Berta Sándor

Néhány kattintással létrehozható bárkinek a személyiségprofilja

Aki közösségi platformokat használ, az rengeteg személyes adatot hagy magáról hátra. Az állami biztonsági hivatalok és szervezetek számára még sosem volt ennyire egyszerű az állampolgárokkal kapcsolatos információgyűjtés.

A Raytheon amerikai hadiipari cég egy olyan elemző szoftvert fejlesztett ki, amelynek a segítségével - néhány kattintás után - bárkinek létrehozható a személyiségprofilja, sőt, még az is előrejelezhető, hogy az illető a jövőben miként fog viselkedni. A Riot a közösségi oldalakon elérhető adatokat gyűjti össze és elemzi ki. A programról a The Guardian és a The Register egyaránt beszámolt. A The Guardian még egy 4 perces videót is nyilvánosságra hozott, amelyben a Raytheon egyik munkatársa mutatja be az alkalmazás működését. Ez a felvétel tökéletesen elegendő arra, hogy mindenki tisztában legyen azzal, hogy azok, akik a Facebookon és a Twitteren regisztrálták magukat soha többé nem lesznek titkaik mások előtt.

Hogy miként működik ez a gyakorlatban, azt a társaság az egyik dolgozóján keresztül demonstrálta. Elegendő volt begépelni a férfi nevét és a Riot máris megmutatta, hogy Nick általában az Amerikai Egyesült Államok keleti partján és Texasban tartózkodik. Brian Urch, a Raytheon főnyomozója közölte: a program felhasználja a Nick t telefonjával felvett és a közösségi portálokon megjelentetett fotókban lévő GPS adatokat, amelyekből kiderül, hogy a felvételek pontosan melyik hosszúsági és szélességi fokon készültek. Tehát egyszerűen kimutatható, hogy a férfi hol tölti a legtöbb időt: hétfőnként és szerdánként kondizni megy, mégpedig már reggel 6 órakor. "Amennyiben el akarnák fogni őt vagy meg akarnák szerezni a laptopját, akkor elegendő csak a fitnesz stúdióba ellátogatni hétfő reggel 6 órakor" - mondta Urch.

A Raytheon azt állítja, hogy még nem adta el senkinek a programot, ugyanakkor azt elismerték, hogy amerikai hivatalok és vállalatok már hozzáférést szereztek a szoftverhez. Azon dolgoznak, hogy közösen egy nemzeti biztonsági rendszert fejlesszenek ki, amely a digitális világ több milliárd információját tudja feldolgozni. A The Register arra hívta fel a figyelmet, hogy az IBM, az SAS és a Genesys is olyan alkalmazást készítettek, amely lehetővé teszi a közösségi oldalakon megosztott adatok segítségével személyiségi profilok létrehozását, sőt, ezek segítségével még a fogyasztók és az ügyfelek viselkedése is előrejelezhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #25
    Én nem hazudtam még sohasem, mindig mindenben igazat mondtam, soha nem csaltam, és soha nem is hagytam, hogy más csaljon.

    Én egy ilyen ember vagyok, ennyi.
  • Szefmester #24
    Akkor kérném szépen a lakcímed, bankkártya adataid, pár jelszavad, loginod, utolsó fizetési papírod másolatát, családodról pár fotót és hasonló adatokat. Ha már nem vagyunk paranoiásak és nincs mit takargatnunk akkor igazán semmiség ez a pár betű és szám... nemde?

    Vicces hogy sokan rinyálnak azért mert egy térfigyelő kamera beláthat a lakásukba, vagy hogy a google streetview kocsi tenné meg ezt, aztán meg dobálják fel a "pózolj droggal", "pózolj hányásfoltos ruhában", "pózolj fegyverrel", "pózolj családi pótlékkal" jellegű képeket...

    Nálunk a melóban van pár ember akik nyíltan rühellik egymást és ott tesznek keresztbe a másiknak ahol csak tudnak, vannak akik a hátuk mögött teszik ezt, míg szemtől szemben vigyorognak... Tőlem is vettek el bónuszt mert valaki aki szememben jófej volt bemártott. De már a termelésvezető is kapott büntetést mert az egyik emberke bemószerolta a vezetőségnél... a srácot fegyelmiben részesítették egy random indokkal, majd ki is lépett.

