Berta Sándor

Lehallgathatják az oroszok a Skype-ot

Egy orosz lap szerint a Microsoft lehetővé teszi, hogy az általa nemrég felvásárolt VoIP-szolgáltatást lehallgathassák az orosz titkosszolgálatok, így elkerülik a betiltását az országban.

Meglehetősen érdekes és alighanem sok felhasználót megdöbbentő hírt jelentetett meg az orosz Vedomosztyi nevű napilap. Amennyiben az újság információi igaznak bizonyulnak, úgy a Microsoft komoly bírálatokat kaphat. A Vedomosztyi arról számolt be, hogy az amerikai társaság kész átadni az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) az általa májusban felvásárolt Skype titkosítási algoritmusát. Amennyiben ez megvalósul, úgy a helyi hatóságok belehallgathatnának az internetezők telefonbeszélgetésebe. A Microsoft várhatóan a Skype felvásárlásának lezárulta után nyújtja át a programkódot. A hírt átvette a Bloomberg gazdasági hírügynökség is.


Az amerikai szoftveróriás és az orosz hivatalok egyébként már régóta együttműködnek egymással. A konszern rendszeresen betekintést nyújt szoftverei forráskódjába az FSZB-nek, mint ahogy ezt a világ más tájain is megteszik a kormányzati szereplők számára. Vagyis a Skype kódolásának továbbadása beleillik az eddigi gyakorlatba, ugyanakkor az már most borítékolható, hogy a lépés alighanem óriási felháborodást fog kiváltani és a cég adatvédelmi bírálatok kereszttüzébe fog kerülni. Semmi nem garantálja ugyanis, hogy a KGB utódszervezetének számító Szövetségi Biztonsági Szolgálat nem él vissza a felhasználók adataival, illetve, hogy kizárólag a terroristák és a bűnözők telefonbeszélgetéseit hallgatják majd le.

A Microsoft közlése szerint az aggodalmak légből kapottak, és a titkosítás forráskódját semmiképpen sem adják át az FSZB-nek. Igaz, a tengerentúli cég a Vodomosztyi által megszellőztetett többi információt nem cáfolta a Bloombergnek. A hír különösen azért érdekes, mert az FSZB áprilisban felvetette a Skype, a Gmail és a Hotmail oroszországi betiltásának lehetőségét. Az illetékes kormánybizottság úgy döntött: a főhatóságok bevonásával alakítandó munkacsoportra bízza a kérdést és a javaslat kidolgozását október 1-re várja. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatot aggasztja, hogy ezek a rendszerek ismeretlen algoritmusokat használnak az információ kódolásához, és ezért úgy vélik, ellenőrizetlen használatuk biztonsági kockázatot jelenthet az ország számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #35
  sok ilyen van, ugyanis mindenki tenorista akinek bármi baja van a rendszerrel :))
 • Adenoma #34
  melyik az a marha tenorista, aki skypo-on tartja a kapcsolatot a társaival? :D
 • Tetsuo #33
  Kepzeld el, valoszinuleg Oroszorszagban Medvegyev mogott all Putyin, aki nem szereti, ha errol vagy mas "antidemokratikus" dolgarol irnak pl. ujsagirok vagy forumoznak fiatalok... ha ez neked uj, akkor Jo reggelt! ;)
  Persze, mondhatod, hogy ne irogassanak politikarol, meg egy ket dologrol es akkor nem lesz nagy bajuk. Nem is ertem miert olyan hulyek, hogy valtoztatni akarnak a rendszereukon vagy tajekozodni rola...
 • nlght #32
  Mert meg kéne, hogy legyen a magánélethez való jogod. Mert így csak a szabadság illúzióját kapod. Mo. eddig se a demokráciáról volt híres, simán lehallgatnak bárkit bírósági végzés nélkül. Rajtad kívül mindenkinek világos...
 • MsUser #31
  Ez nem hiszem hogy újdonság, eddig is megkaptak minden eszközt a titkos szolgálatok. Ha esetleg nem akkor tenorizmus gyanújával mégis, nehogy már ne tudjanak valamit megtenni mert a szabadságjogod vagy mi a szösz meggátolja őket Ha a kor..nyok azt tesznek amit akarnak kontolálatlanul az emberekkel olyan és annyi adót szabnak ki amennyit jónak látnak akkor támadnak média fegyverekkel amikor akarnak, akkor mit hisztiztek ez csak egy porszem a sivatagban. Használhatsz te bármit minden kontroll alatt van, van ami jobban és van ami kevésbé.
 • Vidra52 #30
  Majd használják az oroszok az ICQ-t. Én már régen azt használom és van olyan jó mint a skype vagy a messenger!
 • DjDano #29
  Mintha elmebetegek között lennék... Akinek nincs vaj a füle mögött mitől fél? Ha van akkor meg féljetek is! Ennyi! :)
 • wraithLord #28
  Arról nem volt szó, hogy csak az oroszok... Hanem most csak róluk van szó... :D De biztos lehetsz benne, hogy nem csak ők, és nem csak most. X)
 • Retechegér #27
  nem vártam mást
 • hdo #26
  Miért érzel kényszert arra, hogy az expert szót belefoglald minden mondatodba? :D