Berta Sándor

Túl gyorsan indul a Windows 8

A Microsoft új operációs rendszere - a megfelelő hardveren - akár kevesebb, mint 8 másodperc alatt is képes lesz elindulni. Mindez néha zavaró lehet egyes felhasználóknak.

A mindössze 8 másodperc azért lehet túl kevés, mert ha valaki be akar lépni a BIOS-ba vagy az UEFI menüjébe, akkor nagyon gyorsnak kell lennie hogy meg tudja szakítani a Windows bootfolyamatát. Egy a Windows 8-hoz kifejlesztett PC-n tesztek alapján alig 200 ms ideje marad egy felhasználónak arra, hogy az F2, az F8 vagy az F12 lenyomásával megszakítsa a bootolást és eljusson az UEFI menüjébe. Ez az idő annyira kevés, hogy gyakorlatilag a szerencse kell a megfelelő pillanat elkapásához.


A problémával a Microsoft munkatársai is tisztában vannak, ezért igyekeznek bootlehetőségeket kínálni a felhasználók számára. A fejlesztők az összes indulási opciót egyetlen menübe integrálták, így egy helyen érhetők el a startnehézségekkel kapcsolatos megoldási javaslatok éppúgy, mint a fejlesztőknek szánt eszközök. Emellett ide került az USB-kulcsokról való bootolás és az alternatív operációs rendszerek elindításának lehetősége is. Az előbbit viszont csak az UEFI-s rendszereknél lehet majd kiválasztani. A BIOS-szal rendelkező számítógépeken a bootfolyamatot az F2 vagy az F12 gombok lenyomásával lehet megszakítani.


Amennyiben a Windows 8 nem töltődik be, úgy a rendszer automatikusan a bootlehetőségeket kínáló menübe tér vissza. Ugyanaz a helyzet akkor is, ha a Windows 8 rendben betöltődik, de használhatatlan, mert például az egyik meghajtóprogram nem indul el. A bootlehetőségeket felvonultató menü a Windows Recovery Environment (WinRE) része lesz és teljesen le lesz választva az operációs rendszertől, ráadásul saját meghajtóprogramokkal fog rendelkezni. Így a WinRE-t nem érintik a Windows 8 esetleges változásai.

Problémák esetén ugyan az operációs rendszer megpróbálja kijavítani a hibát, de ettől függetlenül a felhasználóknak mindig hozzáférhetnek majd az összes bootlehetőséghez. A Troubleshoot menüpontban lévő Advanced Options rejti a rendszer-visszaállítást, továbbá a rendszerképkészítő, az automatikus javító, a parancssor, az UEFI firmware beállítási és a Windows Startup beállítási funkciókat. Utóbbiban lehet kikapcsolni a védett üzemmódot, az alacsony felbontású videomódot, a biztonsági szoftverek elindítását, valamint azt, hogy a rendszer egy hiba esetén automatikusan újraindítsa magát.


Az már tavaly áprilisban kiderült, hogy hibrid boot funkció kerül a Windows 8-ba. A hibrid boot lehetővé teszi a program gyorsabb indítását. A funkciót a felhasználók kapcsolhatják ki és be. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a funkció bekapcsolásával az operációs rendszer rendkívül gyorsan, "szinte azonnal" betöltődik. A Windows 8 akár 70 százalékkal is gyorsabban elindul majd, mint az elődei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lordsithlord #69
    Az nem megoldás, hogy mindig jelenjen meg a menü, hiszen ez teljességgel felesleges lenne. Ezt a menüt amúgyis csak akkor használjuk, ha a rendszer megborul és vagy automatikusan helyreállítható az utolsó mentésből a működőképes rendszer, vagy valamelyik hibajavító mód segítségével mi magunk helyre tudjuk hozni a károsodást.


