Berta Sándor

Gyengék az ARM chipes laptopok a Windows 8-hoz

Az Acer első embere szerint az első néhány hónapban az ARM-chipes laptopokon csak kevés babér fog teremni a Microsoft új operációs rendszerének és nagyon sok függ a szoftver észak-amerikai fogadtatásától.

J. T. Wang, az Acer vezérigazgatója elmondta, hogy az első időszakban biztosan nem kínálnak majd Windows 8 operációs rendszert futtató ARM processzoros notebookokat. Ehelyett a hordozható számítógépeikben inkább az Intel Ivy Bridge architektúrájára épülő processzorokat fogják előnyben részesíteni. ARM-chipeket kizárólag a Windows 8-as táblagépeikben akarnak használni. Mindez az előzetes tesztek után kristályosodott ki.

Az Acer a fejlesztőlaboratóriumában számos tesztet végzett és ezek során kiderült, hogy az ARM chipjei jelenleg még nem rendelkeznek a szükséges teljesítménnyel egy notebook zökkenőmentes működtetéséhez. Ez csak akkor valósulhat meg, ha már létezni fognak a 64 bites ARM CPU-k, mert csak azok fognak tudni lépést tartani az x86-os processzorokkal. "Az ARM egy újonc ezen a területen, fiatal és vonzó cég, időre van szüksége" - tette hozzá a menedzser.


Acer Aspire S7

J. T. Wang ezután kitért a Windows 8 várható fogadtatására is, azonban ebben a kérdésben meglehetősen visszafogottan és óvatosan nyilatkozott. Szerinte az új operációs rendszer végső sikere attól függ majd, hogy miként fogadják az észak-amerikai felhasználók. Ugyan a szoftver ősszel biztosan növelni fogja a PC-eladásokat, de a kezdeti magas vételára akár problémákat is okozhat. A Windows 8 iránt elsősorban az innovatív termékekre fogékony ügyfelek érdeklődhetnek majd. Az operációs rendszer csak akkor lehet sikeres Észak-Amerikában, ha legalább annyira népszerű lesz, mint az Apple termékei. Csak ha ez megvalósul lesz esélye arra, hogy a világ más régióiban is sikeres legyen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #48
    "A tőled idézett mondatok meg nem tőled származnak, vagy ha tőled, akkor is csak engem idéztél, vagyis végső soron egészen eddig magammal próbáltam meg értelmesen vitázni. "

    Ööö... Nem tőlem származó idézet, amit te idéztél úgy, hogy az én reagálásomra válaszoltál és én tőled idéztem... Ez így baromi kúsza :D

    "Tudod mit, mindenben igazad van! Minden kínai tabletgyártó hülye, hiszen úgyis csak dzsunkaminőségre futja tőlük, és selejtre termelik a tré gépeiket. Nincs kínai dual CPU dual GPU tablet 40 ezerért, nem is létezik, ne olvassak több sci-fit. "

    Legalább beismered, hogy a Dual Core CPU-s és Dual Core GPU-s gép 40ezerért hazai kereskedőtől scifibe illik :D Valóban van olyan, amiben mindkét elem megtalálható, ilyen például a Ainol Elf II is, amit te említettél. Csakhogy egy igen fontos szempont is szerepelt az ár mellett: ITTHON beszerezhető legyen. Ha egy kereskedő behozatja ezt a készüléket, mire minden költségét rászámolja (vám, szállítás, áfa, saját haszon), addigra ez a készülék már olyan 70 környékén jön ki a vevőnek. Nem véletlen az sem, hogy nem nagyon kereskednek olyan termékekkel magyar kereskedők, amik csak a gyártótól beszerezhetőek és nincs sehol se szakszervíz, se képviselet, mivel a magyar törvények szerint kötelesek 1 év garit adni hozzájuk, ami ha csak a gyártónál érvényesíthető, akkor baromi macerás és költséges. Egyszerűen nem éri meg. Szóval ha valaki magánemberként nagyon vállalkozó szellemű, akkor a gyártótól beszerezheti ezt a gépet durván 40ezer környékén, de akkor ez a szerencsejáték kategóriába illik, mivel a készülék lehet hibás, sérülhet szállítás közben, stb. Ha valaki közvetlenül a gyártótól rendel, az a saját felelőssége. Ezért is nem egy működőképes üzleti modell.

