Berta Sándor

Windows 8 - búcsúzik az Aero

Úgy tűnik, hogy az eddig hittnél sokkal nagyobb mértékű vizuális változások lesznek a Microsoft legújabb operációs rendszerében. Az biztos, hogy az Aero eltűnik a Windows 8-ból.

Jensen Harris, a Microsoft illetékes menedzsere blogbejegyzésében közölte: a hagyományos asztalfelület is a Metro dizájnelvei szerint néz majd ki. Mindez azt jelenti, hogy a Windows Vistában debütáló Aero felület eltűnik. Harris azt hangsúlyozta, hogy a taszklista és az ablakok új dizájnja egyszerű lesz, mentes minden árnyéktól és ami még fontos, nem lesz átlátszó. A színek számát csökkentették, uralkodó lesz a fehér, a kék és a szürke, számos ikon pedig egyszínűvé válik. A Metro-felületnél a betűk fehér színűek lesznek és színes alapon jelennek majd meg, a hagyományos asztalfelületnél viszont a fekete betűk világos alapon lesznek láthatók. Az ablakkeretek kompaktabbak lesznek, a szélek nem lesznek lekerekítve.

A változásoknál a Microsoft alapvetően arra figyelt, hogy a programok zökkenőmentesen működjenek. A két kezelőfelület "vizuális harmóniában" lesz egymással és maximális kompatibilitást biztosít majd. Ugyan a vizuális megjelenés megújul, de az ablakok mérete és a kezelőfelület lényeges elemei nem változnak meg. A fejlesztők azt szeretnék, hogy a Windows 8 új kezelőfelülete gyors, modern, világosan áttekinthető és hatékony legyen, ami egyaránt alkalmas a mobil eszközökön és az asztali számítógépeken való használatra. A módosítások egy része már a Release Preview verzióban látható lesz, azonban az új asztalfelület csak a Windows 8 végleges verziójában fog bemutatkozni. A Microsoft mindenesetre már nyilvánosságra hozta az első képernyőfotót.


Az új információk azért érdekesek, mert tavaly márciusban még az szivárgott ki, hogy a Windows 8-ban debütálhat az Aero Lite. Akkor arról volt szó, hogy az Aero Lite válthatja fel az új operációs rendszerben a Windows 7 alaptémáját és ezt alkalmazhatnák a felhasználók azokon a számítógépeken, amelyek nem felelnek meg az Aero-felület futtatásához szükséges minimális követelményeknek. Az Aero Lite a Microsoft által a Windows Media Centerben és a Windows Phone 7-ben is alkalmazott Metro-dizájn bizonyos elemeit tartalmazhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #97
    Nem, érintőképernyőről itt csak te beszélsz, ő (illetve mi) meg pont arról, amikor ez nincs.
  • kakamatyi123 #96
    >Ne zavarjon, hogy mi most pont nem az érintőképernyős esetről beszélünk... :D
    >(de azért köszönjük az okosítást).
    Nem zavar:)

    >Hogy mi?:) Metro célja a Start menü leváltása, nem az asztalé.
    >Az asztal marad ugyanaz, mint eddig.

    Szerinted o az erintokepernyorol beszel? szerintem azt se tudja, mi az:)
  • lordofchaos #95
    Azért én nem nevezném a köznapi értelemben vett ablakozó rendszernek azt, ami Androidon van. Ha az Activity rendszerre gondolsz mint ablakozó rendszer, akkor végülis majdnem minden mobil operációs rendszerben (iOS, Windows Phone) ablakozó rendszer van, ennyiből nem különbözik egyik sem az Androidtól. Nem ezért igényel nagyobb teljesítményű vasat az Android (ha igényel) a többi mobil oprendszerhez képest, hanem azért, mert virtuális gépen (Dalvik) fut szinte minden.
  • Balumann #94
    Ne zavarjon, hogy mi most pont nem az érintőképernyős esetről beszélünk... :D (de azért köszönjük az okosítást).
  • kakamatyi123 #93
    >Hogy mi?:) Metro célja a Start menü leváltása, nem az asztalé. Az asztal marad >ugyanaz, mint eddig.
    Egyszeru vagy, mint a barlangrajz:)

    A Metro celja, a Desktop levaltasa TOUCHSCREEN-en...
    Mivel TOUCHSCREEN-en a Desktop es az arra keszult alkalmazasok hasznalhatalanok bill. es eger nelkul...

