Nos, erre egyetlen dolgot tudok mondani: aki megveszi a kínai noname eszközt 1 év garival 15$-ért, az meg is érdemli, hogy esetleg szívjon vele, mint a torkosborz.
Ezekről a kínai marha olcsó tabletekről nekem kapásból az Archos jut eszembe. Tényleg olcsóak, ezt nem is tagadom, sőt, az árukhoz képest marha erősek is. A probléma nem is itt kezdődik, hanem ott, hogy ha megnézi valaki a típushoz tartozó véleményeket, hát igen gyorsan meggondolja, hogy mi a jobb, az olcsó és erős kínai, vagy egy valamivel drágább, de nem kínai gagyi, ami esetleg még gyengébb is, de adnak rá 2 év garit és nem azzal kell kezdeni, hogy esetlegesen még a boltban a 3. gép működik csak rendesen, de az se bírja ki a 3 napot, vagy ha azt túl is éli, ha meghibásodik, a szervizelés a gyártónál történik, ami nagyon sokszor nem fér bele a törvényileg meghatározott 30 napba sem.
De tovább mennék: ugye itt felmerült az ár kérdése is. Ezek az olcsó gépek, amikben A9 Dual Core van, mennyinél is kezdődnek? 100ezer forint környékén? Mindehhez még többmagos MALI-400? Ahogy körbenéztem, az egyetlen, itthon is kapható ilyen gép jelenleg a Samsung Galaxy új szériája, ami 140 ezer forint környékén indul. Az egyik érv az volt az ARM-es gépek mellett, hogy jelentősen olcsóbbak, mint Inteles társaik. Nos, 140-ért már lehet kapni Inteles gépet is, Tegra 2-es GPU-val, ami valamivel erősebb, mint egy MALI-400-as...
Azt mondod, hogy az OpenGL miatt a grafikus különbségek nem számítanak annyira. Ebben nincs igazad. Illetve hogy pontos legyek, most még lehet, hogy nem számítanak, de ugye nem véletlenül kezdtek 3D támogatású GPU.kat beépíteni a gépekbe, a grafika egyre inkább előtérbe kerül a tableteknél is (lásd a játékok fejlődését). Márpedig ugyebár általában az emberek nem 1 évre vesznek informatikai eszközöket, előre kell gondolni arra is, hogy milyen eszközöknél kellhet a közeljövőben nagyobb erőforrás. A GPU az egyik ilyen eszköz, a játékokkal illetve az egyre komolyabb oprendszeres grafikákkal elkerülhetetlenül nő a GPU-k terhelése, ezzel együtt nő tehát a GPU igény is.
Azt én sehol nem állítottam, hogy a telepített programokat tároló rendszerpartíció bárminek a sebességét is befolyásolná. Sőt, azt sem mondtam, hogy a telepített programok teljesen a rendszerpartícióra kerülnek, sőt, kifejezetten írtam, hogy csak egyes részek kerülnek oda. Az egyetlen állításom az volt, és ez igaz is, hogy a rendszerpartíció mérete sok dologban erősen befolyásoló tényező, ilyen pl. a futtatható alkalmazások száma és a használható frissítések mérete is, illetve az is, hogy mennyi és mekkora alkalmazásokat lehet az eszközre telepíteni és azon futtatni. Hiába bírná az eszköz maga egyéb erőforrásokkal egy app futtatását, ha az nem fér bele a szabad rendszerpartícióba, akkor fújható a dolog, nem fog beindulni. Tekintve, hogy a piacon lévő legtöbb gép 512MB-os rendszerpartícióval bír, aminek jelentős részét maga a rendszer használja (átlagosan a felhasználó számára olyan 40MB marad szabadon), elég gyakori, hogy a gépek frissítéseket dobnak vissza memóriahiányra hivatkozva. Általában csak itt merült fel ez a probléma, a futtatásoknál, hacsak nem extra méretű hely szükségeltetne a dologhoz, az Android képes saját maga is helyet csinálni a nem használt elemek bezárásával. De ha rendszerfolyamatról van szó (lásd frissítés), akkor simán kimerülhet az erőforrás, olyankor meg jön a "Sikertelen frissítési kísérlet, memória megtelt" üzenet.