogy ezekért a cégekért dollármilliárdokat fizet az Apple, a Google vagy éppen a Facebook. Ez egyben jelzi is az értéküket és megmutatja azt is, mekkora lehetőségek rejlenek bennük.

Sacks a Stanford Egyetemen végzett 1994-ben. 1999-ben hívta fel az egyik kollégiumi barátja, Peter Thiel, aki az egyik projektjéről mesélt neki. Az egyik Palm miniatűr számítógépről a másikra küldtek pénzt. Egyetértettek abban, hogy amennyiben pénzt lehetne küldeni az e-mailek segítségével, akkor az egy nagyszerű dolog lenne. Őt annyira lenyűgözte ez a lehetőség, hogy kilépett a McKinsey cégtől és a PayPal munkatársa lett. Amikor megérkezett a Szilícium-völgybe, akkor biztos volt abban, hogy ott van a világ közepe. A 101-es autópályán ment végig és mindenütt olyan társaságok logóit látta, amelyek 10 évvel ezelőtt még sehol sem voltak.


Manapság már krónikus tehetséghiánnyal küzd a Szilicíum-völgy

Hat hónappal később kidurrant a dotkomlufi, rengeteg társaság csődbe ment, de a PayPal túlélte ezt az időszakot. 2002-ben az eBay felvásárolta a vállalatot és ezzel az alapítók egy pillanat alatt ismertek és gazdagok lettek. Miután később olyan szolgáltatásokba fektették be a pénzüket, mint a YouTube, a Yelp, a LinkedIn és a Zynga, ezért a nem túl hízelgő "PayPal-maffia" névvel illették őket. Sacks elmondta, hogy egyikük sem vonult vissza, nem arra vágytak ugyanis, hogy egy szigeten éljenek és számolgassák a dollármillióikat, hanem be akarták fektetni a pénzüket. Ő 2008-ban megalapította a Yammert, amit sokan a cégek Facebookjának neveznek. A vállalkozás sikeres volt, ezt bizonyítja, hogy a Microsoft a nyáron 1,2 milliárd dollárt fizetett érte.

"Szedd össze a dolgaidat, gyere ide és használd ki a lehetőségedet - ezt tanácsolom azoknak, akik a karrierjükkel kapcsolatban kérnek tőlem tanácsot. Természetesen sok pénzről van szó, de nem félek az összeomlástól. A befektetések mérföldkő-elv alapján működnek. Néhány alapítónak jó ötlete van, ezért kapnak némi pénzt, hogy megvalósítsák azt. Amennyiben a prototípus jó, akkor még több pénzt kapnak és kifejleszthetik az üzleti modellt. A befektetők tehát nem szórnak válogatás nélkül komoly összegeket. Nem foglalkozunk politikával, de van néhány dolog, ami foglalkoztat minket. Ezek egyike a külföldi munkavállalóknak kiállított H1B vízum. Krónikus tehetséghiány van, ezért ezen a területen szükség lenne könnyítésekre. Emellett, ha Washington valami jót akar tenni, akkor gondoskodjon arról, hogy az internet szabad és szabályozatlan maradjon" - fejtette ki végül a menedzser.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vol Jin #1
    "Apple, a Google, a Facebook vagy az Amazon neve ugrik be először"

    Hát nekem nem.