MTI

Online bejegyzések százezreit törölték Kínában

Több mint 210 ezer online bejegyzést töröltek a kínai hatóságok és 42 weblapot zárattak be alig egy hónapon belül - közölte az állami internetfelügyelet a netes rémhírek terjesztése elleni kampány legfrissebb eredményeiről.

"Az internetes rémhírek, pletykák kiötlése és terjesztése a kínai törvények szerint tilos" - húzta alá Liu Cseng-zsung (Liu Zhenrong), az intézmény egyik vezetője. Mint mondta, az effajta cselekmények zavarják a közrendet, aláássák a társadalmi stabilitást és az országban sosem fogják eltűrni azokat; a pletykákkal "kereskedőket" a törvények szerint szigorúan felelősségre fogják vonni. Abban, hogy a rémhírek és pletykák ne terjedjenek el a mikroblogok által és az internetes oldalakon, a kormányzati szerveknek és az internetszolgáltatóknak egyaránt van szerepük - idézi Liut a Hszinhua hírügynökség, hozzátéve, hogy maguknak a világháló felhasználóinak ugyanakkor ébernek kell lenniük, hogy ne kerüljenek az álhírek hatása alá, és időben jelentsék azokat a hatóságoknak.

A rajtaütéseket - "amelyeknek köszönhetően javult az online környezet" - az internetfelügyelet, a távközlési cégek és a rendőri szervek közösen végezték - derül ki a jelentésből. A Hszinhua egy másik összeállítása emlékeztet rá, hogy a múlt év októberében két informatikai cég vezetője a legnépszerűbb mikroblogoldalon, a vejpón (weibo) kezdeményezte egy olyan online közösség kiépítését, amelynek tagjai önként vállalják, hogy tartózkodnak a dezinformációk és a megalapozatlannak tűnő üzenetek közvetítésétől. Az oldal több mint 300 millió felhasználójából eddig 2 és fél millióan fogadták el a javaslatot.


Április első napjaiban a Twitterhez hasonló két nagy mikroblog-szolgáltatót büntettek a kommentálások háromnapos felfüggesztésére, mert oldalaikon elterjedt, hogy Pekingben katonai hatalomátvétel előkészületeinek jelei figyelhetők meg. A "hírhez" a három évvel ezelőtti fővárosi katonai parádé alkalmával felvonuló harckocsik képét mellékelték. A két szolgáltató elismerte, hogy a mikroblogokon "rémhíreket és törvénytelen információkat terjesztettek". A "felelős internetezést" szolgáló rendelkezések szerint Kínában a mikroblogok szolgáltatóinak március közepéig kötelezővé kellett tenniük a valós névvel történő regisztrációt.

Kínában 2011 végén meghaladta az 500 milliót az internetezők száma és becslések szerint 2015-re 200 millióval többen lesznek. Ez azt jelenti, hogy a világ legnépesebb országában hamarosan többen használják majd a világhálót, mint az Egyesült Államokban és Japánban együttvéve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • theCREATOR #1
    Most ennek az a célja, hogy bemutassuk, hogy ott szarabb mint itt?

    Ez nekem megint olyannak tűnik, hogy itt van SOPA vagy mittom én mi és ez azért mégse lenne olyan rossz mint ott...