Gyurkity Péter

Kémkedik és megfigyel a kínai Skype

Egy egyetemen frissen végzett hallgató jóvoltából derült fény arra, hogy a kínai kormányzat - a korábbi pletykáknak megfelelően - valóban megfigyelésre használja a Skype helyi változatát.

A BusinessWeek cikkében arról olvashatunk, hogy a megfigyelés ténye egy amerikai hallgató munkája révén nyert bizonyosságot, aki mélyen beleásta magát a Kínában alkalmazott TOM-Skype forráskódjába. Kiderült, hogy az illetékesek egy folyamatosan frissülő lista alapján keresnek rá a kulcsszavakra, ezek megléte esetén pedig a teljes beszélgetést rögzítik, az abban résztvevők adataival együtt.

Fontos rögtön leszögezni, hogy az eddigi információk alapján a TOM-Skype kizárólag a szöveges eszmecserét, vagyis az azonnali üzeneteket figyeli, a listán megtalálható kulcsszavak után kutatva, a VoIP-beszélgetések tehát nem érintettek ebben. A friss végzősnek sikerült feltörnie a kulcsszavakat védő titkosítást, ebből pedig megtudta, hogy a listán többek között az "Amnesty International" és a "Tienanmen" kifejezések szerepelnek, ám ez folyamatosan bővül, hogy lépést tartsanak a friss fejleményekkel. Amennyiben egy kulcsszó szerepel a beszélgetésben, a teljes anyagot rögzítik, minden résztvevő azonosítóival együtt, mi több, az új verzióban immár az is lehetséges, hogy a TOM-Skype és a hagyományos Skype közötti kommunikációt is megfigyeljék.

Kínában a Microsoft és a TOM (egy helyi telekommunikációs cég) együttműködése révén elérhető az ottani változat. A redmondi vállalat most azzal mentegeti magát, hogy a közös vállalkozásban partnerüké a többség, ők a saját szakállukra módosították a programot, ahhoz nekik semmi közük. A TOM a helyi törvényeknek megfelelő, azokhoz illeszkedő változtatásokat vitt véghez, a jelek szerint az ő szervereiken tárolják az elmentett anyagokat, az egyelőre nem állapítható meg, hogy az amerikai fél mennyit tudott erről.

A megfigyelés ténye azonban szemben áll a Microsoft szólásszabadsággal és az információáramlás szabadságával kapcsolatos hivatalos álláspontjával, így várhatóan nem ez lesz az utolsó szó az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Jakuza1 #12
    Helyettem is nyilatkozhatnak ebben a temaban,hiszen veled ellentetben nem csak a hulyeseget terelik, hanem jol latjak a dolgokat, tehat meg is van a tobbesszam te szerencsetlen.
  • SanMaster #11
    Magyar változat készül már? Viktorkának nagyon bejövős lenne
  • Papichulo #10
    @Merces, @Tetsuo

    Mi ez a kiralyi tobbes? Vagy ti mind tobben hasznaltok egy szamitogepet es a kollektiva ugy dontott, hogy valaszol? Esetleg ti vagytok egy nagyobb csoport szocsove? :)

    btw: burden of proof, proving a negative, meg ugye az artatlansag velelme... ;)
  • Tetsuo #9
    A kerdes az, hogy NEKED mi a bizonyitekod arra, hogy meg nem lattal errevonatkozo bizonyitekot?!
    Csak nem kepzeled, hogy elhisszuk?!
    :D
  • Merces #8
    Azt hiszem nekünk nem kell magyaráznod miért kérdezted a konkrét kijelentés forrását...........
  • Macropus Rufus #7
    ha jól emléxem akkor a Google meg a keresések alapján jelentett. Vagy eleve nem is adott találatott az adott kifejezésre/szóra.
    Van egy olyan magyar mondás (amit valószínűleg ezért nem ismernek a jenkik), hogy az kiabál akinek a háza ég.
    Ma a jenkik azt hiszik, hogy ők a demokrácia netovábbja és ők az őrei is egyben. Aztán ott tartunk, hogy a globális megfigyelésekben (Echelon) vagy akár csak lokálisban (Skype, keresések szűrése, hátsó kapuk beépítése kormányzati kérésekre stb.) ők a vezetők. Mindetől és mindenkitől félnek. folyamatos paranoid állapotban vannak. Mindenkit meg akarnak figyleni és tudni akarják mit és miért csinálnak. És aztán egy ilyen bagázs mutogat egy komancs diktatúrára, hogy megfigyelnek. (mellesleg ez a diktatúra pénzeli a nagy demokrácia őrét is... ciki)
    A jenkik cégek gyerekmunkával állítanak elő dolgokat. Legyen az Nike, Adidas, vagy csak valamelyik dzsunka pc. Az Apple sem jobb se rosszabb mint az összes amerikai aki a távol keleti országok kiszolgáltatotságát kihasználja a saját javára. Vérlázító amikor egy ilyen tetű ország mutogatni kezd egy másik tetű országra, ahhelyet, hogy lapítani mint szar a fűben.
  • csimmasz #6
    Mondtam én, hogy az MS a Sátán kurvája!
  • Papichulo #5
    Nem azt mondom, hogy nem igy van! Mindazonaltal bizonyiteket meg nem lattam ra, ezert kerdeztem a konkret kijelentes forrasat.
  • sanyicks #4
    szerinted miért központosította az m$ az addig p2p alapú skypeot? Hogy vásárolhasson jó kis szervereket magának mert nem tud mit kezdeni a pénzével? Előtte még be is akarták tiltani a skypeot mert nem volt lehallgatható.
  • Papichulo #3
    "a nato tagallamok hozzaferhetnek a skype root kulcsahoz, tehat megfigyelhetik az osszes voip beszelgetest"

    Ez honnan jon? Ebben a nemregi cikkben csak talalgatas szinten beszelnek hasonlorol, semmi bizonyitekuk nincsen...