Gyurkity Péter

Végleg megszűnik az MSN

A Microsoft bejelentette saját azonnali üzenetküldő szolgáltatásának végleges leállítását, ezt követően pedig a korábban felvásárolt Skype veszi át a stafétabotot - a folyamat már elkezdődött.

A Microsoft a hivatalos Skype blogon keresztül jelentette be, hogy alig néhány hónapon belül bezárják saját platformjukat, hogy a jövőben minden tekintetben a szintén népszerű Skype szolgáltatására támaszkodjanak. A háttérben zajló változások már elindultak, a felhasználók pedig szintén kipróbálhatták az egységesítést szolgáló első opciókat.


2013 első negyedévében tehát a Messenger eltűnik, addig azonban még van némi idő arra, hogy az eddig WLM-et használók hozzászokjanak az új felülethez, a Skype esetében pedig megteremtsék a gond nélküli átállás feltételeit. A munka már megindult, hiszen az új Skype 6.0 a megszokott név/jelszó páros mellett lehetővé teszi a Facebook és Microsoft felhasználói fiók használatát is, ezzel pedig mind a közösségi platform, mind pedig a WLM alatt kialakított kapcsolati listákat elérhetjük a kliensen belül.

Az elmúlt hónapokban a háttérben azon dolgoztak, hogy egyre több funkciót vigyenek át a Messenger meglévő architektúrájára, vagyis a Skype hagyományos p2p gerince helyett a Microsoft saját megoldása veszi vállára a legtöbb terhet, ami egyelőre leginkább az üzenetküldést jelenti. Ma már a Skype üzenetek mintegy 80 százaléka a Messengeren keresztül talál utat a fogadó félhez, ezzel pedig jelentős mértékben leegyszerűsödött a mobil platformok (iOS, Android, Windows 8 és RT) bevonása és mindennapi alkalmazása.


A felhasználókat a blogbejegyzésben a Skype kipróbálására, illetve mindennapi használatára buzdítják, azzal a kitétellel, hogy a Messenger Kínában tovább folytatja majd pályafutását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #54
    Eddig is hajlottam a Gtalk ra való átállásra, de innentől kézenfekvő is lesz.
    Régen sokat használtam az MSN-t,de az elmúlt 3-5 évben egyre kevésbé.
    A Skype meg egyre távolabb áll tőlem.
    Kár érte, RIP
  • csaba93 #53
    Rohadnának meg....(csak ennyi a vélemény) jah és skype-t nem fogok használni átszokok a face-re akkor inkább... hülye marhák...
  • nefle #52
    Hát ez nagyon jó... komolyan nem értem miért kell ez. Lehet sokan nem használták, de én úgy gondolom még azért jelentős azoknak a száma is aki igen. Pl én és néhány barátom, akivel az msn-en keresztül szoktunk beszélgetni, képeket küldeni stb...
    Lehet a skype egy hiper-szuper program, de én akkor sem szeretem és utálom, amikor nem küldi el az üzenetemet...
    Én nagyon sajnálom, ha tényleg meg fog szűnni az msn! Nem tudom mire fogok váltani utána...
  • izotop #51
    ritka nagy gyökér lehetsz haver attól függetlenül hogy van némi igazad!
  • nlght #50
    az internet explorer-nek és az msn-nek nagyon hasonló a "storyja", a picipuha remekül ért ahhoz, hogy el felkapott programot hogyan lehet a szakadékba taszítani (mind2nél volt idő amikor szinte monopol helyzetben voltak a piacon, aztán rábízták vmi "szakemberre" a fejlesztést, aki "lenullázta")
  • atiwrc #49
    ""visszatérhet valamennyire az MSN korszak, aminek a facebook elterjedése vetett véget" Én inkább a 2009-es MSN-től várnák választ... Ahogy azt rányomták a népre azért az nemsemmi volt."

    Hát az tényleg durva volt, szerencsére nem csak nekem nem jött be az új kezelő felület. Pár óra keresgélés után meglett mit is kell variálni hogy működjön a 8.5ös, mai napig az van fent, semmi bajom nem volt vele. Nem kellet frissítenem se nem nyavajgott, miután a verziószámot felhúztam vagy 1230.5-re azthiszem :D Akinek a címe virust küldött letiltottam egy pár hétre+ szóltam neki máshol és utána tudtunk beszélni. 1 kezemen megtudom számolni hogy amióta használom(kb. 2002-2004) hányszor nem engedett belépni, vagy bármilyen más gondja lett volna.

    "A 8.5-ös volt a legjobban használható. Láttál valamit a gépen, ctrl+c majd MSN-be ctrl+v, és már át is ment. 2009-be feljött a megosztási szarság, ami már 3éve volt, most rágondolok és borsódzik a hátam tőle. Mivel ez amolyan kukás módszer volt, maradt a betallózás..."

    4-5 órát lehetett fent nekem a 2009-es, meg próbáltam valakinél egyszer a nem tudom hányast de már beépített facebook szarság is volt benne, a megszokott partnerlistát alig lehetett előkotorni.
    Mivel sokat küldözgettem fájlokat, képeket(printscreen-eket) nekem nagyon nem jött be a 2009es, meg az fotók átrakva balra körbehúzva színes szarral.

