Berta Sándor

Mégsem készít saját tűzfalat Pakisztán

Minden jel arra mutat, hogy a pakisztáni információtechnológiai minisztérium (MoIT) feladta a korábbi nemzeti internetcenzúrára és tűzfal létrehozására vonatkozó terveit.

Az Express Tribune pakisztáni lap tudósítása szerint az elképzelést alighanem jegelték. Az újság Bushra Gohar helyi parlamenti képviselőre hivatkozva számolt be a hírről, ugyanakkor a minisztérium eddig nem erősítette meg, de nem is cáfolta az információt. A szaktárca idén februárban hirdette meg azt a pályázatot, amelyben a cégeket, az egyetemeket és a kutatóintézeteket arra szólította fel, hogy nyújtsanak be a nemzeti tűzfallal kapcsolatos fejlesztési és üzemeltetési koncepciókat. A feladat az volt, hogy a rendszer egyrészt szűrje ki a webcímeket, másrészt blokkolja az IP-címeket, hogy így akadályozzák meg a károsnak vagy tiltottnak minősített tartalmak terjesztését. A pályázati anyagok benyújtásának határideje március 16 volt.

Bushra Gohar szerint a minisztérium azért tett le a tervről, mert tartott a különböző érdekcsoportok tiltakozásától, azt viszont nem lehet tudni, hogy a döntésben szerepet játszottak-e az eddigi tiltakozóakciók. Korábban ugyanis a Bolo Bhi nevű csoport nyílt levelet írt többek között a Cisco, a McAfee, a Netsweeper, a Websense, a Blue Coat Systems, a Sandvine, a Huawei és a Verizon vezetőinek. A levélben azt kérték, hogy ne nyújtsanak be a pályázatra anyagokat. A nyolc vállalatból öt - köztük a McAfee, a Verizon és a Cisco Systems - első embere jelezte, hogy eleget tesznek a kérésnek.

Pakisztán 2008-ban a teljes YouTube-ot megbénította, majd 2010 májusában meggátolta a hozzáférést a videómegosztó platformhoz, az ott megjelentetett szentségtörő tartalmak miatt. A blokádot csak később oldották fel. Ezt követően egy helyi bíróság elrendelte a Facebookhoz való hozzáférések blokkolását, mivel a közösségi oldalon Mohamed-rajzversenyt hirdettek. Több tüntető halált követelt a közösségi portálra. Néhány nap múlva ezt a blokádot is felfüggesztették. Végül 2010 júniusában a pakisztáni kormány elrendelte a nagy internetes oldalak - Google, Yahoo, YouTube - ellenőrzését abból a szempontból, hogy tartalmaznak-e iszlámellenes tartalmakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dzsagon #3
  nagy geci volt anno aki a vallást kitalálta
 • finizlik #2
  Semmivel nem butábbak mint az USA.

  Mondjuk az USA 80%-a vallási barom csak ugye keresztény faszkalap és az meg jóóó....
 • Angel5 #1
  ostoba egy népcsoport ez a pakisztáni és a többi hasonló vallási barm*k