Berta Sándor

A HTC-t kizárták a Windows 8-as táblák fejlesztéséből

A Microsoft nem szeretné, ha a tajvani gyártó is piacra dobna Windows 8 operációs rendszert futtató táblagépeket, ezért a céget kizárták a Windows RT fejlesztéséből is.

Az információt - bennfentesekre hivatkozva - a Bloomberg gazdasági hírügynökség közölte. Az amerikai cég azzal indokolta a döntését, hogy a HTC nem tudna elég Windows 8-as tábla PC-t eladni és ráadásul nem rendelkezik kellő tapasztalatokkal a táblagépek tervezése és készítése területén. A HTC fejlesztői felajánlották, hogy optimalizálják a Windows RT kezelőfelületét úgy, ahogy az Android esetében is tették, ebbe azonban a Microsoft nem egyezett bele. Így az első megbeszélések után a két fél képviselői felálltak a tárgyalóasztaltól.

A Bloomberg szerint mindez azt bizonyítja, hogy a Microsoft nagyon precízen ellenőrzi az első ARM chipre épülő Windows 8-as készülékek számát. Az előzetes egyeztetések során kifejezetten azokat a partnereket választották ki, akikről úgy gondolták, hogy van elegendő tapasztalatuk a tábla PC-kkel, illetve képesek lesznek elég terméket értékesíteni.


A HTC nagyon erősen gépeire szabja az operációs rendszert

Az érvekkel nehéz vitatkozni, hiszen a HTC jelenleg csupán kettő táblagéppel van jelen a piacon, ezek közül az egyik a Flyer, ami Android operációs rendszert futtat. A készüléket tavaly februárban mutatták be és 2011 júniusa óta kapható. Emellett az Egyesült Államokban és Kanadában tavaly szeptember óta elérhető még a 10,1 collos érintőképernyővel rendelkező Jetstream is, amelynek az operációs rendszere az Android 3.1. 2011 novemberében Peter Chou, a HTC első embere azt mondta, hogy az idén új tábla PC modellt dobnak piacra, amit egyedivé akarnak tenni. Fontos cél ugyanis a fejlesztés során, hogy a végeredmény nagy mértékben különbözzön a konkurens gyártók termékeitől.

A döntés egyébként azért meglepő, mert a HTC a Microsoft egyik legkomolyabb partnere, jelenleg is hét olyan okostelefont kínál, amelyeken a Windows Phone fut. A két cég már régóta szorosan együttműködik. Frank Shaw, a Microsoft szóvivője csupán annyit mondott, hogy a HTC mind most, mind a jövőben erős szövetségesük. Ugyanakkor a tajvani vállalat aligha tett le arról, hogy Windows 8-as tábla PC-ket fejlesszen ki, azonban ezeket minden bizonnyal csak jövőre dobja piacra. Sally Julien, a társaság amerikai szóvivője csupán annyit mondott, hogy továbbra is támogatni fogják a Windows jövőbeli verzióit és nem árult el részleteket a termékterveikről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ferrer #15
    *átszerkesztették
  • Ferrer #14
    Jó a metro felület, csak nézzétek meg, mennyivel érdekesebb, "élőbb" lett az Android market, mióta a felületét átszerkesztette Metro-koppintósra. Én inkább azt mondom, hogy mobilon jó a metro, desktopon viszont NEM.
  • galocza #13
    arra gondoltam, amit már többen érintettek alant, hogy az ms részesedése a mobil eszközök piacán lassan jelképes (nyilván mínusz laptop). a cél - gondolná az ember - a piac(vissza)szerzés kellene hogy legyen, nem pedig potenciális (s hiába viszonylag új fiú itt, komoly és szép tortaszelettel rendelkező) partnerek elmarásával.
    lehet, hogy a gyengélkedő nokiára építenek, s úgy gondolják, hogy akkorát tudnak letenni az asztalra, hogy mind a nokia, mind a winmo név újra szép lesz. de nagy az arrogancia, és túl nagy az android részesedés, így buktát jósolok.
    pedig szeretnék majd megint wines htc-t ha a mostani meghal, meg amúgy is jót tenne a piacnak egy kis verseny.
  • karesz6 #12
    Így is fel lehet fogni. Alapvetően tetszik A GUI val pedig nem annyira nehéz megbarátkozni tekintve hogy tényleg jól használható. Kíváncsi leszek majd a "harcra kész" változatra egyszerre pc n és ARM kütyükön.
  • DjDano #11
    Nincs ebben semmi meglepő, az Androidos táblákkal ellentétben itt tényleg a minőség az elsődleges szempont, okostelefon fronton nagyágyú a HTC, de tábla pc területén úgymond zöldfülűek.