    Megjegyzem, itt megint egy olyan állítás szerepel, amit én nem tettem meg. Nem azt állítottam, hogy minden kínai gyártó hülye, sőt, nem is feltétlenül azt, hogy xar a minőségük. Csupán megemlítettem, hogy ezek javarészt noname termékek, nulla terméktámogatással nálunk. Ez pedig igaz is. Lehet, hogy nem rossz maga a minőségük, de ha neadjisten elromlik, nincs szerviztámogatásuk, lehet keresni a gyártót és megpróbálni vele egyezkedni. Ehhez minden vállalkozó szellemű, kidobni való pénzzel rendelkezőnek sok sikert kívánok. Általában az ilyen egyezkedéseknek az a vége, hogy ha a kedves vevő a saját költségén visszajuttatja a gyártóhoz a hibás készüléket, akkor a gyártó küld neki egy újat vagy megjavíttatja. Ez egy 150 dolláros készüléknél nem reális.
  • hungi #47
    Tudod mit, mindenben igazad van! Minden kínai tabletgyártó hülye, hiszen úgyis csak dzsunkaminőségre futja tőlük, és selejtre termelik a tré gépeiket. Nincs kínai dual CPU dual GPU tablet 40 ezerért, nem is létezik, ne olvassak több sci-fit.

    A tőled idézett mondatok meg nem tőled származnak, vagy ha tőled, akkor is csak engem idéztél, vagyis végső soron egészen eddig magammal próbáltam meg értelmesen vitázni.


  • lordsithlord #46
    "Nincs AMLogic dual core processzor:"

    Ismét egy oléyan dolog, amit én nem is állítottam. Te írtad, hogy A9-es Dual magos procival + MALI 400 többmagos GPU-val szerelt gép kijön már 40ezerből. Bedobtad az AMLogic nevét, gondolom mint olyan gyártóét, akinél ez igaz is. Erre írtam, hogy bukta, az egyetlen típusuk tabletből, ami kint is van a lapjukon, az ugyan valóban A9-es CPU-val szerelt, de az Single Core-os verzió, bár valóban, a MALI-400-as GPU a gépben Dual Core-os.

    Ramos W17pro : valóban, Cortex A9 Dual Core proci, de csak MALI-400 Single Core-os GPU

    Az Ainol Elf II valóban teljesíti mindkét kritériumot, nem tagadom, Cortex A9-es Dual Core-os CPU-val és MALI-400 Dual Core-os GPU-val szerelt. Ezt elismerem, hogy teljesíti. Ugyanakkor továbbra is áll, hogy alapvető kívánalmakat nem teljesít: nincs megfelelő támogatása (honlapját pl. lényegében csak rendelni lehet, a letöltési résznél van 2 link, ami kínai oldalakra lök és annyi), ha probléma van, hát rohangálhat a kedves vevő, mert Magyarországon még márkaképviselet sincs, sőt, hivatalos forgalmazó se, csak olyanok legfeljebb, akik ostoba módon kintről berendelik. Megjegyzem, kiszámoltam, szállítással, vámmal, kiskereskedelmi árréssel az életben nem jön ki 40ezerből, már csak azért se, mert ha csak a vámig számolom a dolgot, akkor is már majdnem 48ezer forintnál tart a kereskedő, és akkor még neki nincs is a dolgon haszna... Magánemberként valóban ki lehet hozni 40ezerből, de ott meg életbe lép az, amit a gariról meg az esetleges ügyintézésről mondtam.

    Azért elég érdekesnek találom, hogy te kereskedsz állítólag ezekkel a kínai olcsó cuccokkal, mégis ennyire irreálisan látod a dolgokat.

    "Minden programnál eldönthető, hogy hova települjön:
    Hát nem így van, a cyanogenmod ezért lett népszerű, többek között, mert kiválaszthatóvá vált az alapértelmezett telepítési hely, de csak akkor, ha volt az SD-kártyádon ext partíció akkor, amikor még ezt az Android hivatalosan nem támogatta."
    "Itt egy fejlesztői infó arról, hogy mit lehet és mit nem lehet külső helyre telepíteni:
    http://developer.android.com/guide/appendix/install-location.html#Compatiblity"


    Bizisten, ez már fájt... Megnéztem a listát és mit ad isten, hát nem a rendszerbe beépülő, ergó rendszereszköznek nevezhető elemeket tartalmaz... Azt hittem, az azért elég egyértelmű, hogy a rendszerelemek csakis és kizárólag a rendszert tartalmazó partícióra telepíthetőek, de látom, egyeseknek mégsem volt az. Megjegyzem, visszaolvastam, hátha rájövök, honnan jött ez a "Minden programnál eldönthető, hogy hova települjön:" rész, amit ugyan nem idéző jeleztél, de feltételezve, hogy egyből cáfoltad is, gondolom idézet akart lenni, de persze már megint nem találtam sehol ilyen állítást...

