Alex

Letölthető a Windows 8 Release Preview

Mindenki számára elérhető, szabadon letölthető a Windows következő generációjának utolsó előzetese, a Windows 8 Release Preview. A következő lépcső már a kész termék lesz.

A világ számítógépeinek több mint 90 százalékán futó Windows legújabb kiadásának utolsó előnézetét 14 nyelven lehet letölteni a http://preview.windows.com oldalról. A Windows 8 Release Preview elmossa a határokat a platformok között, érintőképernyős, illetve hagyományos billentyűzettel és egérrel vezérelt eszközökön egyaránt használható. 2012. február 29-i bemutatása óta a Windows 8 Consumer Preview-t, az operációs rendszer első előnézeti változatát több mint egymillió alkalommal töltötték le a kiadást követő első 24 órában. Ezzel a Windows 8 a legtöbbet tesztelt Microsoft operációs rendszerévé vált a vállalat eddigi története alatt. Az újabb előnézet kiadásával a Windows 8 fejlesztésének utolsó fázisába érkezett, amelynek következő lépcsője már a kész termék lesz. "Izgatottak vagyunk most, hogy a Windows 8 egy újabb mérföldkőhöz érkezett" - fejezte ki örömét Steven Sinofsky, a Microsoft Windows és Windows Live üzletágának elnöke.

A Windows 8 Release Preview-val egy időben új alkalmazások kerülnek a Windows Store-ba, az operációs rendszer alkalmazásboltjába. A Microsoft hónapok óta szorosan dolgozik partnereivel azon, hogy a boltban a világ minden tájáról publikálhassanak alkalmazásokat. A felhasználók hír és sporttartalmakat kínáló csempéket, játék és zenei Xbox applikációkat is találhatnak; ezen utóbbiak a már regisztrált Zune-accounttal szabadon elérhetők.


Az új alkalmazásokon túl a Microsoft fejlesztő mérnökei a tesztek alapján több tízezer változtatást hajtottak végre az operációs rendszer legutóbbi előnézeti kiadása óta. Az új változatban sokkal személyre szabhatóbbá vált az induló Metro-stílusú képernyő, könnyebben kezelhető a több képernyős nézet, egyszerűbb az alkalmazáskeresés a Windows Store-ban és új gyermekvédelmi beállításokkal lehet személyre szabni a rendszert. További fontos újdonságaként említhető a Consumer Preview-ban debütáló, a levelezést, a fényképeket és a kontaktlistát tartalmazó Metro-csempék funkciójának bővítése.

A Windows 8-cal debütáló új Internet Explorer 10 változásait főképp az érintőképernyős eszközökön érzik majd a felhasználók. Az érintőképernyőre optimalizált Adobe Flash Player-rel integrált böngésző mellett a felhasználók más alapértelmezett böngészőt is beállíthatnak. A Microsoft egy Magyarországot is érintő frissítési ajánlatot indít. Azok a felhasználók, akik 2012. június 2. és 2013. január 31. között Windows 7 operációs rendszert futtató új PC-t vásárolnak, kb. 4.500 forintért Windows 8 Pro változatra frissíthetnek a végleges operációs rendszer megjelenésekor. Az ajánlat részleteiről a későbbiekben adnak tájékoztatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xinosz #11
    Nekem bejött a rendszer, igaz engem is elég sokkolóan ért a start menü hiánya :), de driver-ek híján visszatértem a 7-re, remélem azokat is elkezdik lassan kidobálni!
  • MacropusRufus #10
    nem értem mi volt a gond a start menüvel.

    Véleményem szerint az XP olyan régi rendszer és olyan szinten beleivódott a userekbe a start menü, hogy sokan képtelenek lesznek megszokni, hogy nincs. Idegesíteni fogja őket, és áttérnek a winxp-re vagy win7-re esetleg linuxra (ha már úgy is újat kell tanúlni alapon). Egy átlag user semmi olyat nem használ ki amiért kellene váltania. Viszont ha vált, a bosszúság sokkal nagyobb lesz mint az elöny amit kap egy olyan rendszertől aminek a tudását kb. 10-15%-ban kiaknázza.

    Arról nem is beszélve, hogy olyan szintű a desktop változása, hogy könnyen lehet sok usernak meg fog fordúlni a fejében, hogy ha már úgy is újat kell tanúlni akkor kipróbál valami más nem MS rendszert.

  • sanyicks #9
    nem lehet. Valamelyik előző verzióig lehetett, de most már nem. Nem meglepő az m$-nél mindig az van hogy megmondják mi a jó a felhasználónak, és nem fordítva. (ahogy az epl-nél is )
  • MrGer #8
    Még az is lehet, hogy jó lesz. majd kiderül... Ami nekem új és az is marad, az a 'Windows Store' meg 'app store'... stb. Nekem van egy jól bevált kb. 80 programos könyvtáram, többségében freeware progik meg egy pár kalóz is persze... videovágásra, hangszerkesztésre, feliratozásra, képszerkesztésre, stb... én ezeket használom már majdnem 20 éve, mióra PC-m van... (persze fejlesztgetve meg cserélgetve, összeválogatva)... Van köztük 20 éves is (csillagászati adatokat számító)... én ezekkel jól elvagyok. lehet, hogy egypár igen régi, de megbízhatóan muzsikálnak... vesz a fene újabbakat, hogy tele legyeneke bugokkal és kezdhetem előről a megismerősüket. Ezekben megbízom, ismerem őket vakon... csak futtatni lehessen őket az úkj Windowsokon is, nekem nagyrészük kitart még elég sokáig..
  • mortep #7
    Remélem jól melléfognak és néhány év múlva eltünik a Microsoft, olyan gyorsan, hogy feljött....
  • xszolix #6
    Nem lehet kikapcsolni a metot és nincs Start menü.
    A metro a start menü.
    Van hagyományos asztal, amire lehet ikonokat pakolni, de a Start menünek még a nyomát is eltüntették.

    Meglepően könnyen felment a 12" Lenovó Edge-mre. Minden eszközt magától megtalált.

    A metro felületen hiányolom a testre szabhatóságot. A csempék nem szerkeszthetőek. Az összes beállítási lehetőség kimerül abban hogy kicsi vagy nagy csempe legyen. Sem a csempe szinét, ikonját stb nem találtam meg hol lehet állítani.

    tulajdonképpen tetszik, de rendszergazdaként rémálom lesz az egér gesztusok elmagyarázása a felhasználóknak.
  • narumon #5
    Most akkor ki lehet kapcsolni a metrot vagy nem?
  • messen #4
    Amíg elő lehet hívni más kezelőfelületet, hogy a konzervatívak vissza tudjanak még nyúlni a Start Menühöz, ha szükség van rá, addig ez a csempés felület tetszik. Pár év múlva már ez lesz idejétmúlt Mr. és Mrs. Átlagfelhasználónak, mint anno a Start Menü tette elavulttá a win3-as széria Program Manager-ét és ahogy az tette elavulttá a DOS parancssorát.
  • Munch #3
    Apple-Android majom keverék :\
  • xido #2
    "akkor most kiosztom a dolgozatokat..mindenki kapcsolja be a tabletet" :)