    karesz: Én inkább egyszerűnek és letisztultnak nevezném, de ha "belakod" a képernyőt akkor már színes lesz és abszolút nem csúnya.
  • karesz6 #10
    Amit leírsz mind igaz csak az MS azt nem veszi figyelembe hogy itt nincs monopól helyzetben mint a pc piacon. Nem fog mindenki úgy ugrálni ahogy ő fütyül. Ha nem kérnek a HTC ből akkor majd használnak több androidot. PC n a windows nak nincs reális (általánosan elfogadott) alternatívája. Ha az MS mond valamit PC téren az úgy is lesz vagy nem lesz sehogy. Táplagépek terén más a szitu. Ott vagy rettenetesen rugalmasnak és nyiltnak kell lenni mint az android vagy pedig rohadtul menőnek mint az apple. Egy rugalmatlan zárt és valljuk be kifejezetten gagyi külalakkal és rendszerrel ami még pénzbe is kerül nehéz lesz eredményeket felmutatni.

    Csak abban az esetben tudom elképzelni hogy ez a windows phone életképes lesz ha nagyon odaverősre megcsinálják a pc és a mobil integrációját. Nálam win8 van a gépen és kifejezetten tetszik. Azt el kell ismernem hogy azok a csempék borzalmasan rondák és az első gondolat hogy a GUI ra max 1 órát szánhatott egy gyakornok viszont kétségtelenül praktikus pc n is. Sokkal gyorsabban lehet navigálni mint a startmenüben és nem zavaró a működése csak a küllem rohadtul gagyi.
  • lordsithlord #9
    Itt inkább a forráskód védelméről lehet szó. Az MS hajlamos arra, hogy a forráskódot saját maga kezelje és szükség szerint módosítsa. Ez a PC piacon jó stratégia, azonban a tableteknél komoly hátrányt jelent, hiszen a gyártók előszeretettel alakítgatnak a gépeikre kerülő oprenmdszereken, optimalizálják őket az adott típushoz, hogy gyorsabb és stabilabb legyen.

    Másik fontos szempont, hogy ha az MS-nél van a teljes fejlesztési jog, jobban belelát az üzletfelei statisztikáiba, hiszen minden fejlesztési igény rajtuk keresztül kerül érvényesítésre. Ez az MS szempontjából komoly stratégiai fegyver, hiszen így a gyártókkal szemben van egy olyan eszközük, amivel igen komolyan érvelhetnek (konkrétan gond nélkül alkalmazhatják a "vagy fizetsz, agy nem használhatod a gépeiden az én rendszeremet és fejlesztéseimet" stratégiájukat).

    A Win8 igazán akkor lehet nyertes a tablet piacon, ha sikeresen debütál a PC piacon. A kettő szorosan összefügg, hiszen a teljes Win8-as stratégiájuk arról szól, hogy az eszközökön közös oprendszer fut és ez egy egyedi dolog. Az ötlet jó, azonban komoly szépséghibákkal küzd (pl. azzal, hogy a PC-ken nem fogadják túl nagy lelkesedéssel az érintő képernyőre optimalizált METRO GUI-t). Ha túl tudnak a saját árnyékukon lépni és végre a felhasználók igénye lesz az elsődleges, nem pedig az, hogy ők mit is akarnak, akkor a Win8 hatalmas siker lehet, hiszen hihetetlenül jól optimalizált rendszer (erőforrás fogyasztása alig 50%-a a Win7-ének!). Ha azonban továbbra is ezt az "eszi, nem eszi, ez van" stratégiát folytatják, hiába egyedi a megoldásuk, a Vista sorsára fog jutni.
  • who am I 7 #8
    szerintem meg, nem akarják, h valakai helyre rántsa a f0s csempés gui-t.Még a végén normálisat csinálnának...remélem ez a moslék w8 hamar eltűnik a süllyesztőben.
  • who am I 7 #7
    jézusom...
  • MacropusRufus #6
    Az MS itt is azt jatsza, amit a pc piacon: te hasznalhatod az op.rendszerem, a masik meg nem. Egy a gond: mig a pc piacon meghattarozto pozitcioja van, a mobil/tablet teren konretan egy kis hall egy nagy vizben, amelyik readasul eroskodik is. HTC helyeben bejelentenem, hogy csokkentem a wp telefonok szamat, mert a piac inkabb Androidokat keres. :p