    Megjegyezném, hogy ha ezzel foglalkozol, akkor tudnod kellene, hogy nem csak a rendszer partíció és a bővítő kártya létezik, az újabb modelleknél már külön van rendszerpartíció (Installed RAM), van egy külön partíció, ami a programok és az adatok tárolására szolgál (Internal Memory), és van a bővítési lehetőség, azaz a memóriakártya. Ez nem is annyira új dolog, emlékeim szerint legalább 1-1,5 éve szinte csak olyan tablet volt a kezemben, aminél ez a memóriakiosztás. Valóban, a #31-es hozzászólásomban elírtam, az Installed RAM nem a telepített programokat tárolja, hanem lényegében az a rendszerpartíció. A jelek szerint egy kifejezést félrefordítottam, ez bárkivel megeshet, mea culpa ezért.

    "Pl ha már telepítettél Gameloft-os játékot, az sem kérdez semmit, csak azt, hogy letöltheti-e a szükséges játékfájlokat. Ha le van éppen választva a belső SD, akkor még csak nem is tudja a rendszerpartícióra telepíteni magát, hibával leáll..."

    Android 2.2-es verzió óta tudomásom szerint mindegyik app felméri, hogy a rendelkezésre álló tárhelyre felfér-e. Ezen felül ha jól tudom, az Android 4-esbe már azt is beleépítették, hogy a teljes program ne tudjon a rendszerpartícióra települni, szóval ha az SD esetleg le van választva, nem is fog települni. Szóval ez nem a Gameloft-os játékok érdeme, hogy nem engedik magukat a rendszerpartícióra telepíteni, hanem az oprendszeré. Ez amolyan felhasználó-biztos megoldás.

    "Nincs rosszabb, mint amikor valaki hülyeségeket állít, és még csak meggyőzni sem hagyja magát."

    Nos, erre csak egy dolgot mondhatok: nincs rosszabb, mintha valaki hozzáértőnek próbálja beállítani magát, ráadásul olyan állításokat cáfol, amik említésre se kerültek és így próbálja a vitapartnert hülyének beállítani... Ismét csak azt mondhatom, hogy ha már valamilyen állítást cáfolsz, legalább olvasd el, hogy tényleg úgy lett-e leírva, ahogy te azt cáfolod...

    Ha pedig tényleg kereskedéssel foglalkozol, javaslom, nézz utána, mire is van szüksége a vevőknek. Az ár nem minden, egy eszközt minősít az is, milyen támogatása van mind szoftveresen, mind pedig hardveresen (vagy ha úgy jobban tetszik, akkor úgy is írhatom, hogy lényeges a szerviz szolgáltatás és a termék szoftveres támogatása is).
  • hungi #45
    Nincs rosszabb, mint amikor valaki hülyeségeket állít, és még csak meggyőzni sem hagyja magát.

    Nincs AMLogic dual core processzor:
    http://www.marketwire.com/press-release/amlogic-unveils-market-leading-dual-core-armr-cortex-a9-processor-based-socs-next-generation-1641851.htm

    Vagy csak keress rá a ramos W17pro-ra, Ainol Elf 2-re... Ezek mind - mind kijönnek 40 ezerből postával együtt, ha megrendeled külföldről.

    Minden programnál eldönthető, hogy hova települjön:
    Hát nem így van, a cyanogenmod ezért lett népszerű, többek között, mert kiválaszthatóvá vált az alapértelmezett telepítési hely, de csak akkor, ha volt az SD-kártyádon ext partíció akkor, amikor még ezt az Android hivatalosan nem támogatta.

