Berta Sándor

A tinédzserek 22 százalékát zaklatják az interneten

Az idei Biztonságosabb Internet Nap (SID) fő mottóját az online jogok és felelősségek, míg a fő témát a kiberzaklatások jelentik.

A Biztonságosabb Internet Napot tizedik alkalommal rendezik meg. Az Európai Unió emiatt készítette el a Research on Internet Addictive Behaviours among European Adolescents című jelentését, amely szerint a 14 és 17 év közötti európai tinédzserek 21,9 százaléka volt már legalább egy alkalommal kiberzaklatás áldozata. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a 16 és 24 év közötti felhasználók az átlagosnál kevesebb gátlással rendelkeznek, így nagyon sok személyes adatot megosztanak magukról a világhálón, szemben az idősebbekkel, akik sokkal óvatosabbak és bizalmatlanabbak.


A kiberzaklatás veszélyeit semmiképpen sem szabad alábecsüli és mind a gyerekeknek, mind szüleiknek komolyan kell venniük a rájuk leselkedő online veszélyeket. Az internetezőknek be kell tartaniuk néhány alapvető szabályt, melyek közül a legfontosabb, hogy nagyon meg kell fontolni kinek és milyen személyes adatokat adnak meg magukról. A mobiltelefonszám, a cím, az iskolai végzettség és a jelszavak alapján könnyen létrehozható bárkinek a profilja. Szintén nem mindegy milyen bejegyzéseket hozunk nyilvánosságra, hiszen minden bejegyzés örökre megmarad az interneten. Ha valakit online zaklatnak akkor kérjen segítséget, illetve ha valakinek ilyen esetről tudomása van, akkor segítsen és ne nézzen félre.

Amennyiben egy fiatal zaklat egy másikat, akkor megoldást jelenthet az is, ha a szülők kapcsolatba lépnek egymással. Az sem mindegy, hogy milyen gyorsan érkezik reakció egy kiberzaklatásra: minél tovább vár a piszkált személy annál jobban elterjedhet a hír és a manipulált fotók vagy szövegek egyre több helyre juthatnak el. Nem szabad megfeledkezni az esetet bizonyító információk (elkövető személye, eset időpontja és helye) összegyűjtéséről sem. Bizonyítékok lehetnek a lementett beszélgetések vagy a képernyőfotók. Amennyiben zaklatás történik, azonnal tájékoztatni kell az adott portál üzemeltetőjét; a Facebookon jelenteni lehet a zaklatókat és külön csapat vizsgálja a bejelentéseket, illetve azok jogosságát. Végül, de egyáltalán nem utolsósorban: ha szükséges, feljelentést kell tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • GaborT28 #17
  Lebukásmentes szexpartnerkeresővé alakítható a facebook
 • mrzool #16
  Nem kell ehhez semmi erotikus vagy önfényező képet megszerezni és megosztani. Elég felnézni néhány mémekkel foglalkozó oldalra, olyan képeket találsz normális(!) emberekről nem normális kontextusban, hogy dőlünk a röhögéstől.

  De vajon egy gyerek is fel tudja ezt dolgozni? Hát a legtöbb esetben nem... Látom itt sokan vagy nagyon fiatalok vagytok, és/vagy gyereketek sincs. nem olyan egyszerű kérdés ez, hogy félkézzel le lehessen söpörni az asztalról.

  (A pucsítós-tükörben fotózós-stb képekről a készítője tehet, mint írtam, ne keverjük ezeket ide! Ott a szülő hibázott egy nagyot.)
 • GaborT28 #15
  1. Zaklatni csak azt lehet a neten aki hagyja 2. Online zaklatásra okot kell adni (kép, videó, stb...)
  Én nem hiszem, hogy a "zaklatókat" kellene okolni....
  A tinédzserek részéről ez is egyfajta figyelemfelkeltés. Csak nem valami 'trendi' dolog lesz ez is? lájkolod a félakt képét és feljelent:D
  Napiszarra velük!!!!!!!
 • Jakuza001 #14
  Talan nem kellene kitennie semmilyen kepet magarol, vagy ismeretleneknek mindent kiteregetnie magarol es akkor nem lenne gaz.
  Arrol is kellene ide egy statisztika, hogy ezek kozul, ki oszt meg magarol szopi, nyali kepeket. Gondolom nem kis szazalekuk lenne.

  Mint amelyik csaj nem is olyan regen ongyilkos lett, hogy megosztottak a meztelen kepeit, mikozben o tette ki sajat magarol.
 • qrd0xQSt2rdvnu #13
  Rendben, elmesélem: elkezdenek rólad lejárató, megalázó dolgokat terjeszteni, csoportosan kigúnyolni, kinevetni, megszégyeníteni. Ez egy tininek épp elég tud lenni, ha nem tudja kezelni. És ennek következtében nem csak a fél osztály röhög meg piszkál a suliban, hanem az egész suli, a környék, az ismerős ismerőse stb. Vagy ez nem számít zaklatásnak?
 • UUUU #12
  Egyáltalán, minek a fckbook ?
 • heist #11
  Mondjuk megosztasz egy képet úgy, hogy ahhoz pl. olyan emberek is hozzáférnek, akik csak látásból, vagy alig ismernek.

  Aztán ezt a képet beküldik a napiszarra, vagy egyszerűen írnak egy levelet neked, hogy ha nem fizetsz x összeget, akkor átküldik az iskolád e-mail címére...

  Ezer és egy módja van annak, hogy zaklass másokat, persze ahogy a cikkben is írva vagyon, ehhez először kell egy kompromitáló adat.

  Ez a buta mai generáció meg csak úgy ontja magából ezeket.

  Kíváncsi vagyok, mikor vezetik be tantárgyként ált. iskolától kezdve az internetes etikett (netikett)-et, kicsit felújított változatba.

  Asszem elérkezett az idő arra, hogy ezzel komolyan, iskolai anyagként foglalkozzanak, mert ha már 20 évesen porckopásuk lesz a sok számítógépbuzulástól, akkor legalább azzal legyenek tisztában, hogy hogyan kell a világhálót értelmesen használni...
 • heist #10
  Ez a korosztály emelte a magasba, a faszbukot és a tecsőt is, úgyhogy vigyázni kell rájuk....
 • Sajátvéleményem #9
  Mesélje már el valaki nekem, hogy hogyan lehet zaklatni valakit a neten?
  Engem a sok reklám zaklat, de az mindenhol...TV, rádió, utca, net.
  Ha valaki rám kattint, vagy ír, és ha nem tetszik akkor letiltom.
  Ha az utcán zaklatnak, az sokkal rosszabb, Itt csak az erőfölény számít.
 • Vaszilij Artyom #8
  Mármint aki mutogatta webcamon minden jöttmentnek a pináját meg a csöcseit aztán csodálkozott hogy hirtelen tele lett vele a 4chan?