    Mit nem lehet ezen felfogni...???

    Es hagyjuk mar a bus picsaba azt a szerencsetlen start menut...
    Itt mindenki abba szerelmes???:)

  • MerlinW #92
    Hogy mi?:) Metro célja a Start menü leváltása, nem az asztalé. Az asztal marad ugyanaz, mint eddig.
  • kvp #91
    Apple ios alatt csak 1 alkalmazas futhat, a tobbit leallitjak. Ezt utolag egeszitettek ki azzal, hogy a hatterbe kerulo programok egy bonyolult api-n keresztul azert elhetnek tovabb (hogy pl. a zenelejatszas ne alljon le ha valaki bongeszni kezd). Ezt az api-t a skype kedveert nyitottak ki a kulso fejlesztok elott.

    Metro eseten ugyanezt az utat szeretne bejarni a microsoft. Tehat vegul valoszinuleg lesz lehetoseg a hatterben tovabb futtatni egy metro-s alkamazast is.

    Ezzel szemben android alatt a programok bezarhatoak ha a hatterbe kerulnek, kiveve ha egy program direkt keri, hogy o nem szeretne ha bezarnak. Tipikusan ilyen a zenelejatszo es a skype is. Az andoid egyebkent teljes ablakozo rendszerrel rendelkezik, csak telefonokon (es sok tablet-en) alapbol minden ablak teljes kepernyos, de a programok keszitoinek fel kell keszulniuk az ablakozott mukodesre. Ezert is letezik android-hoz ablakozorendszer, ami normal desktop ablakokban futtatja az android-os alkalmazasokat. Ez az alkalmazasokat altalaban nem zavarja. Az android megoldasanak egyetlen hatranya, hogy a desktop-os ablakozorendszer es a teljes linux kernel sajnos desktop-os teljesitmenyt igenyel a mobil keszulekektol is. Cserebe erosebb (desktop) hardveren is jol mukodik a rendszer. A regi linux-os programokat amik x-et igenyelnek pedig ugyanugy el lehet inditani programkent ahogy win8 eseten programkent elindithato a regi desktop, csak android eseten gdi-s desktop helyett egy linux-os x-es desktop-ot kell futtatni. Egyebkent ha van wine is a gepen (telefonon), akkor egy hagyomanyos windows-os programot el lehet inditani x-es linux-os programkornyezetben, amit az android alatt futo x szerver kepes megjeleniteni. Igy lehet pl. microsoft office-t futtatni egy telefonon. Az alternativa egy dosbox vagy qemu felrakasa es egy komplett windows felinstallalasa egy virtualis gep ala. (a win98 egesz jol megy mar egy 1 ghz-es telefonon is)
  • Swarczi #90
    Most lehet hogy én vagyok a hülye ,de elvileg nem ugyanaz a metro felület lesz pc-n is mint tableten? Ha lemaradtam volna a bejelentésről, miszerint két különböző win8 lesz, akkor szóljatok rám...
  • kakamatyi123 #89
    >A másik meg, lehet h én szűrtem le rosszul, de elvileg egyszerre csak egy futó >alkalmazásunk lesz, a többi hibernálva lesz.

    Az egyszerre 2 futo alkalmazas csak a Metrosokra vonatkozik, a desktopon futokra nyilvan nem...

  • Swarczi #88
    Ööö én egy fűsulis Microsoftos prezentációból azt szűrtem le, hogy ezek a csempé kb. a start menüt fogják helyettesíteni. Mégis ki a fene bogarászik a start menüben fél percnél tovább?? A másik meg, lehet h én szűrtem le rosszul, de elvileg egyszerre csak egy futó alkalmazásunk lesz, a többi hibernálva lesz. Ezt úgy mégis hogy gondolták? Éppen tömörítek egy videót, és mondjuk közben böngészek az úgy már nem megy? Nekem ez az egész win8 kinézetestül, architektúrástúl bűzlik.