Berta Sándor

Évek óta lehallgatható Oroszországban a Skype

Orosz lapértesülés alapján a helyi belügyminisztérium és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) több éve képesek lehallgatni a Skype-on keresztül folytatott beszélgetéseket és megállapítani a telefonálók pontos tartózkodási helyét.

A Vedomosztyi orosz napilap közölte, hogy a Skype-beszélgetések lehallgatása évek óta bevett gyakorlat Oroszországban. Az újság forrásként Ilja Szacskovra, a Group-IB számítógépes biztonsági cég igazgatójára hivatkozott. "Emiatt az alkalmazottainknak tilos a fontos munkáikról a VoIP-szolgáltatáson keresztül beszélniük" - jegyezte meg Szacskov. Néhány IT-szakértő azt gyanítja, hogy a lehallgatásokat biztosító programmodulokat 2011, a Skype felvásárlása után építettek be a szoftverbe. A Microsoft 2011 májusában vásárolta meg a céget, egy hónappal később a Vedomosztyi arról számolt be, hogy az amerikai társaság kész átadni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak a Skype titkosítási algoritmusát. Majd 2011 júliusában ismertté vált az a Microsoft-szabadalom, amely lehetővé teszi a VoIP-kommunikáció lehallgatását.

Az úgynevezett Recording Agent alkalmazások segítségével lehallgathatók, ellenőrizhetők, rögzíthetők és eltárolhatók a Skype és más VoIP-szolgáltatók hálózatában folytatott beszélgetések. Ezeket a programokat el lehet rejteni akár egy routerban vagy egy szervezet belső hálózatában is. A Recording Agent akár egy olyan szoftvermodul is lehet, amely a telefonszerver és a hálózat közötti forgalmat figyeli. A szabadalmat 2011. június 23-án, vagyis egy hónappal a Skype felvásárlása után hagyta jóvá az amerikai szabadalmi hivatal.

Makszim Emm, a Peak Systems IT-vállalat igazgatója szintén azt hangsúlyozta, hogy a 2011-es felvásárlás után látták el a Skype-ot a lehallgatási lehetőséget biztosító modullal. Az újság emellett egy orosz hivatalnokot is idézett, aki kijelentette: a hatóságok számára nem jelent áthatolhatatlan akadályt a VoIP-beszélgetések lehallgatása. Sem az FSZB, sem az orosz belügyminisztérium nem kommentálta ugyanakkor a hírt. Az FSZB egyébként már 2011 januárjában biztonsági kockázatnak tartotta a technológiát és emiatt felmerült, hogy a Skype-ot, a Gmailt és a Hotmailt be is tilthatják Oroszországban. A népszerű VoIP-szolgáltatás lehallgatásának kockázata nem csak Oroszországban magas, nemrég arról számolt be a BusinessWeek, hogy kémkedik és megfigyel a Skype kínai változata.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #15
    Mert ugy hiszik ugye, hogy csak Oroszorszagban ? :P
    Az osszes nagyhatalomnal.
    Sot csak halkan megjegyeznem, peldaul a Microsoft Office is allami keresre a krealt dokumentumban signot hoz letre, amiben meg a gep MAC adress szama is bele van jegyezve.
    Szoval ilyenen nem kell meglepodni, hogy a nagytestver figyelni tudja minden lepesunket es kiskapukat tesz a szoftverekbe, hogy ellenorizhetni lehessen barmit.
  • endrev #14
    Anyátokat...! (Az ügynek szól, nem kommentelőknek.)
  • TokraFan #13
    Amihez a mikrofos hozzányúl, annak vége van.
  • teddybear #12
    Vagy eleve telepítettek egy lehallgató programot a delikvens gépére, és az egész problémát megkerülték. Így mindent lehallgattattak a gép mikrofonján keresztül, illetve a megfigyelhettek a webkamerán át, ami a gép körül történt.

    Ami pedig a titkosítást illeti, a kezdetektől fogva csak olyan program kereskedelmét engedélyezték az USA-ban, amihez az NSA valamilyen módon(hátsó bejárattal) hozzáfért. Ez már régen közismert tény.
  • Papichulo #11
    "2001 szeptembere ota az. Az nsa ekkor beallitott a ceghez es elkerte a root kulcsokat."

    2001-ben meg nem is volt Skype...
  • kvp #10
    "P2P volt, addig nem is lehetett lehallgatni."

    Le lehetett, csak a csomagok megszerzesehez az egyik fel vonalan kellett ulni, tehat fizikailag kozel. Ez ket pakisztani kozti beszelgetes eseten azt jelentette, hogy az egyik pakisztani szolgaltato adatkozpontjaig kellett menni. A p2p megszunese azt jelenti, hogy 1 fix usa-n beluli helyen is eleg figyelni. Backdoor nincs benne, root kulcs meg a technologia miatt kell. Es ez meg hatasosabb is.
  • btomi1980a #9
    Nahát... mik vannak?! Mindent lahallgatnak, minek ezt titkolni! pfff...
  • weine #8
    Hát ami a forgalomban kapható, az mind lehallgatható, ugyanis csak az mehet civil forgalomba, aminek a backdoorja a le van adva a három betűs helyeken.
  • evetke007 #7
    Amíg a MS (vagy inkább háttérben az USA kormány?) rá nem tette a kezét és P2P volt, addig nem is lehetett lehallgatni.
    Aztán jött a "vásárlás" -a központosított technológiával- és egy csapásra megoldódott pár vezető nagyhatalom megfigyelési problémája.
    Végül is aki végigkövette anno ezt a változást, az már "meglepődött" még 2011-ben
  • Amergin #6