    Pl ha már telepítettél Gameloft-os játékot, az sem kérdez semmit, csak azt, hogy letöltheti-e a szükséges játékfájlokat. Ha le van éppen választva a belső SD, akkor még csak nem is tudja a rendszerpartícióra telepíteni magát, hibával leáll...

    Itt egy fejlesztői infó arról, hogy mit lehet és mit nem lehet külső helyre telepíteni:
    http://developer.android.com/guide/appendix/install-location.html#Compatiblity

  • lordsithlord #44
    Én ugyan nem kereskedek kínai tabletekkel, de rendszerinformatikusként van szerencsém néha tesztelni egy társasággal különböző eszközöket. Tableteket már többször is teszteltünk, Apple-től kezdve Alchor-on át Prestigio-ig és Samsung-ig elég sok típus került így a kezeink közé.

    A tapasztalatok elég vegyesek, csak pár általánosság van (ilyen pl. hogy az ARM proci néha nem is olyan akarékos, mint papíron lennie kellene, ahogy az is, hogy az Apple tagadhatatlanul vezető helyet élvez energiagazdálkodás terén).

    A gépeket többféle teszteknek vetjük alá, természetesen mivel nem egy labor vagyunk, mi a mindennapi használatnál előforduló helyzetekre teszteljük a készülékeket (úgy mint üzemidő, WiFi használhatóság, sebesség, stb.)
    Emellett elég nagy súlyt helyezünk arra is, hogy adott típusnak milyen a szervízellátása itthon.

    Ami szomorú tapasztalat: az olcsóbb gépeknél igen gyakran csak külföldön van szerviz, ez meghosszabbíthatja a javítást. Másik probléma, hogy igen gyakran itthon még ügyfélszolgálat sincs, akiknél érdeklődni lehetne, szóval a felmerülő technikai problémákat igen gyakran amolyan próba-szerencse módon lehet megoldani. Elég gyakori az is, hogy a szerviz csak úgy oldható meg, hogy a vevőnek saját költségén kell a készüléket a kereskedőhöz visszajuttatnia (ez mondjuk igazán a webboltoknál érdekes, ahol a futárt a vevőnek kell lerendelnie és fizetnie).

    Szóval továbbra is azt kell, hogy mondjam, hogy az olcsó kínai vacakok nem feltétlenül ténylegesen az olcsóbbak, legfeljebb a vételáruk kevesebb.

    Csatlakozom narumonhoz, szerencséd volt, hogy még nem akadtál hibás készülékbe. Én üzemeltetőként már belefutottam hibás szériába, mit ne mondjak, nem volt egy leányálom.

    "És az AMLogic amerikai cég, csak úgy elárulom..."

    No, ez most nem vili, hogy hogyan is került ide ez az AMLogic dolog... Mert ha a dual magos A9-re írtad, akkor bukta, a saját honlapjuk szerint is csak egy hagyományos 1GHz-es A9-es proci van benne. Valóban, a MALI-400 az duálos, de ugye te azt állítottad, hogy A9 Dual ÉS MALI-400 többmagos együtt kapható egy gépben olcsón...

    Kapásból mondanám, hogy a 40ezres A9-es még csak Single Core... De kíváncsian várom, melyik, Magyarországon támogatással rendelkező típus az, amiben van A9 Dual ÉS MALI-400 Dual, és mindez kijön 40ezerből...

    "És ugyanúgy, ahogy a Windows sem akar törölni, az Android sem fog felszabadítani találomra appok törlésével helyet a háttértáron...."

    Ismét egy olyan állítás, amit én nem is mondtam. Ugyanis törlésről szó se volt, pusztán annyit írtam, hogy ha kevesli a szabad memóriát, akkor leállít használaton kívüli appokat. Megjegyzem, ha elolvasd az általad idézett mondatot, ott is az van, hogy BEZÁRJA a nem használt elemeket, nem pedig az, hogy kitörli... Szóval ha már replikázol, sőt, idézed is azt, amire reagálsz, akkor legalább vedd a fáradságot és olvasd már el végig a mondatot, légy oly szíves...

    "A játékok vagy naig. programok vehetők példaként, 5-30MB maga az app, és a szükséges resources-t már eleve az SD-re tölti le első induláskor."

