Berta Sándor

Virágzanak az orosz hackerfórumok

A Trend Micro számítástechnikai biztonsági cég elkészítette a legújabb jelentését, amely az orosz kiberbűnözési fórumokkal foglalkozik. Egy napon át tartó DDoS-támadás már 30 dollárért is megrendelhető.

A Russian Unterground 101 című jelentésben Max Goncsarov átfogó képet fest le az orosz kiberbűnözésről. A helyi piacon spamküldés, személyes adatok, trójai programok és DDoS-támadások egyaránt megrendelhetők. Egy olyan trójai, amely minden kimenő és bejövő SMS-hez hozzáférést biztosít körülbelül 350 dollárért vásárolható meg. A DDoS-akciók ennél jóval olcsóbbak, a napidíj 30 és 70 dollár között mozog, míg az egy hónapon át tartó folyamatos támadások ára 1200 dollár.

A Trend Micro szakértői különböző fórumokon találták meg ezeket az ajánlatokat és szolgáltatásokat. Az egyik helyen egy hacker kínálta a saját fejlesztésű trójai programjait és más kártevőit. A kínálatban szerepelt egy olyan 1300 dolláros alkalmazás, amelynek a segítségével akár banki információk is ellophatók. De gyakorlatilag minden kapható. Egymillió spam már 10 dollárért megvásárolható, egy botnet ára 700 dollár, míg egy jelszólopó szoftver mindössze nyolc dollár.


A bűnözők rendkívül segítőkészek. Az orosz levelezőrendszerekben lévő postafiókok jelszavait már 16 dollárért megszerzik, ugyanakkor a Gmail-, a Yahoo!- vagy a Hotmail-jelszavak 160-350 dollárba is kerülhetnek. A felhasználói nevek és jelszavak összegyűjtésére hivatott álhonlapokhoz már 5 dollárért hozzá lehet jutni, s ugyanennyibe kerül egy európai útlevél lemásolása is. Utóbbi segítségével már bárki létrehozhat és ellenőrizhet egy PayPal-számlát.

Tavaly novemberben Rob Rachwald, az Imperva amerikai IT-biztonsági cég munkatársa hozta nyilvánosságra a tapasztalatait. Ő a világ legnagyobb hackeroldalát, a Hackforums.net-et tanulmányozta. A célja a hackerek által alkalmazott üzleti modellek megértése volt. Kiderült, hogy az Amex-adatok 8, a Visa-információk 6 dollárba kerülnek, de az Egyesült Államokban egy komplex csomag darabonként mindössze 2 dollárért megvehető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nlght #1
    Amíg a nagy IT cégeket nagyjából ellenőrizni tudja az Usa és a CIA és adatokat tud elemezni belőle, addig Putyin se fogja a kezét tördelni az orosz hackerek miatt, sőt... Az se véletlen, hogy linuxra akarnak váltani.