Berta Sándor

Csak regisztrált tagok használhatják a Weibót

Kínában ismét szigorították az internetezés szabályait. A változások ezúttal a pekingi internetezőket érintik és közülük is azokat, akik rendszeresen használják a Twitterre hasonlító Weibo platformot.

A BBC tudósítása alapján a kínai fővárosban élők a jövőben nem írhatnak álnéven a Weibo oldalain. Aki továbbra is használni szeretné a szolgáltatást, az kénytelen regisztrálni magát, megadni a valódi nevét, a mobiltelefonszámát vagy az igazolványa számát. Az üzemeltetők minden esetben ellenőrzik a megadott adatokat. Aki megtagadja a regisztrációt, az ezentúl csak olvashatja az üzeneteket. Emellett a hatóságok azt is előírják a platform működtetőinek, hogy automatikusan kötelesek minden olyan személyt megfigyelni, akinek több mint 100 000 követője van.

Amennyiben e tagok közül bárki a nemzeti érdekeket sértő üzenetet küld, akkor azt az üzemeltetőknek öt percen belül ki kell törölniük. Az intézkedés célja, hogy megakadályozzák a pletykák és az álhírek terjesztését. A regisztrációs kötelezettség egyelőre csak a pekingi Weibo-használókra vonatkozik, de később kiterjesztenék a nagyobb városokra, például Sanghajra és Kantonra, majd az egész országra is.


A Daily Telegraph arról írt, hogy a Weibót használók száma az elmúlt években közel a háromszorosára nőtt, alighanem ez áll a fokozott ellenőrzés hátterében, és hogy a hatóságok nem az álhírek, hanem a valódi információk gyors terjesztését akarják megakadályozni. A Weibo a Sina nevű internetes konszern tulajdonában van és több mint 250 millió felhasználó látogatja rendszeresen. A Sina becslései szerint az intézkedés ellenére a látogatók 60 százaléka kitart majd a platform mellett, ugyanakkor a fokozódó cenzúra negatív hatással lehet a cég bevételeire.

A regisztrálási ötlet még tavaly decemberben merült fel és az eredeti elképzelés az volt, hogy így bírják rá a bloggereket arra, hogy egyértelműen azonosítsák magukat és ne bújjanak álnevek mögé. A Twitter kínai klónjának számító Sina Weibo az ázsiai államban az egyik legnépszerűbb szolgáltatásnak számít. A fő cél alighanem az, hogy a pekingi kormányt bíráló internetezőket a jövőben könnyebben lehessen azonosítani. A korábban regisztrált embereknek három hónapjuk volt arra, hogy megjelentessék az állami azonosítószámukat, különben törlik őket a mikroblog rendszeréből, míg az új hozzáféréseket eleve csak akkor lehet bejegyeztetni, ha az illető megadja az azonosítószámát. Sanghaj és Guangzhou vezetői már jelezték, hogy hasonló lépést terveznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • finizlik #3
    Brutális mennyiségű ember figyeli élőben is a dolgokat meg igen van rá valami csodaspéci program ami bizonyos összefüggéseket figyel
    Mintha nemrég lett volna cikk arról hogy 1 millió ember csak live-ban figyeli mi történik + ez azóta elég rendesen nőhetett
  • Mardekár #2
    Minek szövegértelmező algoritmus? Úgyis mindenki csak azt írja, hogy "mother fu** the police" xD
  • Szefmester #1
    "Amennyiben e tagok közül bárki a nemzeti érdekeket sértő üzenetet küld, akkor azt az üzemeltetőknek öt percen belül ki kell törölniük."

    Lehet hülye kérdés, de pontosan hogy is tudják ezt ellenőrizni percenként sok sok üzenet miatt? Van szövegértelmező algoritmus? Mert gondolom ha rá is keres a rendszer pár szóra amit amit aztán valakik elolvasnak még az is rengeteg üzenet lehet. Ha meg valaki tényleg szervezkedik és tudja hogy figyelik akkor helyből más névvel illeti a személyt/pártot/szervezetet és kész is...