    Jobban szeretem ha tudom kitől várhatok támadást, mert nyilván neki nem fogok olyan infókat mondani magamról amik még visszaüthetnek bármilyen módon. Tudod.. akiről tudod hogy pletykás arra nem bízol titkokat. ;)

    Kell a magánszféra, kellenek a titkok, de a hazugság magadról már kissé más műfaj. Az ha nem mondok el magamról valamit az nem hazugság, de ha rákérdeznek és letagadom akkor az már "bűn"!
  • Tetsuo #23
    Orulok neki? Mibol szurted ezt le? :O Pont, hogy utalom az egesz szart.
    De en nem a szemelyemrol es szuk kornyezetemrol beszeltem es te se azt tedd, hanem a tarsadalmi jelensegrol. ;)

    Itt a kib@sz*tt Ángliaban mindenki megkerdezi a masiktol, hogy Are you alright?
    Es "Yes." a valasz, vagy a meg durvabb ismetles: Are you alright? Azt ennyi.
    A kutyat sem erdekli, hogy mi baja lehet a masiknak, csak a felszinen van a protokoll. Ugyanez forditva is, mumosoly meg ha beledoglik is, a legkozelebbi "baratainak".
    A munkahelyen 2 ember nagyon utalja egymast, de nem mutatjak ki, "koszonnek" egymasnak minden reggel, mosolyogva stb.
    "Termeszetesen" aki sunyi, dorzsolt, vagy nyal a fonoknek, annak komolyabbak az eselyei a jobb poziciohoz, megha a fonok esetleg tudja is, hogy a nyalas az nyalas.
    Az oszinte, karakteres velemenyt, a legkisebb konfrontaciot vagy a megszokottol eltero viselkedest utaljak. Kiveve, ha ez vmi "egyeni" kifejezo mod, ami vegulis beleilik egy trendi sablonba.

    A divat, a gazdagsag balvanya, a reklamok, a fogyasztashoz kapcsolodo emociok, a hip-hop, a modern punk, az egesz televiziozas... kamu, kamu, kamu.
    A legtobb angolt frusztralja mar, hogy ennyi sok a bevandorlo, foleg, amikor felvilagositom nemelyiket, hogy jovore jonnek a romanok is... de errol nyilvanosan tilos nekik beszelniuk, marmint hogy nem tetszik nekik.
    Ami nyilvanos, az mar mind politikailag korrekt, vagyis nagyon messze van az igazsagtol. Sot, manipulativ liberalisan, nemzetromboloan, de ezt most inkabb nem is hozom fel ide. Ettol fuggetlenul is nagyon hazug MINDEN.
    Az emberek tobbsege nem latja ezt, nekik megfelel a felszinesseg, alkalmazkodnak hozza siman, meg jo is, hogy nem kell okosodniuk, minel butabbak, annal jobban be tudnak illeszkedni, annal inkabb valosagnak elik meg a felszines mázt.
    Magyarorszagon is ez van, csak esetleg meg kevesbe. De ami kesik, nem mulik...
  • Apollyon2 #22
    Szerintem meg az arrogáns, és agresszív embereket kéne felakasztani és cafatokra robbantani, akik olyan befordult és beszűkült látásmóddal bírnak mint te. Ha van egy profil hamis vagy nem hamis ismerősökkel azzal sem tudnak mit kezdeni.

    Azért azt majd megnézem, ha én mint normálisan adózót megtámad a NAV, hogy bakker miből mentél Balatonra? :D Ugyan, ne röhögtessetek már...

    Ha tele vagyok pénzzel és még adót is csalok hozzá, nyilván nem fogok mellé olyan képet felrakni magamról fb-ra, amin egy kádban ülök, viz helyett pénzzel :D

    LOL hogy mennyi paranoiás ember van itt, tisztelet a kivételnek:D
  • AgentKis #21
    Némi ellentmondást érzek a cikk címe és első mondata között!
    Aki nem használ közösségi platformokat (tovább megyek, aki ésszel használ) arról nem tudod meg hol/mikor fotózott, ha nem akarja... Tehát a bárki az igen csak túlzás. Mondják meg ugyanezt mondjuk anyósomról, vagy rólam!
  • AgentKis #20
    "ha olyan melód van, ami elveszik az őszinteség miatt, akkor vesszen csak, akkor értéktelen volt." Ha apuka tart el akkor ez igaz lehet, ha Te tartasz el másokat akkor nagyon nem. Ha pl. gyermeked ebédje a tét akkor hazudj, ha kell. Pláne egy hazug munkaadónak, mert azért valljuk be vannak ilyenek. (kb. a 95%-a...)
  • qrd0xQSt2rdvnu #19
    szerintem egyetlen szándékos hazugság sem nevezhető kegyesnek.
  • qrd0xQSt2rdvnu #18
    "Ha holnaptol egy ember ugy dontene, hogy marpedig O csakis igazat fog mondani, akkor hamar munkanelkul lenne, valoszinuleg bortonbe is kerulne es talan a kapcsolata is megszunne. De ami boritekolhato, lecsuszna a tarsadalmi rangletran, osszedolne a karrierje."

