Berta Sándor

Egyre több cég vonja be ügyfeleit a termékfejlesztésbe

A szakértők úgy vélik, hogy a közösségi platformok és a mobil eszközök segítségével megvalósuló információcsere olyan erősen fog hatni a gazdasági fejlődésre, mint korábban az iparosodás vagy a digitalizáció.

"Ez az átalakulás ugyanolyan meghatározó, mint a könyvnyomtatás feltalálása" - jelentette ki J.P. Rangaswami, a Salesforce vezető kutatója. Szintén ezt az álláspontot képviselte Dieter Kempf professzor, a BITKOM szakmai szervezet elnöke, aki közölte: jól láthatók ennek a gyors és nyílt kommunikációnak a széles körű hatásai. A BITKOM felmérése szerint a felhasználók és cégek kétharmada van jelen a közösségi hálózatokban, amiket aktív befolyásolási célokra használnak fel. Nem csak reklámokat és marketinganyagokat helyeznek el ezeken a platformokon, hanem felhasználják azokat a tömegek mozgósítására, a tartalom- és a véleménycserére is.

Egy másik felmérésből az derült ki, hogy a megkérdezettek 13 százaléka vett már részt a termékek ki- vagy továbbfejlesztésében. Ugyanezt a segítségnyújtást a válaszolók 25 százaléka tartja a jövőben elképzelhetőnek. Kempf hozzátette: nem véletlen, hogy olyan társaságok, mint a Dell vagy a Tchibo, már napjainkban is a felhasználók segítségét kérik. Rangaswami hangsúlyozta, hogy az ötletcserének köszönhetően a jövőben számos jó dolog jöhet létre, a gazdasági szempontból értékes erőforrásokat optimálisan oszthatják majd el az emberek. A cél a hatékonyság növelése. Az Amazonon már minőség alapján értékelhetik a látogatók a termékeket, mindez pedig Wikipédia-hatás.


Stephen Prentice, a Gartner piackutatója nem akart találgatásokba bocsátkozni azzal kapcsolatban, hogy az erőforrás-optimalizációnak milyen nemzetgazdasági hatásai lehetnek. Akik ezekben a folyamatokban szerepet vállalnak, azok nem elsősorban a pénzért, hanem az életérzésért teszik. Már rég nem az okostelefonokról vagy a tábla PC-kről szól ez az egész, hanem a köréjük szervezett gazdasági modellekről. Ezek egyaránt magukba foglalják a hardvert, az operációs rendszert, az alkalmazott programokat, a hálózatokat és a megosztott információkat. "A technológia olyan választási lehetőségeket adott nekünk, amikre korábban soha nem volt példa" - szögezte le a szakember.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vol Jin #2
  Ez a cégeknek csak nyűg. Egy bolond felhasználó bármikor képes egy lavinát beindítani, ha elkezd hőbörögni. :-)

  Amúgy a felhasználói igényeket már rég figyelembe veszik. Például a felhasználóknak sok problémát jelent a Flash, ezért többé nem támogatjuk. :-) Vagy például zavarja őket a cserélhető akkumulátor, ezért forrasztva lesz. :-)
 • Omega #1
  De utálom ezt a hype-ot:
  "A "szakértők" úgy vélik,"
  Milyen komolytalanok azok a szakértők, akik mindig úgy beszélnek, ahogy a szél fúj.
  "hogy a közösségi platformok és a mobil eszközök segítségével megvalósuló információcsere"
  Ki nem szarja le mit posztol a sok hülye cégek teljesen haszontalan reklámjaira, ez nem információ hanem zaj.
  "olyan erősen fog hatni a gazdasági fejlődésre, mint korábban az iparosodás vagy a digitalizáció."
  Semmi új sincsen ebben csak legfeljebb a kommunikácó csatornája változik meg, de kommunikáció eddig is volt cégek és fogyasztók között, legfeljebb a nem faszbúkon, hanem a cégek honlapján.
  <--(szakértő)