Berta Sándor

Az EU szigorúbban ellenőrizné az internetet cenzúrázó technológiák exportját

Az Európai Parlament felszólította az Európai Bizottságot, hogy legkésőbb 2013-ig dolgozzon ki egy javaslatot a kommunikációs cenzúrát lehetővé tévő termékek és szolgáltatások ellenőrzésére.

"Komoly verseny van azok között, akik az új médiát a szabadság terjesztésére használják és azok között, akik az elnyomás eszközeként alkalmaznák. Azt kell mondanom, a Vodafone kénytelen lesz tanulni abból az esetből, amikor engedett Mubarak kívánságainak" - nyilatkozta Richard Howitt, az Európai Parlament jelentéskészítője és brit képviselője. A politikus ezzel arra utalt, hogy az Amnesty International vezetője azzal vádolta meg a Vodafone-t, hogy a tavalyi események kapcsán az egyiptomi kormány kezére játszott az internetblokádban való részvétellel. A cég a helyi törvények betartására hivatkozott. Emellett propaganda SMS-k küldésére is kényszerítették a szolgáltatót.

A szír ellenzék megfigyelésében több óriáscég, köztük a Siemens is részt vett. Emellett a jelenleg a Sophoshoz tartozó Utimaco 2005-ben egy olasz kereskedőn keresztül adott el ellenőrzési technikákat Szíriába. Az Európai Parlament már korábban is javasolta, hogy mind a katonai, mind a polgári megfigyelési célokra használható termékek exportját szigorúbban ellenőrizzék.

A mostani határozatban az Európai Parlament képviselői azt sürgetik, hogy az Európai Bizottság jövőbeli javaslata egyaránt vonatkozzon a honlapok és a mobil kommunikáció blokkolását, illetve megfigyelését lehetővé tévő eszközökre, szoftverekre és a szolgáltatásokra. Ezenkívül az EP-képviselők azt is szeretnék, hogy az Európai Unió a jelenleginél erősebben támogassa sajtószabadságot és a független újságírók, illetve bloggerek védelmét. Mindehhez az kellene, hogy az európai uniós testületek és a tagállamok szorosabban együttműködjenek a Nemzetközi Büntetőbírósággal (ICC). Ebben az ügyben különösen Ciprusnak, Csehországnak, Olaszországnak, Luxemburgnak, Portugáliának és Magyarországnak kell egyezményt kötnie az ICC-vel.

Március végén az Európai Unió tagállamai megtiltották az internetet ellenőrző technológiák Irán részére történő eladását, és tiltólistára tették a közel-keleti állam legnagyobb kibernetikai cenzorának számító vállalatait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #2
    Szerinted a cím mit jelent? :)

    "Az EU szigorúbban ellenőrizné az internetet cenzúrázó technológiák exportját"

    Vagyis: Az internet cenzúra kizárólag az EU hatásköre. :) Egyszerűen közröhej.
  • FoodLFG #1
    bullshit! Az EU a saját háza táján takarítson először.