    Ez így ebben a formában nem valós. A helyzet az, hogy be lehet állítani, hogy hova kéred a töltést és a telepítést. A probléma nem is ezzel van, hanem azzal, hogy az Android nem direkt tárhelykezeléses, azaz míg a teljes file le nem jött, addig cache folyamatban van a rendszerpartíción. Ugyanez a helyzet a programok futtatásakor is, bizonyos elemek amolyan cache funkcióban szintén a rendszerpartícióra kerülnek. Szóval ez okozza az általam már leírt jelenséget, hogy a rendszerpartíción kevés a hely frissítés telepítésénél és ezt a használaton kívüli appok lezárásával igyekszik orvosolni.
  • narumon #43
    "Kínai tabletekkel kereskedek már egy ideje, és eddig 0 azaz 0 hibás darabot kaptam, és ugyanennyi jött vissza hibával."

    Mákod volt nem kicsi. Vagy nem az olcsókkal kereskedsz. Ami 30 alatt jön ki szállítással együtt azokból én már egy rakat szarral találkoztam. A jobb típusok meg olyan gagyik voltak kézbe véve, hogy egy jobb érzésű ember ijedtében elhajítja.
  • hungi #42
    A processzorról beszéltem, az volt 15$, nem a gép :)
    És az AMLogic amerikai cég, csak úgy elárulom...

    Kínai tabletekkel kereskedek már egy ideje, és eddig 0 azaz 0 hibás darabot kaptam, és ugyanennyi jött vissza hibával. Amit te is hangoztatsz, a mostani túlárazott tabletforgalmazók egyik leggyakoribb "érve": hülyeség.

    "Ezek az olcsó gépek, amikben A9 Dual Core van, mennyinél is kezdődnek? 100ezer forint környékén? " El vagy tévedve, 40.000-től indulnak...

    "Hiába bírná az eszköz maga egyéb erőforrásokkal egy app futtatását, ha az nem fér bele a szabad rendszerpartícióba, akkor fújható a dolog, nem fog beindulni."

    Jelenleg Androidra nincs olyan app, ami túl nagy lenne egy normál (mondjuk 512MB) méretű rendszerpartíció számára. Ha már tele lenne, arre amúgy is rengeteg megoldás létezik (app2sd és társai). A játékok vagy naig. programok vehetők példaként, 5-30MB maga az app, és a szükséges resources-t már eleve az SD-re tölti le első induláskor.

    "elég gyakori, hogy a gépek frissítéseket dobnak vissza memóriahiányra hivatkozva. Általában csak itt merült fel ez a probléma, a futtatásoknál, hacsak nem extra méretű hely szükségeltetne a dologhoz, az Android képes saját maga is helyet csinálni a nem használt elemek bezárásával."

    Már megint kevered a ramot és a romot, attól még a telepítendő alkalmazásoknak nem lesz több helyük, ha kevesebb app fut. Ugyanúgy, mint Windows-ban. És ugyanúgy, ahogy a Windows sem akar törölni, az Android sem fog felszabadítani találomra appok törlésével helyet a háttértáron....
  • dyra #41
    http://www.merimobiles.com/Teclast_A10t_ICS_4_0_3_HDMI_1GB_RAM_16GB_9_7_inch_p/meri4419.htm

    Haverom megrendelte 60 000 fájt neki. Teljesen elég és még jól is néz ki. A legtöbb ember iPad-nek nézi.

    Amikor próbálgattam , bizony azt mondtam nekem teljesen jó lenne, netezgetni olvasgatni játszogatni filmet nézegetni teljesen ok. Mivel céges környezetben nem tudom használni a táblát másra nekem nem is nagyon kellene. Szerintem a userek 90% le tudja fedni a szolgáltatásaival. Na most ha a Win8-as táblák drágák lesznek már el is buktak. Nem tudnak olyan szolgáltatást ami miatt azt venném és nem az olcsóbb táblát.
  • lordsithlord #40
    Nos, erre egyetlen dolgot tudok mondani: aki megveszi a kínai noname eszközt 1 év garival 15$-ért, az meg is érdemli, hogy esetleg szívjon vele, mint a torkosborz.