    Egyébként maga a Win5 pokoli gyors tényleg, otthoni tesztelésnél azt találtam, hogy erőforrásokból olyan 75%-át használja a Win7 szükségleteinek, sebességben viszont legalább dupla olyan gyors. De valóban, ez majd változni fog a patch-ek megjelenésével
  • Bannedusermail #68
    Nem hiszem, hogy átment neked, hogy mi a problémám.
    Olvasd el mégegyszer! :-)
  • SchumiBacsi #67
    "Nem igazan ertem a microsoft-ot. A google ezt ugy oldotta meg, hogy ha bekapcsolas kozben lenyomva tartunk egy gombot, akkor megy a szerviz menube."

    Nahja sztem senki nem érti őket... "modernebb" lesz és ez a lényeg, az hogy fosabb mit számít az.

    Amúgy valakinek ha van kedve nyugodtan tolmácsolhatja nekik az 5letemet, szegényes az angol tudásom hozzá (mielőtt dollármilliókat költenek a megoldásra):

    Ha már ilyen túlságosan gyors az oprendszer (kábé az első nagyobb adag update-ig lesz az...) írjanak bele egy parancsot melynek eredménye egy 10mp-ig megjelenő menü, az indítás előtt a következő lehetőségekkel:
    -Windows szokásos indítása [1es gomb]
    -Windows csökkentett mód indítása [2es gomb]
    -Windows setup [3as gomb]

    Windows szokásos módon indul 10mp-en belül...

    Ez utóbbi sor egy számláló, ami akkor jó ha valaki otthagyja ezt a nagyon gyorsan induló rendszert. Értelemszerűen 10mp-el a menü indítása után ha nem érnek hozzá érdemben, akkor elindítja az oprendszert.

    Ehhez nem kell sem tanulmány sem kutatás csak egy kis ész.
  • kvp #66
    "Tehát az alapkoncepciója az volt, hogy milyennek kellene lennie egy OS-nek, ha a mai hardverek évtizedekkel korábban léteztek volna a számítástechnika őskorában is."

    A xerox parc alto gepe hardveresen 16 szalu volt. Ehhez kepest semmi ujat nem talaltak ki. A legtobb os egyebkent tamogatja a tobb mag hasznalatat, csak a fejlesztok nem hasznaljak ki, mivel nem teszi kotelezove a rendszer. Hozzateszem, hogy az android api pl. kotelezove teszi, azaz pontosabban lehetove teszi es az adott implementacio donti el, hogy eppen hany szalon megy. A fejlesztoknek meg ugy kell megirniuk a programokat, hogy ez mukodjon is. Ha nem szalbiztos a kod es ezt eszreveszi a rendszer, akkor hiaba van csak 1 mag es hiaba lenne jo 1 magos kornyezetben, a runtime kivetelt dob. Persze nativ c-s modban ez a vedelem nem mukodik.

    Egyebkent a beos-bol van open source valtozat, de nem tul nepszeru:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Haiku_(operating_system)
    (az eredeti os-t meg erdemesebb virtualis kepre pakolni ha valaki nosztalgiazni akar)
  • Bannedusermail #65
    "nem kell specko hardver.
    Az egyik tesztvasam (szokás szerint) Toshiba SatellitePro4600
    (CeleronIII 665Mhz + 324Mb RAM, 40Gb HDD) és kell neki kb. 2sec addíg, hogy megkapjam a desktopot. Nem egy új rendszer ez igaz, de verhetetlen ha a start/stop időt nézzük."