    "Van saját statisztikám az MSN használatról ismerősökkel mennyit beszéltem.
    Az jön ki hogy 2007 volt a csúcsév. 2008-ban bár sokan voltak fent, de én az első félévben kevesebbet beszéltem, majd második félévben 2009 harmadik negyedévéig ismét menetelt az MSN, de nagyjából fele annyit mint a 2007-es korszakba. 2009 október környékén jött az olló, kábé ekkor nyomták rá a népre a 2009-est hogy most már ideje volna a 8.5-ös helyett áttérni, azóta 10%-át csetelek csak rajta, és az addig 40-50fős online partnerlista is 4-5főre zsugorodott..."

    Nekem több mint 500 ember volt felvéve(engem kerestek általában, kb felük külföldi).Általában 80-100 ember mindig fent volt még a 8.5ös korszakba, aztán a 2009es után elkezdtek fogyatkozni, olyannyira hogy kb fél éve volt hogy jó ha 10 ember fent volt ezek közül. Rengeteg, főleg a magyar ismerőseim a facebookon lógtak( vagy csak bambák voltak a gépekhez és bekaptak msnen vírust és utána nem rakták fel.), de csak rájöttek hogy nem tágítok és soha nem fogok regelni az FB-re. Így az elmúlt hónapokban kezdtek visszaszállingózni az emberek, 20-25 ember egy időben fent, már már idei csúcsokat döntögettem vele :D

    Sőt régebben voltak olyan gondok hogy lassan küldte át a fájlokat,(nekem fontos mert sokszor dolgozunk csoportosan ilyen olyan game kiegészítőkön,és küldözgetni kell a fájlokat.) az elmúlt hónapokba, de talán 2012-be mindig kitudtam használni a net sebességemet és ment mindig gyorsan.

    Skype-ot is felraktam 2010 dec környékén mert egyik ismerősömmel csak ott tudtam beszélni, de fel volt véve 1 ember majd később még 4 akiből senki sincs fent és eszeik 110-120mb-t a memóriából? Msn meg 100-120 emberre is csak alig evett 30at. Mellesleg sokkal észrevehetőbben mutatta ha valaki belépett(a képek mutatása nekem nagy segítség ennyi embernél hogy most a 10 tomiból kicsoda is :D)

    Szóval én nagyon sajnálom, hogy megszüntetik az msn-t, akinek gondja volt vele, azoknál 90%ban a felhasználónál keresendő a hiba én úgy gondolom. (Én még a mai napig nem értem miért jó sokaknak hogy 2 havonta, félévente újra telepítik a gépüket, én windows csak akkor telepítettem eddig amikor új vinyót vettem, pedig nem pár éve van gépem, még egy p1es gépem is ott van a sarokba elrakva amin a sokat szidott windows ME rajta van már vagy 10 éve és mégis működik a gép ;)(legalábbis legutóbbi bekapcsoláskor nyár elején még ment.))
  • szaboi #48
    trillan óta csak röhögök az msn függőkön. már a 9 es is vacak volt, a 12 es meg a hatalmas méretével átláthatatlan kezelőfelületével meg abnormálisan NAGY erőforrásigényével ...

    ébredjetek már msn zombik, kismillió kliens van ami százszor jobb mint a lájv messenger. Pl. trillian kezel vagy 20 félét!! Egy programba kezelheted az összes kontaktodat ami alig eszik 20mb ot!!!!
    Saját példával élve. msn/gtalk/facebook chat/twitter/skype mind egy kontakt és mind egy programba kezelem. a legjobb benne hogy szerveren tárolja a beállításokat szóval elég egyszer beállítani aztán ahova felrakod a progit vagy böngészőből belépve látod.
  • Zombee #47
    A Windows 8-nak a SkyDrive-hoz kell a Live ID, azon keresztül tudsz csatlakozni, lesz benne tárhely, felhő alapú adattárolás, a beállításaidat is elmentheted - én személy szerint inkább mindent újra beállítok telepítéskor, nem fogom ezt kihasználni, bár egyelőre nem tervezek Windows 8-ra váltani sem.
  • narumon #46
    "ő apple fan, azért múlja alul mert gugli, a nagy ellenség."

    Te nem vagy normális. Mit érdekel engem a google meg az apple (mitől ellenségek ráadásul?). Egyszerűen csak van véleményem ellentétben veled, aki szerint mindenki marketing vezetett csak te látsz tisztán. (közben meg ugye tudjuk miket szoktál írni)
  • narumon #45
    "Nem, a Games for Windows nem MSN-t használ, az MSN azonosítód egyúttal a Live ID is, a GfW-nak az kell, meg a Windows 8 is használni fogja."

    Ajjaj és a win8 mire fogja használni? Az MSN azonosítóm (még régi) ugyanis megfekszi a live ID gyomrát nem enged bejelentkezni vele, újat nem tudok létre hozni mert a meglévő emailem már használatban van. 22-es csapdája. Létre kellene hoznom egy új email címet és teljesen új azonosítót csinálni így már lehet, hogy működne, de egyelőre inkább azt mondtam, hogy nem veszek olyan játékot ami csak ilyen módon akar működni. (És ilyenkor vicces, hogy Age of Empires Online ingyenes és sírnak, hogy alig játszanak vele - a forumon meg tele van, hogy még elkezdeni sem tudják az emberek a hülye Live ID miatt - ha egy cég ennyire semmibe veszi a usereket akkor meg ne rinyáljon)