Berta Sándor

Szigorúbban ellenőrzi az internetet Oroszország

Hatályba lépett Oroszországban az a sokat támadott törvény, ami a világháló eddiginél szigorúbb ellenőrzését teszi lehetővé feketelista és Deep Packet Inspection (DPI) eljárások segítségével.

Az új jogszabály többek között előírja, hogy külön listában kell összegyűjteni azokat az oldalakat, amelyekhez a hozzáféréseket blokkolni kell. A blokádokat minden esetben az internetszolgáltatóknak kell végrehajtaniuk. Hivatalosan ezeknek az intézkedéseknek az a céljuk, hogy megakadályozzák a gyermegpornográf anyagok, a drogok és az öngyilkosságot népszerűsítő tartalmak terjesztését.

A Wired kiemelte, hogy a letiltásokat nem csak a bíróságok rendelhetik el, hanem a belügyminisztérium, az állami drogellenes hivatal és a fogyasztóvédelmi hivatal is. A hatóságok által benyújtott kereseteket jogi szempontból soha nem fogják megvizsgálni. Az érintett internetes címeket egy különleges, jelszóval védett honlapon gyűjtik össze, a portálhoz csak az internetszolgáltatók férhetnek hozzá. A Ria Novosztyi hírügynökség arról számolt be, hogy az oldal már közvetlenül a létrehozása utáni napon hackertámadások áldozata lett.


A törvény bevezette a teljes orosz internetes forgalom ellenőrzését csomagszintű (Deep Packet Inspection) eljárások segítségével. Ugyan a jogszabály szövegében sem a fogalom, sem a DPI rövidítés nem szerepel, mind az illetékes ROSKOMNADZOR (az IT, a kommunikáció és a média ellenőrzésére létrehozott orosz hivatal), mind az ország legnagyobb online cégei egyetértenek abban, hogy az ellenőrzés a DPI nélkül nem valósítható meg. Az eljárás közel sem ismeretlen Oroszországban, hiszen már az elmúlt hetekben is ennek segítségével tiltották le a nagy visszhangot kiváltó Mohamed-videóhoz való hozzáféréseket.

Az internetszolgáltatók rendelkeznek a Deep Packet Inspection alkalmazásához szükséges feltételekkel, míg a mobilszolgáltatók már használják egy ideje a DPI-t a BitTorrent, a P2P-protokollok és a Skype blokkolására. A jövőben azonban az eljárás segítségével már minden orosz állampolgár internetezését ellenőrizhetik majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #7
    Dekódolja.
  • Wittgen #5
    Magyar vonatkozása: http://www.origo.hu/techbazis/20121106-novemberben-targyalja-az-orszaggyules-a-netcenzurarol-szolo-torvenyt.html
  • Wittgen #4
    Találó a fénykép. Inkább a politikai ellenfelek, kritikus hangok elhallgattatása a cél, a többi csak járulékos dolog.
  • Inquisitor #3
    Ja, titkos fekete lista. Gondolom amikor meg kikerülne véletlenül a lista, mint Ausztráliában, akkor néznének páran mit keres egy fogorvosi rendelő weblapja a listán ... És pont a ruszki hackerek nem fognak millió okos programot kidobni ezek megkerülésére?
  • NEXUS6 #2
    The BB is watching You!
    :)))
  • Kerub #1
    Iszonyatosan jó és kifejező a fotó a cikkben :)