    Aktívan használsz BeOS-t?
    Nem régi az már egy kicsit? Nem kritikai észrevételnek szántam, csak érdekel, hogyan szerzel be hozzá drivereket az új cuccokhoz, a böngészőjéhez Flash-plugint, új, azóta kitalált kódekeket a videókhoz, stb.
    Az is probléma, hogy a legtöbb BeOS program nem is BeOS program, hanem csak berhelt linuxos appok, amik csak annyira vannak toldozgatva, hogy induljanak a BeOS alatt, merthogy POSIX kompatibilis a lelkem. Értem ez alatt, hogy a kinondottan BeOS szolgáltatások nincsenek bennük használva. Manapság ugye vannak négymagos procik, amik multithreadel nyolc magnak látszanak. Ez meg ugye kimondottan erőssége lenne a BeOS.nek, mert a saját API-ja nem programokat lát, hanem minden funkciót külön alkalmazásnak, amik csak úgy véletlen összedolgoznak. Bocsánat, ha dilettáns módon fogalmaztam, de a lényege az, hogy a BeOS-t direkt úgy írták, hogy sokszálasak legyenek a programok, tehát a programozónak nem kell agyalnia, hogyan oldja meg a saját programja szétdobását több magra, nem kell agyalnia meg trükköznie, mert ezt alapból nyújtja neki a rendszer. Ami például egy olyan OS-nél, aminek az alapjait korábban lefektették, nem így van. Tehát az alapkoncepciója az volt, hogy milyennek kellene lennie egy OS-nek, ha a mai hardverek évtizedekkel korábban léteztek volna a számítástechnika őskorában is. Így kompromisszumok nélkül kidobtak mindent a fenébe, és az alapoktól újraírták a UNIX-ot.

    Én anno vagy 10 éve, amikor a BeOS Personal Editiont elérhetővé tették, agyaltam egy keveset, hogyan lehetne feltenni a gépre, hogy partícióról fusson, és ne a demo változat egy image fájlból, amihez egy bootloadert kellett indítani floppyról. A trükk az volt, hogy létrehoztam a demo alatt egy szabad partíción egy BeFS fájlrendszert, arra átmásoltam a BeOS klónozó funkciójával az image teljes tartalmát, utána meg a bootman progival, ami a BeOS része, készítettem egy bootmenüt.

    Éppen most nosztalgiáztam, hogy felrakom a BeOS-t.

    Na mondom, essünk neki. Első lépésként felnyomtam a Demo BeOS-t (BeOS PE), de az sem indult. Mármint települt, de a bootloader floppy, amit készítettem vele, nem ismeri az NTFS-t. Gondolom én, hogy ez lehet a baj, mert amikor indul a floppyról, hogy betöltse a vinyón lévő image-t, akkor nem találja.

    Szóval te hogyan raktad fel a gépre?

    A BeOS PE-t berjlted valahogy, vagy szadaddá tették az egészet a csőd után?
    Érdekelne, mert linuxot vagy Win98-at nem raknék fel csak azért, hogy felrakhassam a BeOS-t is.
  • Bannedusermail #64
    Nekem erről a Gazsi jut eszembe, aki a falból kilógó vezetéket megfogja, megrázza az áram, és csak annyit mond-

    Gyors vagy gecó, gyors vagy vazze!

    Szóval ez egy műproblémás önfényezés, ahol azt hintik el, hogy az a baj, hogy túl gyors lett ez a Windows.
  • Bannedusermail #63
    Két nap nem volt elég ahhoz, hogy kijavítsák a mindenféleképpen fordítási hibát, hogy nem a BIOS-ról van szó, hanem a Wimdows saját indítómenüjéről, mint például a csökkentett mód? Ezt még az egypontnullás Gizike is látja, itt meg cikket írnak bétarealize sajtósegédmunkások?
  • hdo #62
    Arról, hogy a Microsoft van olyan idióta, hogy elvből nem lassítja le a boot folyamatot azzal, hogy mondjuk ad szolíd 2 másodpercet az F8 megnyomására, inkább automatizált folyamatokkal elrabol akár 20 percet is az idődből adott esetben, akár feleslegesen is!
  • gothmog #61
    Tehát akkor tulajdonképpen miről is beszélünk?
  • hdo #60
    Tévedés, ha a boot folyamat megszakadt, akkor magától el fog indulni a startup repair.