Berta Sándor

Novemberben érkezhetnek az első Windows 8-as táblák

Amerikai lapértesülés alapján a vártnál korábban, már novemberben a boltokba kerülhetnek az első olyan tábla PC-k, amelyeken a Windows 8 fut majd.

A Cnet amerikai IT-portál egy készülékgyártó terveit ismerő személyre hivatkozva szellőztette meg a hírt. A Microsoft, az Intel és a hardverpartnereik egy nagyon feszes ütemtervet követnek, mert a cél az, hogy az új operációs rendszer mind az AMD, mind az Intel és az ARM processzorokon zökkenőmentesen működjön. Az idei évre várt x86 alapú Windows 8-as táblagépek több mint a fele hibrid lesz, vagyis rendelkezni fognak hardveres billentyűzettel vagy más kiegészítővel.

A Cnetnek nyilatkozó névtelenségbe burkolózó forrás elmondta, hogy az x86 alapú készülékek mindegyike a kétmagos Intel Atom Clover Trail CPU-ra fog épülni, amelyek 32 nanométeres gyártási eljárással készülnek. Ezekre az eszközökre a Windows RT verziója kerül majd. E modellek egymagos, Intel Atom Z2460 nevű változata megtalálható számos Androidos okostelefonban. Számos olyan notebookot és más terméket is piacra dobnak a gyártók, amelyek az Intel Ivy Bridge architektúrájára alapulnak majd.


A konszern már gőzerővel dolgozik a Clover Trail utódján, amely a Bay Trail kódnevet kapta. Ezek a processzorok már az új, 22 nanométeres gyártási eljárással fognak készülni, éppúgy, mint az Ivy Bridge chipek notebookokba és asztali számítógépekbe szánt változatai. A Bay Trail jóval nagyobb teljesítményű lesz, mint a Clover Trail. Ráadásul új biztonsági funkciókat, valamint integrált Infineon 3G-s és 4G-s modemeket is tartalmazni fog. Komoly változás lesz, hogy a Clover Trail processzorokban használt PowerVR grafikus magok helyett a Bay Trail modellekben ismét saját fejlesztésű GPU-k kerülnek majd.

A Microsoft új operációs rendszere a nyárra készülhet el és várhatóan négy változatban fog megjelenni. Idén januárban arról írtunk, hogy drágák lesznek az Intel processzoros Windows 8-as táblagépek. Ennek oka, hogy a Microsoft és az Intel túlzottan magas licencdíjakat kérnek a gyártóktól. Márciusra ez úgy módosult, hogy az első termékek mindenképpen túlzottan drágák lehetnek, függetlenül a használt platformtól. Majd április közepén már arról számoltunk be, hogy alig 300 dollár lesz a legolcsóbb Windows 8-as tábla PC. A novemberi időpont azért érdekes, mert korábban már kiszivárgott, hogy a Nokia Windows 8-as táblagépe az esztendő utolsó negyedévében jelenhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!