Berta Sándor

Nő az orosz internetszolgáltatókra nehezedő nyomás

Az Orosz Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy nem csak a tiltott tartalmakat terjesztők sértenek törvényt, hanem azok is, akik lehetővé teszik az ilyen személyek internethozzáférését.

A The Moscow Times szerint az ítélet értelmében nehéz időszak elé néznek azok a helyi internetszolgáltatók, amelyek nem blokkolják a tiltott tartalmakhoz való hozzáféréseket. A legsúlyosabb esetben akár a működési engedélyüket is elveszíthetik.

A konkrét ügyben Pskov tartomány ügyészsége azt követelte a Rostelecom nevű szolgáltatótól, hogy blokkolja a különböző szerencsejáték oldalak elérését. A pskovi bíróság első fokon úgy döntött, hogy ugyan az online szerencsejáték-szolgáltatások működtetése tilos, de nem tilthatók meg a hozzájuk való hozzáférések. Az Orosz Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor ellentétes véleményen volt; az indoklás szerint a Rostelecom köteles műszaki szempontból arról gondoskodni, hogy a felhasználók többé soha ne kereshessék fel a tiltott portálokat.

Anton Maltsev, a Baker & McKenzie ügyvédi iroda munkatársa úgy vélte: eddig az internetszolgáltatók addig vártak a tiltott honlapokhoz való hozzáférések blokkolásával, amíg az adott platform fel nem került a hivatalos fekete listára. A mostani döntés viszont megváltoztathatja ezt a magatartást, s gyakorlatilag elősegítheti Oroszországban az öncenzúra megjelenését és elterjedését.

Oroszországban november elején lépett hatályba az a sokat támadott törvény, ami a világháló eddiginél szigorúbb ellenőrzését teszi lehetővé feketelista és csomagelemzési (Deep Packet Inspection, DPI) eljárások segítségével. A blokádokat minden esetben az internetszolgáltatóknak kell végrehajtaniuk. Hivatalosan ezeknek az intézkedéseknek az a céljuk, hogy megakadályozzák a gyermekpornográf anyagok, a drogok és az öngyilkosságot népszerűsítő tartalmak terjesztését. Az egyes oldalakat a bíróságok mellett a belügyminisztérium, az állami drogellenes hivatal és a fogyasztóvédelmi hivatal is elrendelheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyicks #5
    nálunk sem a szólásszabadságért ajvékolnak a libsik, hanem azért mert:
    -nem ők korlátozzák(amikor ők korlátozzák azt a szólásszabadság érdekében teszik)
    -nem csak nekik van szólásszabadságuk hanem másnak is
    -valaki olyat mond amivel ők nem értenek egyet -> tehát be kell tiltani
  • Zoltan21 #4
    A Pussy Riot banda neked nem rémlik?
  • AgentKis #3
    És ott vajon nem ajvékolnak ez ellen a libsik, mint nálunk a szólásszabadságért?
  • Linkout #2
    Inkább az a hibás, aki a nagykerben átvette a gyártótól a késeket és a néninek adta el. Arról már nem is beszélek, hogy a vaskitermelés tette lehetővé a kések gyártását... ez borzasztó.
  • galocza #1
    nagyon helyes.
    s ha végre leszúrom a hangoskodó szomszédot, remélem a kést eladó vasedényes nénit is leültetik velem együtt. megjár neki. ő a hibás, ha jobban meggondolom.