    Ezekről a kínai marha olcsó tabletekről nekem kapásból az Archos jut eszembe. Tényleg olcsóak, ezt nem is tagadom, sőt, az árukhoz képest marha erősek is. A probléma nem is itt kezdődik, hanem ott, hogy ha megnézi valaki a típushoz tartozó véleményeket, hát igen gyorsan meggondolja, hogy mi a jobb, az olcsó és erős kínai, vagy egy valamivel drágább, de nem kínai gagyi, ami esetleg még gyengébb is, de adnak rá 2 év garit és nem azzal kell kezdeni, hogy esetlegesen még a boltban a 3. gép működik csak rendesen, de az se bírja ki a 3 napot, vagy ha azt túl is éli, ha meghibásodik, a szervizelés a gyártónál történik, ami nagyon sokszor nem fér bele a törvényileg meghatározott 30 napba sem.

    De tovább mennék: ugye itt felmerült az ár kérdése is. Ezek az olcsó gépek, amikben A9 Dual Core van, mennyinél is kezdődnek? 100ezer forint környékén? Mindehhez még többmagos MALI-400? Ahogy körbenéztem, az egyetlen, itthon is kapható ilyen gép jelenleg a Samsung Galaxy új szériája, ami 140 ezer forint környékén indul. Az egyik érv az volt az ARM-es gépek mellett, hogy jelentősen olcsóbbak, mint Inteles társaik. Nos, 140-ért már lehet kapni Inteles gépet is, Tegra 2-es GPU-val, ami valamivel erősebb, mint egy MALI-400-as...

    Azt mondod, hogy az OpenGL miatt a grafikus különbségek nem számítanak annyira. Ebben nincs igazad. Illetve hogy pontos legyek, most még lehet, hogy nem számítanak, de ugye nem véletlenül kezdtek 3D támogatású GPU.kat beépíteni a gépekbe, a grafika egyre inkább előtérbe kerül a tableteknél is (lásd a játékok fejlődését). Márpedig ugyebár általában az emberek nem 1 évre vesznek informatikai eszközöket, előre kell gondolni arra is, hogy milyen eszközöknél kellhet a közeljövőben nagyobb erőforrás. A GPU az egyik ilyen eszköz, a játékokkal illetve az egyre komolyabb oprendszeres grafikákkal elkerülhetetlenül nő a GPU-k terhelése, ezzel együtt nő tehát a GPU igény is.

    Azt én sehol nem állítottam, hogy a telepített programokat tároló rendszerpartíció bárminek a sebességét is befolyásolná. Sőt, azt sem mondtam, hogy a telepített programok teljesen a rendszerpartícióra kerülnek, sőt, kifejezetten írtam, hogy csak egyes részek kerülnek oda. Az egyetlen állításom az volt, és ez igaz is, hogy a rendszerpartíció mérete sok dologban erősen befolyásoló tényező, ilyen pl. a futtatható alkalmazások száma és a használható frissítések mérete is, illetve az is, hogy mennyi és mekkora alkalmazásokat lehet az eszközre telepíteni és azon futtatni. Hiába bírná az eszköz maga egyéb erőforrásokkal egy app futtatását, ha az nem fér bele a szabad rendszerpartícióba, akkor fújható a dolog, nem fog beindulni. Tekintve, hogy a piacon lévő legtöbb gép 512MB-os rendszerpartícióval bír, aminek jelentős részét maga a rendszer használja (átlagosan a felhasználó számára olyan 40MB marad szabadon), elég gyakori, hogy a gépek frissítéseket dobnak vissza memóriahiányra hivatkozva. Általában csak itt merült fel ez a probléma, a futtatásoknál, hacsak nem extra méretű hely szükségeltetne a dologhoz, az Android képes saját maga is helyet csinálni a nem használt elemek bezárásával. De ha rendszerfolyamatról van szó (lásd frissítés), akkor simán kimerülhet az erőforrás, olyankor meg jön a "Sikertelen frissítési kísérlet, memória megtelt" üzenet.
  • hungi #39
    lordsithlord: azért elég durván vagy járatlan az Android oprendszer memóriakiosztásában, és a hardverben egyaránt. Pl. hogy befolyásolná már a telepített programokat tároló rendszerpartíció bárminek a sebességét?

    Plusz már kapható kínai Androidos tabletekben is duál magos, 1.5-1.6 Ghz-es kétmagos cortex 9-es (több gyártótól is), kettő vagy négy magos Mali400-zal. És mindezt 15$-os áron. Mennyibe kerül az atom proci? 45$? És ez csak a proci!
    És a tabletek grafikus teljesítménykülönbsége az OpenGL miatt sokkal de sokkal kevésbé gond...