    Tény, hogy sokan hazudnak valamilyen mértékben. Bár sokszor ez inkább csak az őszinteség hiányát jelenti, mert ugye a hazudozás egyik véglete az, amikor csak titkolódzik valaki, nem ismer be mindent (még magának sem), a másik véglete a profi módon kivitelezett csalás és szélhámosság. Azért ez egy elég tág tartomány és nem kéne őket összemosni.
    Azért akadnak őszinte emberek és ha olyan melód van, ami elveszik az őszinteség miatt, akkor vesszen csak, akkor értéktelen volt. Ha börtönbe kerülsz, mert őszinte vagy, akkor ott nagy gáz van!

    "Aki oszinte, becsuletes, gerinces, az ma valahol a peremen van."
    Valóban, nem hivalkodóak, nem nyomulósak, nem vesznek részt rengeteg agymosásos dologban és ezáltal csak egy csendes rétege a társadalomnak. De azért nem annyira vékony ez a réteg, mint írásodból sejteni lehet.
  • fecg21 #17
    Én elsősorban nem magamról beszéltem, hanem magáról a munkahelyekről. Ott nekem szükséges volt időnként hazudnom, egyéb okok miatt, szar időbeosztás, családi ügyek stb. Amit sajnos a munkaadók java része telibe leszar, baráti vagy haveri társaságban nekem nincs szükségem a hazudozásra, és nem is szívesen tűrök meg magam mellett olyan ismerőst aki evvel él, a kegyes hazugság az megint más, bár ez is helyzettől függ hogy elfogadható e vagy nem.

    "Akik összevissza hazudoznak, azok _mindig_ mások elvárásainak akarnak megfelelni, és valami nincs rendben ott fejben."

    Ezzel csak egyetérteni tudok, így van. Az én fészbúkos profilomból sokmindent nem tudnak meg, a nevem van ott, meg egy baszott régi fénykép saját magamról, de javarészt Pierre Richard fiatalkori képét szoktam kitenni. :D Jó persze, még azt is látják melyik fészbúk integrációs oldalon jártam/járok-és ott miket irkálok, de ezt őszintén leszarom-mert s kinti világban is ugyanez a véleményem amit a fórumokon is hangoztatok az egyes témák/cikkek/egyebekkel kapcsolatban.
    Reklámok ellen ott a drága adblock :) , és nem osztok-nem lájkolok semmit.

    "Kielemzik az ismerőseid posztjaihoz küldött hozzászólásaidat minden témában, kikeresik a kedvenc kulcsszavaidat, amelyeket előszeretettel használsz, és máris kiderül, hogy milyen ember vagy te igazából."

    Csak azt elfelejted hogy az interneten egész máshogy viselkedik-nyilvánul meg a jónép.
    A szókimondóbb-szótlanabbnak, a butább-okosabbnak vagy okoskodónak, az erkölcsös meg erkölcstelennek tűnhet, de ez csak a látszat.

  • Szefmester #16
    Én is hazudtam már.. nem azt mondom hogy soha. De kissé más dolog az hogy ha odajön hozzád egy kétes alak és a pontos időt kérdezgeti (egy olyan környéken ahol pár méterre van nyilvános és működő óra is) és meg akarná becsülni a karórád/telefonod értékét. Annak nyilván azt mondom hogy nincs nálam semmi, és nem érdekel ha tudja hogy a képébe hazudtam. nem ismerem, nekem ő senkim. De a haverjaimnak nem szokásom hazudozni, ha téves infót kapok máshonnan és osztom meg velük akkor majd jön a bocsánatkérés, ha valami nem dicsőítendő akkor nem mondom el nekik, csak akiről tudom hogy nem fog lenézni miatta. nem vagyok érdekhaver, és már nincsenek is érdekhaverjaim.

    Nekem ha valaki véletlen árt az megbocsájtható (legyen az hazugság vagy tett), ha viszont szándékosan előre átgondoltan teszi ezt akkor az viszont visszakapja. pláne ha nekem abból bármi hátrányom származott.

    Főnökeimnek sem szoktam hazudni munkával kapcsolatban, nincs értelme. ha akarja akkor utánanéz vagy rákérdez másnál. Ahol a munkának látszata van ott nem tudsz hazudni. Ha pedig megpróbálsz, és bebukod, akkor sejtheted hogy a főnököd nem a te prémiumod fogja megnövelni ha lehetősége adódik rá.

    Ha pedig a hazudozást már életvitel szintjén folytatja, és nincs ember akinek ne hazudna, még úgy is hogy két perc alatt bebukhatja a dolgot ha utánanéznek, az bizony már mentálisan beteg. Nem is kicsit. Ennél csak az a rosszabb ha karizmatikus személy és befolyást szerez mások felett mert azok nem néznek utána a dolgaiknak. Láttam én már kapcsolatot széthullani azért mert telebeszélték a fejeket és egymásnak ugrasztotta a feleket.